Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε Τουρισμό - Επισιτισμό


Την Πέμπτη στις 4 μ.μ. η νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Από τις χτεσινές νέες κινητοποιήσεις στην Κέρκυρα
Από τις χτεσινές νέες κινητοποιήσεις στην Κέρκυρα
Σε νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, την Πέμπτη 4/6, στις 4 μ.μ., απαιτώντας συνάντηση με την πολιτική του ηγεσία, προχωρούν το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην Αττική.
Το αίτημα για συνάντηση με τον υπουργό συνυπογράφουν, μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο, έντεκα επιχειρησιακά σωματεία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα Σωματεία Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία «Marrioτt», «ΖΑΦΟΛΙΑ», «Royal Olympic», «Grand Resort Lagonissi», «Hilton», «Intercontinental», «Crowne Plaza», «Stanley», «Novotel» και στις επιχειρήσεις εστίασης «SELECT SERVICE PARTNER» και «NEWREST».

Η νέα κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη των σωματείων, αμέσως μετά τη μαζική συγκέντρωση που οργάνωσαν στις 28 Μάη στο Σύνταγμα και την πορεία στο υπουργείο Εργασίας, όπου οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις και ρίψη χημικών.
Η επίθεση στους εργαζόμενους, που διεκδικούν τη διασφάλιση του εισοδήματός τους, τα δικαιώματα, τις θέσεις εργασίας τους, συνεχίστηκε την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι την περασμένη Πέμπτη... «δεν υπήρξε διαμαρτυρία του κόσμου του Τουρισμού και Επισιτισμού» (!), αλλά οι εκατοντάδες εργαζόμενοι του κλάδου που η κυβέρνηση «έλουσε» με χημικά... «ήταν ο κομματικός στρατός του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ».
Είμαστε η στρατιά των εργαζομένων που «μάτωσε» για τα κέρδη του κεφαλαίου!
Απάντηση στις παραπάνω χυδαιότητες έδωσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι: Με ανοιχτές επιστολές τους βάζουν τα πράγματα στη θέση τους και διαμηνύουν στον υπουργό πως θα βρεθούν για μια ακόμα φορά έξω από το υπουργείο, διεκδικώντας συνάντηση προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους.
«Δεν είμαστε κομματικός στρατός αλλά η στρατιά των εργαζομένων στον Τουρισμό που σήκωσε όλα τα βάρη του "τουριστικού θαύματος" όλα τα προηγούμενα χρόνια με εισοδήματα πείνας», ξεκαθαρίζει ο Γιώργος Ρίγγαςπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Grand Resort Lagonissi». Οπως εξηγεί, οι εποχικοί εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση με το πανό τους, «είναι εργαζόμενοι με χιλιάδες ένσημα στον τουρισμό και τα ξενοδοχεία», είναι «άνθρωποι με οικογένειες, παιδιά και αγωνίες άγνωστες στον δικό σας κύκλο».
«Είμαι εργαζόμενη σε τουριστικό γραφείο εισερχόμενου τουρισμού, σε αναστολή από τις 20/3. Είμαι μέσα σε αυτό που ονομάσατε κόσμο του τουρισμού;», αναρωτιέται η Σ. Π. Το ίδιο ερώτημα θέτει για τους συναδέλφους της, εργαζόμενους σε ξενοδοχεία, τουριστικούς συνοδούς, οδηγούς τουριστικών λεωφορείων και εργαζόμενους σε καφετέριες, που πήραν μέρος στην κινητοποίηση. «Ολοι εμείς κάθε χρόνο καλωσορίζουμε τα 30.000.000 τουριστών που γεμίζουν τις τσέπες των μεγαλοεργοδοτών και κάνουν εσάς να κομπάζετε για ρεκόρ», τονίζει.
«Είμαι μάγειρας σε εστιατόριο του Συντάγματος. Σε έναν κλάδο που οι μετανάστες που κάνουν τη λάντζα ή το καθάρισμα, δουλεύουν σαν τα σκυλιά και ζουν με 3 ευρώ (αν είναι και τόσα) τη μέρα, που ο ντελιβεράς πεθαίνει στους δρόμους από την εντατικοποίηση», αναφέρει ο Γ. Σ. και ξεκαθαρίζει: «Εμείς λοιπόν διαδηλώσαμε στις 28/5 έξω από το υπουργείο!».
«Εμείς, κύριε υπουργέ, δεν δουλεύουμε για να κάνουμε πολυτελείς διακοπές σε εξωτικά νησιά και σουίτες όπως τα αφεντικά μας, αλλά δουλεύουμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Δεν θα μας το στερήσετε αυτό», αναφέρει η Κ.Λ.σερβιτόρα σε ξενοδοχείο του Συντάγματος.
«Εξω από το υπουργείο ήμασταν αυτοί που συχνά - πυκνά σερβίρουμε πρωθυπουργούς, υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης στα πανάκριβα εστιατόρια των 5άστερων, στις μαζώξεις σας με τους εργοδότες. Μήπως εκεί κανονίσατε τα 400 ευρώ για μας και το χρήμα με τη σέσουλα στους ξενοδόχους;», σχολιάζει η Σωματειακή Επιτροπή στο ξενοδοχείο «Electra Metropolis».
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε τουριστικές περιοχές
«Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!», φωνάζουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους σε τουριστικές περιοχές σε όλη τη χώρα.
Στην Κέρκυρα, το κλαδικό Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και επιχειρησιακά σωματεία πραγματοποίησαν χτες μηχανοκίνητες πορείες στις τέσσερις κεντρικές οδικές αρτηρίες του νησιού, με κορύφωση τη μαζική συγκέντρωση στο Παλαιό Φρούριο στο κέντρο της πόλης. Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Σταμάτης Πελάης. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό υποδέχτηκαν αγωνιστικά την πρόεδρο του ΕΟΤ, Αντζελα Γκερέκου, η οποία συμμετείχε σε προγραμματισμένη σύσκεψη για τον τουρισμό με τους βουλευτές και τους δημάρχους του νησιού, την Ενωση Ξενοδόχων και άλλους φορείς. Οι διαδηλωτές έθεσαν τα αιτήματά τους για διασφάλιση του εισοδήματος όλων των εργαζομένων του κλάδου, για δουλειά με δικαιώματα, εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης.
Στη Σάμο, σε μαζική Γενική Συνέλευση προχώρησε την περασμένη Παρασκευή το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία - Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα. Αμέσως μετά τη συνέλευση, οι εργαζόμενοι έκαναν πορεία από το Εργατικό Κέντρο μέχρι τον ΟΑΕΔ, όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Το Σωματείο συνεχίζει τη δράση του με περιοδείες και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα συμπόρευσης στους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου.
Το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία - Εστιατόρια και Συναφή Επαγγέλματα Λευκάδας - Βόνιτσας καλεί σε σύσκεψη σήμερα, Τρίτη, στις 7 μ.μ., στο παλιό δημαρχείο Νυδρίου.
Η «Αγωνιστική Συνεργασία» στο καζίνο της Πάρνηθας («Μοντ Παρνές») καλεί τους εργαζόμενους στην κινητοποίηση της Πέμπτης και σε συγκέντρωση την Παρασκευή 5/6, στις 4 μ.μ., στον κάτω σταθμό του τελεφερίκ, για να συζητήσουν για την οργάνωση του αγώνα τους.
Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου καλεί σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 10/6, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Σολωμού, με αφορμή την καταληκτική ημερομηνία των επαναπροσλήψεων των εποχικών εργαζομένων στο νησί, ενώ συνολικότερα τα σωματεία του κλάδου θα αξιοποιήσουν την κινητοποίηση που έχει ανακοινώσει η Ομοσπονδία για την ίδια μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger