Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ, ΤΕΩΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ



ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Το Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 πραγματοποιήθηκε η σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στην Αθήνα όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που απασχολούν το κόμμα και τη διοργάνωση του  επόμενου Συνεδρίου του.

Είναι γεγονός, θεωρώ ορατό από όλους μας, ότι αρχίζουν να υπάρχουν αντιδράσεις από τους πολίτες για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, οι οποίες έχουν καταστεί εντονότερες μετά το κύμα της πανδημίας του κορονοϊού που έπληξε την χώρα μας και το γενικότερο lockdown που επιβλήθηκε εξαιτίας αυτής. 
Η ΝΔ ήδη παραπαίει και σταδιακά αποκαλύπτεται η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δηλαδή της υλοποίησης ακραίων νεοφιλελεύθερων σχεδίων, αξιοποιώντας την πανδημία. Πολλοί πολίτες, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι που ψήφισαν ΝΔ, αρχίζουν να βιώνουν τις επιπτώσεις της καταστροφικής πολιτικής που εφαρμόζει η παρούσα κυβέρνηση. Όμως αυτά σε καμία περίπτωση σημαίνουν ότι εάν γίνουν εκλογές οι πολίτες θα δώσουν ψήφο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ και  η μετεξέλιξή του σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δημοκρατικό κόμμα. 
Σ’ αυτή την δύσκολη χρονική συγκυρία, απαιτούνται ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συμπλεύσεις και συμμαχίες αλλά και προγραμματική συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, με τον αυτονόητο σεβασμό στην αυτονομία κάθε εταίρου.
Επιβάλλεται να γίνουμε ένα κόμμα λαμπερό και ελκυστικό  - που δυστυχώς δεν είμαστε, παρόλο ότι έχουμε την τύχη να έχουμε στην προεδρία του ένα χαρισματικό και λαμπερό Πρόεδρο. 
Για να γίνουμε όμως ελκυστικό κόμμα το πρώτο που πρέπει να συμβεί είναι να σταματήσει η εσωστρέφεια και οι αντιθέσεις. Και διευκρινίζω αντιθέσεις όχι διαφορετικές απόψεις, οι οποίες αντιθέσεις είναι ορατές στον κόσμο και όπως είναι προφανές απογοητεύουν και προκαλούν απέχθεια.
Θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό και αποδεκτό από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι ανήκοντες στην Προοδευτική Συμμαχία, δεν είμαστε ξένοι και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμαστε ως ξυραφάκια, ούτε βεβαίως να έχουμε στο κόμμα διττό ρόλο, δηλαδή των φιλοξενούμενων και οικοδεσποτών. Διαφορετικές πολιτικές καταβολές, ασφαλώς και υπάρχουν, όμως δεν είναι δυνατόν να καθορίσουμε την μελλοντική πορεία του κόμματος με γνώμονα το παρελθόν, στο οποίο έζησαν οι παππούδες και οι γονείς μας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν είναι πλέον στην ζωή. Το ζητούμενο θέμα πρέπει να είναι ένα δηλαδή να υιοθετούμε κοινούς στόχους και άξονες, δηλαδή: 
Για παράδειγμα στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, ότι συμφωνούμε πως η κατανομή του πλούτου πρέπει να γίνεται από κάτω προς τα πάνω και όχι το αντίθετο όπως υποστηρίζουν οι νεοφιλελεύθεροι και εν προκειμένω η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι πρέπει να εφαρμόζονται πολιτικές που εξυπηρετούν τους πολλούς και όχι τους λίγους, ότι πρέπει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα της δικής μας κυβέρνησης για την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, για την επάνοδο της αξιοπρέπειας στην εργασία κ.λ.π. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη στις διαχωριστικές γραμμές αριστερά και δεξιά και αναζητούν την συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. 
Επίσης επιβάλλεται  να αλλάξουμε επικοινωνιακή πολιτική διότι οι υπάρχουσες αντιθέσεις είναι ορατές, όπως ορατό είναι ότι προσπαθούμε να ισορροπήσουμε σ’ ένα τεντωμένο σχοινί που παλαντζάρει. Ο μετασχηματισμός του κόμματος αποτελεί απαίτηση των πολιτών. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας μεγάλης, σύγχρονης, δημοκρατικής, προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, χωρίς τσιτάτα και διαχωρισμούς.
Η έγκαιρη, σοβαρή, υπεύθυνη, τεκμηριωμένη, προγραμματική και δυναμική αντιπολίτευση στην παρούσα κυβέρνηση, αποτελεί επίσης κρίσιμο στοιχείο για την εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Θέλουμε ένα κόμμα, που να συσπειρώσει όλες και όλους εκείνους που επιθυμούν να παλέψουν για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών που θα ξεπεράσει τις ανούσιες φοβίες και τις προκαταλήψεις. Ένα κόμμα που θα προτάσσει τις κοινωνικές συμμαχίες από τις κομματικές ισορροπίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger