Εν αναμονή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και της περαιτέρω αποκλιμάκωσης των μέτρων είναι ξενοδόχοι και επαγγελματίες στον κλάδο της εστίασης στις Σποράδες, οι οποίοι βλέπουν την καλοκαιρινή περίοδο εν μέσω κορωνοϊού να αρχίζει με κακούς οιωνούς.
Οι περισσότεροι από τους ξενοδόχους σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο δεν έχουν αποφασίσει αν θα ανοίξουν ή όχι τα καταλύματά τους καθώς αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν θα επιτραπούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι πτήσεις στη χώρα μας και από ποιες χώρες. Σημειωτέον ότι οι περισσότεροι από τους τουρίστες, που επιλέγουν τις Σποράδες για τις διακοπές τους προέρχονται από Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία, χώρες οι οποίες είναι στην πρώτη πεντάδα στη λίστα των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού.

Ξενοδόχοι και καταστηματάρχες αγωνιούν για την επόμενη μέρα καθώς η τουριστική σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα.
«Το 50% της σεζόν έχει χαθεί»
Όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι σε Σκιάθο και Σκόπελο το 50 % της καλοκαιρινής σεζόν έχει χαθεί και ζητούν νέα μέτρα οικονομικής στήριξης από την κυβέρνηση.
«Προς το παρόν για εμάς δεν υπάρχει κάτι φωτεινό στον ορίζοντα διότι η Σκιάθος είναι ενα νησί, το οποίο εξαρτάται από αγορές όπως είναι η αγγλική, η σκανδιναβική και ιταλική. Και από τις τρεις αυτές αγορές ακόμη δεν έχουμε ενδείξεις για το πότε θα ξεκινήσουν και πότε θα ξεκινήσουν οι πτήσεις. Αυτό μας προκαλεί μια σημαντική αβεβαιότητα. Δεν ξέρουμε αν θα ανοίξουμε, ποιοι θα ανοίξουμε, πόσοι θα ανοίξουμε, με τι αριθμό πτήσεων θα ξεκινήσει το πρόγραμμα στο αεροδρόμιο και πότε θα ξεκινήσει. Πιθανολογούμε πιο νωρίς θα είναι ο Ιούλιος», αναφέρει στο Thestival ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Αλέκος Ευσταθίου.
Ο ίδιος κάνει λόγο για το χειρότερο καλοκαίρι του ελληνικού τουρισμού και επισημαίνει πως αν τα ξενοδοχεία δεν έχουν σημαντικές πληρότητες «δεν μπορούν να καλύψουν τα λειτουργικά κόστη και θα πρέπει να βρεθεί λύση για όλους αυτούς, που δεν θα μπορέσουν να εργαστούν, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις».
«Εμείς πλέον αρχίζουμε να μην βλεπουμε το 2020. Δεν το βλεπουμε για να παράξουμε κέρδος το βλέπουμε απλώς για να λειτουργήσουμε για να περιμένουμε πιο δυνατά το 2021», προσθέτει ο κ. Ευσταθίου.
Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, Μαίρη Διαμαντή, σημειώνει πως οι ξενοδόχοι του νησιού αναμένουν τα υγειονομικά και οικονομικά μέτρα για να αποφασίσουν αν θα ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. «Υπάρχει ερώτημα σε περίπτωση που έρθει ο πελάτης στο ξενοδοχείο μας και εμφανίσει συμπτώματα του ιού ποιος θα μας καλύψει, αν θα έχουμε εμείς κυρώσεις», τονίζει στο Thestival η κα Διαμαντή.
Η ίδια αναφέρει ότι οι ξενοδόχοι είναι αισιόδοξοι έχουν την καλή διάθεση να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις του ωστόσο σημειώνει ότι είναι σημαντικό αν οι αεροπορικές εταιρείες θα έρθουν στις Σποράδες. «Από τη στιγμή που καταφέραμε να επιβιώσουμε με τη βοήθεια του ελληνικού κράτους και να μην πάθουμε ζημιά ως προς το θέμα υγείας  από εκεί και πέρα η ελπίδα που έχουμε είναι το επόμενο βήμα και είναι όλοι διατεθειμένοι να ανοίξουν. Αρκεί να βοηθήσει και η κυβέρνηση με τα οικονομικά εργαλεία  για να δοθεί έναυσμα και ρευστό στην αγορά και στις επιχειρήσεις. Πρέπει να ανοίξουμε γιατί έτσι και έχουμε μάθει. Κανείς μας δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα είμαστε κλειστοί».
Τι θα γίνει με τις τιμές των ξενοδοχείων
Στο σχέδιο των ξενοδόχων των Σποράδων υπάρχει πλάνο για καλύτερες τιμές στους πελάτες τους, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη ζήτηση, όπως τονίζουν.
«Eίμαστε όλοι οι ξενοδόχοι διατεθειμένοι να κάνουμε μειώσεις για να κυλήσει η σεζόν», αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου επισημαίνοντας την ανάγκη να δοθούν voucher σε πολίτες για να κάνουν τις διακοπές τους και να ενισχύσουν με αυτό τον τρόπο τις επιχειρήσεις του κλάδου. «Αν δεν δοθεί Voucher ή εκπτώσεις σε εισιτήρια, πέρα από τη δική μας έκπτωση πολύ φοβάμαι ότι ούτε και αυτοί που θέλουν να ταξιδέψουν θα το κάνουν τελικά», αναφέρει η κα Διαμαντή.
«Υπάρχει η πολιτική τιμών. Είναι και ανάλογη και με τη ζήτηση που θα υπάρξει. Υπάρχουν σκέψεις, υπάρχουν προσφορές, αλλά είναι μια εποχή αβεβαιότητας παρόλο που η χώρα μας είναι καθαρή και έχει προστατευτεί από την υγειονομική κρίση σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς εξαρτόμαστε σχεδόν 90 % από τον εισερχόμενο τουρισμό και συγκεκριμένα μόνο από πτήσεις, και πτήσεις από χώρες που ακόμη ο  κορωνοϊός είναι σε εξέλιξη. Η εφαρμογή πρωτοκόλλων και αυτών που θα απαιτούνται είναι ένα κομμάτι που κάθε επιχειρηματίας και κάθε εργαζόμενος θα προσαρμοστεί. Το ζητούμενο είναι να θέλει και ο πελάτης να έρθει με αυτά τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται κι να θέλει η αεροπορική εταιρεία και ο tour operator να ξεκινήσει το ρίσκο των πτήσεων. Αυτό ακόμη είναι ένα δισεπίλυτο σταυρόλεξο και δεν έχουμε ακόμη κάποια συγκεκριμένα στοιχεία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε κανα 2-3 βδομάδες θα έχουμε μια εικόνα. Αν δεν έχουμε και τότε εικόνα για το πότε θα ξεκινήσει η σεζόν είναι καταστροφικό», τονίζει από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωης Ξενοδόχων Σκιάθου.
Προετοιμασίες σε ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης σε Σκιάθο και Σκόπελο – Το σχέδιο των δήμων
Παρά το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί, ξενοδόχοι και επαγγελματίες στον κλάδο της εστίασης έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζονται για την καλοκαιρινή σεζόν. Οι δήμοι εφαρμόζουν πολιτικές για την στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, ενώ παράλληλα «τρέχουν» καμπάνιες για την προβολή των περιοχών τους σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού.
«Είναι έντονη η αγωνία σε όλους, ωστόσο εστιάτορες, εμπορικά καταστήματα  μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία έχουνε μπει σε μία διαδικασία προετοιμασίας σαν να ανοίγει το καλοκαίρι σε μερικές εβδομάδες. Θέλουν να έχουν μία τουριστική περίοδο όποια και να είναι αυτή», υπογραμμίζει στο Thestival o δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας.
«Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του νησιού και γενικότερα των τουριστικών περιοχών είμαστε ανάμεσα στο δίλημμα της υγείας και της οικονομικής καταστροφής, σίγουρα μας ενδιαφέρει η υγεία και θα δώσουμε προτεραιότητα σε αυτό αλλά από την άλλη μεριά η απόρροια μιας οικονομικής καταστροφής που από ότι φαίνεται θα είναι το φετινό καλοκαίρι θα αποτυπωθεί πολύ έντονα τους επόμενους μήνες», προσθέτει ο ίδιος.
Ο κ. Τζούμας εκφράζει τους φόβους του για το αν θα επιτραπούν τα ταξίδια στους τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου. «Υπάρχει μια πληροφορία ότι θα υπάρχει η ταξιδιωτική οδηγία να μην ταξιδέψουν οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου οπότε αυτό θα είναι μεγάλο πλήγμα για εμάς. Σίγουρα μας ενδιαφέρει το ελληνικό κοινό και πάντα ο Έλληνας είναι αγαπημένος επισκέπτης αλλά ούτε η χρονική περίοδος ούτε και ο αριθμός των επισκεπτών θα φτάσει για να καλύψει το μεγάλο κενό που θα δημιουργηθεί από την ευρωπαϊκή αγορά».
Η διοίκηση του δήμου Σκιάθου έχει αναπτύξει μία στρατηγική που χωρίζεται σε τρεις άξονες:
1.Mε την ανακοίνωση των πρωτοκόλλων ο δήμος θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις που τελικά θα ανοίξουν μειώνοντας έως μηδενίζοντας τα δημοτικά τέλη από όπου κι αν προέρχονται
2.Αίτημα στο υπουργείο ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομικών την ενίσχυση των επιχειρήσεων που θα πληγούν.
3. Σε συνεργασία με το Υπουργείο τουρισμού και τον ΕΟΤ και τη marketing Greece σχεδιάζεται η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο δήμος για το 2021 με μία δυναμική καμπάνια σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε νέες αγορές όπως η Μέση Ανατολή και Ευρωπαϊκές χώρες που δεν είχαν μέχρι τώρα τόσο άμεση ανταπόκριση, όπως η Γαλλία.
«Έχει ξεκινήσει πολύ νωρίς μια καμπάνια με νέο λογότυπο του δήμου, με δημοσιεύσεις σε περιοδικά και διάφορα site  και στο εξωτερικό. Έχουμε μια συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ και μέσα από το greecemyhome προβάλλεται το νησί μας, αναφέρει από την πλευρά του ο δήμαρχος Σκοπέλου, Σταμάτης Περίσσης.
«Υπάρχει μια ανησυχία αλλά γενικότερα ετοιμάζονται όλοι να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Βεβαίως όλο και αναπτερώνεται το ηθικό όσο ανοίγουν τα μέτρα, όσο ανακοινώνονται συγκοινωνιακές απελευθερώσεις πιο νωρίς. Η κατάσταση ψυχολογικά είναι καλύτερη. Η Σκόπελος είναι ένα μέρος οικογενειακών διακοπών και σε μεγάλο βαθμό Ελλήνων. Νομίζω πως θα συνεχίσουν να μας προτιμούν», προσθέτει ο δήμαρχος του νησιού.
Παράληλλα, ο δήμος προχωρά στις απαραίτητες παρεμβάσεις ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν με καθαρισμό και εξοπλισμό των παραλιών, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα. «Έχει ξεκινήσει ένας «οργασμός» δουλειάς. Λίγο καθυστερημένα αλλά τώρα μπορούμε να βγούμε έξω και να πούμε δουλέψτε», τονίζει στο Thestival ο κ. Περίσσης.
Διαφορετική είναι η εικόνα στην Αλόννησο με ξενοδόχους και καταστηματάρχες να είναι σε αναμονή ανακοινώσεων των μέτρων. «Ακόμα βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα μικρά νησιά. Εμείς λογικά ανοίγουμε τα ξενοδοχεία μας από 1η Ιουλίου σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής. Από τα πρακτορεία που έχουμε δεν μπορεί να μας πει κανείς τι θα γίνει αν θα έρθουν ή δεν θα έρθουν. Όλοι μας λένε για αργότερα», λέει στο Thestival ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, ο οποίος εκτιμά ότι πιθανότατα να διαμορφωθεί μια εικόνα για το τι μέλει γενέσθαι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Σε εκκρεμότητα η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκη – Σποράδες
Καμία ακτοπλοϊκή εταιρεία δεν έχει εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον στην πρόσκληση του υπουργείου Ναυτιλίας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκη – Σποράδες.
«Ίσως διαμορφωθεί το ποσό της επιδότησης από το υπουργείο Ναυτιλίας. Αυτό θα εξαρτηθεί και από το ποια τουριστική περίοδο θα έχουμε, πως θα λειτουργήσει το υγειονομικό πρωτοκόλλο στα πλοία. Φαντάζομαι θα διαμορφωθεί αντίστοιχα η επιδότηση προκειμένου να είναι ελκυστική και να υπάρχει και ανταπόκριση», αναφέρει ο δήμαρχος Σκιάθου. Ωστόσο, εκφράζονται αμφιβολίες αν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποια εταιρεία λόγων των ιδιαίτερων συνθηκών.