Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Το να πεις σε φασίστες να διαβάσουν Ιστορία είναι σαν να εξηγήσεις σε κολοβακτηρίδιο πυρηνική φυσική.

Γράφει ο mitsos 175

Με φασίστες, ρατσιστές, όπως είναι οι συντάκτες της Athens Voice δεν κάνουμε διάλογο. 
Απλά παραθέτουμε την Ιστορική αλήθεια όσον αφορά τη δουλεία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια “η δουλεία υπήρξε αρχαίος και διαπολιτισμικός θεσμός που νομιμοποιούσε τη μετατροπή του ανθρώπου σε ιδιοκτησία”.
“Η δουλεία εξακολουθεί να παρατηρείται και σήμερα με διάφορες μορφές, κυρίως σε βάρος γυναικών (εξαναγκαστική πορνεία), παιδιών (επαιτεία, κακοποίηση, εργασία) και σπανιότερα ανδρών ...

Μορφή δουλείας αποτελεί σήμερα και η δουλειά σε οποιαδήποτε καπιταλιστική χώρα που εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους. Γιατί δουλεία είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Η δουλεία στην Ελλάδα δεν υπήρχε μόνο στα Αρχαία χρόνια.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως: “η ύπαρξη δούλων στην αρχαιοελληνική κοινωνία προκάλεσε αμηχανία σε αρκετούς θαυμαστές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που προσπάθησαν απεγνωσμένα να δείξουν πως η δουλεία στην αρχαία Ελλάδα ήταν θεσμός περισσότερο ανθρώπινος απ' ό,τι φαίνεται βάσει των πηγών που διαθέτουμε, αλλά σε γενικές γραμμές η μαρξιστική άποψη για τη δουλεία ως βάση του συγκεκριμένου πολιτισμού είναι περισσότερο ρεαλιστική και αιτιολογεί εν μέρει γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν προχώρησε σε μια «βιομηχανική επανάσταση» -σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα της εποχής του- ή στην ανάπτυξη εκείνης της τεχνολογίας που θα μπορούσε να ανεξαρτητοποιήσει τους πολίτες από το μόχθο”

Φανταστείτε τη βιομηχανική επανάσταση τον 1ο αιώνα μετά Χριστόν! Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς (10-75 μ.Χ.) έφτιαξε την πρώτη ατμομηχανή αλλά οι “ένδοξοι υμών πρόγονοι” δεν τη χρειαζόταν γιατί... είχαν τους δούλους!

Για περισσότερα μπορείτε να δείτε τα λήμματα “Δουλεία” “Δουλεία στην αρχαία Ελλάδα” κλπ.
Αλλά και αφότου ελευθερωθήκαμε από τους Τούρκους είχαμε δούλους. Δουλοπάροικους. Λέγονταν κολίγοι, θα τους έχετε ακούσει.

“Μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα το 1881, η γη της περιοχής άλλαξε χέρια ιδιοκτησίας και από τους Τούρκους τσιφλικάδες πέρασε στους Έλληνες της διασποράς, οι οποίοι πολύ συχνά αποδεικνύονταν χειρότεροι των προκατόχων τους. Αιτία συνέχισης της ίδιας πολιτικής στον τομέα της γεωργίας από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Χαρίλαο Τρικούπη ήταν η ιδιότητα των νέων αγοραστών των κτημάτων. Το γεγονός ότι τα τσιφλίκια προσέλκυαν τους Έλληνες του εξωτερικού να επενδύσουν τα χρήματά τους, ενίσχυε την οικονομία της χώρας και αποτέλεσε τον λόγο διατήρησης των κτημάτων στα χέρια των γαιοκτημόνων. Η διαφορά ήταν ότι πλέον αφαιρέθηκαν από τους κολίγους τα ελάχιστα δικαιώματα που επί Τουρκοκρατίας είχαν”!

“Οι συνθήκες ζωής των κολίγων, μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας και της Άρτας υπήρξαν χειρότερες από αυτές των προγόνων τους επί Τουρκοκρατίας, καθώς αντιμετώπιζαν τις εξώσεις από τα κτήματα που καλλιεργούσαν... οι καλλιεργητές ήταν υποχρεωμένοι να δίνουν στον γαιοκτήμονα-αφέντη τους το ένα τρίτο ή το ήμισυ της παραγόμενης σοδειάς τους ως ενοίκιο για τη βοσκή των κοπαδιών τους, να εφοδιάζουν τον οίκο του αφέντη τους με ικανή ποσότητα τυριού, βουτύρου, καυσόξυλων και άλλων αγαθών και να αποστέλλουν ένα θηλυκό μέλος της οικογενείας τους ως υπηρέτρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γαιοκτήμονες εξουσίαζαν το σώμα των γυναικών και των θυγατέρων των κολίγων, οι οποίες ήταν συχνά θύματα βιασμού.

Οι κολίγοι κατοικούσαν σε τρώγλες, δεν είχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασθένειες όπως η ελονοσία και δε μορφώνονταν. Κάθε φορά που ο αφέντης του τσιφλικιού τους επισκεπτόταν επισήμως, οι κολίγοι σύρονταν γονυπετείς (στα γόνατα), χτυπούσαν το χώμα με το μέτωπό τους τρεις φορές και φιλούσαν το αριστερό του πόδι. Οι πιέσεις, η εξαθλίωση και οι ταπεινώσεις που δέχονταν ήταν αφόρητες. Οι αφέντες είχαν το δικαίωμα τιμωρίας με μαστίγιο κάθε φορά που αποφάσιζαν ότι ένας από αυτούς επιδείκνυε ανυπακοή”.

Αυτό τι είναι άραγε;
Το να πεις σε φασίστες να διαβάσουν Ιστορία είναι σαν να εξηγήσεις σε κολοβακτηρίδιο πυρηνική φυσική. Τζάμπα κόπος. Για τους άλλους είναι η γνώση. Οι φασιστές μόνο μίσος και βλακεία ξέρουν.

Καλέ ποτέ δεν είχαμε δούλους. Το ορκίζομαι, μη σώσει να βγάλει το χρόνο ο Κούλης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger