Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Δημοσιογραφικό επίπεδο προς μίμηση ...


Του Σ. Λ

Ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα όταν πριν κάποιους μήνες έλαβα σαν δώρο, στην γιορτή μου, την ετήσια συνδρομή στην ηλεκτρονική έκδοση κάποιων εντύπων.
Ο δάσκαλος και φίλος που μου το πρόσφερε, μου είπε ότι είναι ένα καλό "εργαλείο" για να δημιουργήσω αρχείο, πράγμα απαραίτητο για κάποιον που προσδοκά και επιθυμεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με την δημοσιογραφία.
(Το πιθανότερο είναι να μείνω με την .. επιθυμία, αλλά κάνω κάτι που μ' αρέσει).

Απέκτησα, λοιπόν ένα καινούργιο ενδιαφέρον. Κάθε μέρα αρχειοθετώ ορισμένα  δημοσιεύματα.
Σήμερα, βλέποντας την ολοσέλιδη απάντηση που δίνει ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστου, μέσα από την στήλη του στα "ΝΕΑ" στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι είναι είναι ένας συνειδητός ψεύτηςσυκοφάντης και μυθομανής σχετικά με το ρεπορτάζ του για την πρόσφατη διήμερη περιοδεία του Τσίπρα, σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, ανέτρεξα στο αρχείο μου για να κάνω έναν σχετικό σχολιασμό.

Η δική μου δημοσιογραφική σχολή με έχει διδάξει να θεωρώ ελάσσονος σημασίας ζητήματα αν χρησιμοποιήθηκα τρία στρατιωτικά ελικόπτερα για το δείπνο του Μητσοτάκη με τον Τομ Χανκς στην Αντίπαρο, θέμα στο οποίο επικεντρώνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ τα αντιπολιτευτικά του βέλη.
Θεωρώ όμως πάρα πολύ σημαντικό ένας δημοσιολόγος που χαρακτηρίζει τα κείμενα του αξιόπιστα και δεν δέχεται "μαθήματα δημοσιογραφίας", όπως μας γράφει ο Γ. Παπαχρήστου, να προαναγγέλλει "τσουνάμι. αποκαλύψεων που θα σαρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ηγέτη του Αλέξη Τσίπρα, τον ιπποκόμο του Νίκο Παππά, και το δημοσιογραφικό τους όργανο" (εννοεί την εφημερίδα Documento) και μετά την παρέλευση αρκετών ημερών να μην δίνει καμιά συνέχεια.

Ποιο συγκεκριμένα. Στις 13 Ιούλη γράφει ο Γ. Παπαχρήστου στα "ΝΕΑ": "Πληθώρα στοιχείων τα οποία έχουν περιέλθει σε  γνώση των αρμόδιων υπηρεσιών, εισαγγελικών και οικονομικών, καταδεικνύουν ένα πολυδαίδαλο σύστημα χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο...) από εξωχώριες πηγές, οι οποίες συντηρούσαν το νυν κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τόσο προ όσο και μετά την άνοδό του στην εξουσία.... 
Βρέθηκε το «Αγιο Δισκοπότηρο, της σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ. και του ηγέτη του. με τη Βενεζουέλας και του καθεστώτος Μαδούρο... 
Βασικό κλειδί είναι ο «λογαριασμός» στην Κύπρο, τον οποίο ουσιαστικά υπέδειξε- ο Φουάντ Χούρι της CCC ... 
Η χρηματοδότηση του Χρ. Καλογρίτσα για την έκδοση της εφημερίδας «Documento» με 3 εκατ. ευρώ από την πολυεθνικά εταιρεία CCC δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου σχετικά με την υπόθεση αυτή"·

Κι εκεί που μένεις άναυδος μ' αυτό το αφήγημα, βλέπεις στην συνέχεια να αντιμετωπίζεται απλώς με ένα δεικτικό σχόλιάκι απ' την "Αυγή", στο οποίο δεν κατονομάζεται καν ο Παπαχρήστου και ο δημοσιογράφος των "ΝΕΩΝ" δεν δίνει καμιά συνέχεια.

Η απάντηση της εφημερίδας του Κ. Βαξεβάνη περί των 3 εκατομμυρίων ευρώ του Καλογρίτσα που δόθηκαν στο Documento κι αυτή προβληματική"Δεν πήραμε λοιπόν ούτε δάνεια, ούτε μαύρο χρήμα, ούτε άλλες ενισχύσεις από κανέναν. Καταλαβαίνουμε ίσως την καχυποψία του Γιώργου Παπαχρήστου, γιατί η εμπειρία του από τους εκδότες που δούλευε, τον έχουν συνηθίσει σε άλλες συναλλαγές.

Μία όμως που ο Γιώργος Παπαχρήστου ασχολείται με τις αναφορές για έρευνες από την Αρχή, να ψάξει και μια πολύ ενδιαφέρουσα για δημοσιογράφο ο οποίος έχει 2,5 εκατομμύρια ευρώ καταθέσεις στην Ελβετία και άλλο 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε ασφαλιστικά προγράμματα για τα παιδιά του. Εκεί να κάνει έρευνα για το πώς έγιναν τα λεφτά".
(Ενδιαφέρον ότι ο Παπαχρήστου δεν ψελλίζει την παραμικρή απάντηση σ' αυτές τις κατηγορίες)

Για μισό, όμως, γιατί εδώ θα το ρίξουμε στα απανωτά σφηνάκια μεσημεριάτικα. 

Εδώ ο ένας γράφει ότι υπάρχουν συγκλονιστικά στοιχεία -χωρίς να παρουσιάζει το παραμικρό- για χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ από το καθεστώς της Βενεζουέλας. 
Ο άλλος ισχυρίζεται ότι ο Παπαχρήστου έχει καταθέσεις -προφανώς "μαύρες"- 2,5 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελβετία, χωρίς επίσης να παρουσιάζει καμιά απόδειξη να για τεκμηριώσει τα όσα αναφέρει.

Και αυτό θεωρείται δημοσιογραφία; Για να καταλάβω δηλαδή, μιας και ενδιαφέρομαι να βρεθώ σ' αυτό το χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger