Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Κ. Παπανάτσιου - « Η Κυβέρνηση δεν προστατεύει την εργασία, δεν ενισχύει την οικονομία, προστατεύει κι ενισχύει όμως συγκεκριμένους κι εκλεκτούς »


Στην τελευταία ΠΝΠ που κατατέθηκε την 1η Μαΐου η Κυβέρνηση προχωρά σε ρυθμίσεις που συμπληρώνουν προηγούμενες ρυθμίσεις, δείγμα της αποσπασματικής και χωρίς συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης και των επιπτώσεων που επιφέρει. Ειδικά στις ρυθμίσεις του Υπουργείου Οικονομικών βλέπουμε ότι, στην πλειοψηφία τους, έχουν ως επίκεντρο μεγάλες επιχειρήσεις όπως αεροδρόμια, ιδιωτικές κλινικές, τυχερά παίγνια. Δυστυχώς, ο ίδιος ζήλος δεν επιδεικνύεται για τους πολίτες και τους εργαζόμενους.

Η Κυβέρνηση δίνει τρίμηνη παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς κάποια πειστική εξήγηση, εκτός κι αν θεωρεί πως στο διάστημα των τριών μηνών θα έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος και η ύφεση. Ίσως να θεωρεί ότι το σχέδιο - που δεν μας έχει περιγράψει ακόμα - θα έχει άμεση επίδραση! Βέβαια αν το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι σαν τις προβλέψεις της για την ύφεση - τον Μάρτη 0%, την προηγούμενη Πέμπτη 4,7%, την Κυριακή 7,9% και τη Δευτέρα 10% - τότε δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ποντάρουμε σ΄ αυτό!

Στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιλαμβάνεται επίσης, ειδική ρύθμιση για τις ιδιωτικές κλινικές, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τις σχετιζόμενες με την υγεία δραστηριότητες. Αξίζει να σταθούμε στην έκπτωση του clawback, με ποσοστό ανάλογο της πτώσης του τζίρου τους.
Τα χρήματα που θα στερηθεί ο ΕΟΠΥΥ από την έκπτωση αυτή, είναι χρήματα που κατευθύνονται στις αντίστοιχες αποζημιώσεις του φορέα προς τα Δημόσια Νοσοκομεία, τα οποία όμως εξαιρούνται από τη ρύθμιση! Με άλλα λόγια ευνοούνται οι ιδιωτικές δομές υγείας, καταβάλλοντας λιγότερα στο Δημόσιο και ως συνέπεια χάνονται πόροι για τα Δημόσια Νοσοκομεία!
Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Αυτή η ρύθμιση έρχεται ως φυσική συνέχεια του διπλασιασμού της αποζημίωσης από το Δημόσιο για τις ιδιωτικές κλίνες! Είναι υποκριτικό από πλευράς ΝΔ και ιδίως του Πρωθυπουργού, που όπως ο ίδιος δήλωσε, έχει αλλάξει γνώμη για το ΕΣΥ, να ασκούνται πολιτικές ωφέλειας της ιδιωτικής υγείας εις βάρος της Δημόσιας.
Στη συνέχεια συναντάμε την εξάμηνη παράταση των οφειλών, που προκύπτουν από τις συμβάσεις παραχώρησης αεροδρομίων, χωρίς μάλιστα να τροποποιείται η σύμβαση παραχώρησης. Η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει χείρα βοηθείας στις μεγάλες επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των αεροδρομίων, χωρίς καμία εγγύηση για την προστασία των εργαζόμενων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Περιπτώσεις δηλαδή, όπως της Swissport, η οποία απέλυσε εκατοντάδες εργαζόμενους μ’ ένα απλό sms, είναι αναπόφευκτες. Για τη ΝΔ βέβαια, αυτά είναι ψιλά γράμματα!
Η Κυβέρνηση δυστυχώς δεν έχει σχέδιο. Δεν αξιοποίησε το χρόνο της καραντίνας και δεν ενίσχυσε ικανοποιητικά το σύστημα υγείας. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τοποθετούν τη χώρα μας στην προτελευταία θέση στις πρόσθετες δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε σύνολο εικοσιτεσσάρων χωρών.
Η οικονομία καταρρέει, η ύφεση είναι μπροστά μας και η Κομισιόν σημειώνει πως θα φτάσει στο 10%. Ποσοστό μεγαλύτερο και από τη χειρότερη ύφεση μέσα στη προηγούμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης (κοντά στο 9% το 2011)! Αυτό όμως που ενδιαφέρει τη ΝΔ, είναι να μετατρέψει κι αυτή τη κρίση σε ευκαιρία. Σε αυτό δεν μπορεί παρά να υπάρξει συστράτευση όλων μας για να ανατρέψουμε τα σχέδια τους.

Είναι σαφές πως η Κυβέρνηση γνωρίζει τι έρχεται και έχει το know how από τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Είναι επίσης φανερό πια, πως έχει διαλέξει μεριά και αυτή δεν είναι με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger