Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Ελεγχοι χωρίς… ανάσα στην εστίαση


Αντί για πελάτες στα καταστήματα, συρρέουν ελεγκτικοί μηχανισμοί - «Χαλαρώστε λίγο, δεν είμαστε απατεώνες» ξεσπά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας

Στο στόχαστρο ελεγκτικών μηχανισμών βρίσκονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα καταστήματα εστίασης στον Βόλο. Σχεδόν σε καθημερινή βάση γίνεται και ένας έλεγχος είτε από στελέχη μεμονωμένης υπηρεσίας είτε από μικτά κλιμάκια. Στη μετά τον κορονοϊό εποχή οπότε και η εστίαση προσπαθεί να ορθοποδήσει οι απανωτοί έλεγχοι προκαλούν ένα ασφυκτικό καθεστώς.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανο Στεφάνου, οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα και είναι εντατικοί. Ένα κλιμάκιο βγαίνει και άλλο μπαίνει στα μαγαζιά που δέχονται διαρκείς ελέγχους επί παντός του επιστητού, για την ένταση της μουσικής, τα τραπεζοκαθίσματα, από την εφορία, το ΙΚΑ, την Επιθεώρηση Εργασίας, ακόμη και μικτό κλιμάκιο με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Χημείου βγήκε για να ελέγξει τη διάθεση τυχόν νοθευμένων ποτών.
«Τα ελεγκτικά κλιμάκια προέρχονται κυρίως από τη Λάρισα και μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενημερωθεί για την παράβαση κάποιας βεβαίωσης σε βάρος καταστηματάρχη», αναφέρει ο κ. Στεφάνου για την… παρέλαση των κλιμακίων.
Ο ίδιος ωστόσο ξεσπά για τους απανωτούς ελέγχους και τη «στοχοποίηση» του κλάδου: «Καλώς γίνονται και πρέπει να γίνονται έλεγχοι. Όμως χαλαρώστε λίγο. Δεν είμαστε απατεώνες. Μπαίνει ο ένας βγαίνει ο άλλος από τα μαγαζιά. Φθάνουμε να λέμε ευτυχώς που δεν έχουμε τόση δουλειά για να μας ξεφύγει καμιά απόδειξη».
Οπως σημειώνει ο ίδιος μετά την άρση του lock down η εστίαση δεν επέστρεψε έως και σήμερα στους πρότερους ρυθμούς. «Ο κόσμος που έμεινε εκτός εργασίας γιατί η εστίαση δεν ήταν η μοναδική που έκλεισε αναγκαστικά δεν έχει χρήματα. Και δεν θα πιει καθημερινά τον καφέ του ή το ποτό του. Θα το περιορίσει σε μία φορά την εβδομάδα. Όταν η τσέπη είναι άδεια περιορίζονται οι έξοδοι. Ταυτόχρονα υπάρχουν πολλοί άνεργοι ή άτομα σε αναμονή εργασίας. Στο τοπίο συμβάλλει και ο άστατος καιρός. Εκτιμούμε ότι η μείωση του τζίρου στις επιχειρήσεις εστίασης είναι πάνω από 50%, ορισμένα καταστήματα μιλούν για πτώση της τάξης του 60% και του 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μόνο τα beach bar δουλεύουν κάπως καλύτερα τα Σαββατοκύριακα υπό την προϋπόθεση πάντα να ευνοεί ο καιρός», τονίζει ο κ. Στεφάνου.
Εν μέσω ελέγχων, με τους τζίρους μειωμένους, η εστίαση σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου καλείται να επιβιώσει το τελευταίο τρίμηνο μετά την καραντίνα με μόνη βοήθεια από το κράτος το επίδομα των 800 ευρώ για όσους το έλαβαν. «Η εστίαση ζει τρεις μήνες με 800 ευρώ και ακόμη δεν έχουμε εικόνα τι είδους βοήθεια θα έχουμε από το κράτος», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger