Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Έπειτα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Σκοπέλου Σταμάτη Περίσση,Προτάσεις και αιτήματα για οικονομική ενίσχυση των κατοίκων των νησιών



Έπειτα από πρωτοβουλία του συναδέλφου Δημάρχου Σκοπέλου Σταμάτη Περίσση, οι τρεις δήμαρχοι των νησιών των βορείων Σποράδων αποφασίσαμε να αποστείλουμε μία δέσμη προτάσεων και αιτημάτων προς τους Υπουργούς Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.

Σκοπός των μέτρων αυτών είναι η άμεση ενίσχυση των κατοίκων και επιχειρηματιών και στα τρία νησιά, για την επόμενη ημέρα της κρίσης που διανύουμε. Στο κέντρο των προτάσεων βρίσκεται κυρίως η τοπική οικονομία, η τουριστική τοπική βιομηχανία και η ανακούφιση των οικονομικών πληγών που θα αφήσει πίσω ο COVID-19, σε κάθε σπίτι των Β. Σποράδων.

Τα μέτρα που σχεδιάστηκαν και προτάθηκαν είναι:

1.      Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις Β. Σποράδες  για τη χρήση 2020.
Το μέτρο αυτό θα επιφέρει σημαντική οικονομική ελάφρυνση όλων των ιδιοκτητών, που, δυστυχώς, εξαιτίας της κρίσης δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, όπως είχαν προγραμματίσει ενόψει της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου.

2.      Μείωση (επαναφορά μειωμένου) του ΦΠΑ στο 13%, για το σύμπλεγμα των Β. Σποράδων.
Το μέτρο αυτό όχι μόνο θα ανακουφίσει σημαντικά κλάδους των τοπικών οικονομιών, αλλά θα αποτελέσει θετικό ψυχολογικό κίνητρο προς όλους τους πολίτες, ώστε να αυξήσουν άμεσα τον κύκλο εργασιών τους.

3.      Μέτρα για την κάλυψη μέρους του κόστους λειτουργίας των τουριστικών μονάδων.
Μέτρο ιδιαίτερα κρίσιμο, ώστε να καταφέρουν οι τουριστικές επιχειρήσεις των Β. Σποράδων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αλλά και να συμβάλλουν δραστικά στην μη αύξηση της ανεργίας, εξαιτίας της κρίσης. Η στοχευμένη αυτή ενέργεια, θα βοηθήσει στη διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων στις τουριστικές μονάδες, σε ποσοστό ίσως και άνω του 90%, επί του αριθμού που αναγραφόταν στις μισθολογικές τους καταστάσεις κατά την περυσινή χρήση του 2019.

4.      Επιτάχυνση της ενημέρωσης των στελεχών και των επιχειρήσεων, δημιουργία δομών για την εξ’ αποστάσεως ταχύρρυθμη εκπαίδευσή τους ή επιδότηση σεμιναρίων (voucher) για τους εργαζόμενους σε τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές μονάδες, επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.λπ., πάνω στα νέα πρωτόκολλα λειτουργίας και σε θέματα ασφαλούς λειτουργίας, διαχείρισης κρουσμάτων κορωνοϊού κ.λπ.
Το μέτρο αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, ο κίνδυνος από τον ιό ελλοχεύει υπαρκτός και τα στελέχη των επιχειρήσεων πρέπει να γνωρίζουν πως να λειτουργούν με ασφάλεια και πρόληψη. Η εκπαίδευση των εν λόγω στελεχών αποτελεί στην ουσία κεφάλαιο για τις Β. Σποράδες και τη χώρα, καθώς ασκώντας υπεύθυνο επιχειρείν, θα ενισχύσουν το «καλό όνομα», το οποίο ως κράτος καταφέραμε να δημιουργήσουμε κατά τη διάρκεια της κρίσης αυτής.

5.      Διεύρυνση της βάσης δικαιούχων vouchers κοινωνικού τουρισμού.
Μέτρο πολύ σημαντικό για τον εγχώριο τουρισμό, αφού έτσι θα ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν και θα μπορέσει να καλυφθεί η μεγάλη ζημιά που έχει συσσωρευθεί σε όλες τις ασχολούμενες επιχειρήσεις (τουριστικές μονάδες, αεροπορικές, τουριστικές συγκοινωνίες), ενώ, βεβαίως, ως συνέπεια θα έχει την αύξηση συνολικά του οικονομικού κύκλου των Β. Σποράδων.

6.      Κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης των ξενοδοχειακών μονάδων που λειτουργούν στις Β. Σποράδες.
Το μέτρο αυτό, αν και φαντάζει όχι τόσο σημαντικό από άποψη οικονομικού μεγέθους (0.5, 1.00, 2.00 Ευρώ), εν τούτοις, επενεργεί άμεσα στον ψυχολογικό τομέα επιχειρηματιών και επισκεπτών, καθώς δείχνει το μέγιστο ενδιαφέρον του κράτους προς καθέναν που επισκέπτεται το νησί μας και διαμένει στις τουριστικές μονάδες.

7.      Έκτακτη επιχορήγηση με εφάπαξ ποσό για την ενίσχυση της τουριστικής προβολής.
Η έκτακτη οικονομική επιχορήγηση ή κάθε άλλη βοήθεια προκειμένου οι Δήμοι Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, αλλά και κάθε άλλος τουριστικός Δήμος, να ενισχύσουν την τουριστική τους δραστηριότητα μέσω διαφημιστικής προβολής (σε συνέδρια, εκθέσεις τουρισμού κ.λπ.), κρίνεται πιο επιτακτική παρά ποτέ. Έτσι, θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε το μερίδιο του τουριστικού προϊόντος που θα χαθεί φέτος, από την επόμενη κιόλας χρονιά. Η ενίσχυση της παρουσίας μας σε τέτοιες εκδηλώσεις επιπλέον θα αποδείξει ότι η χώρα βγήκε δυνατή από μία παγκόσμια κρίση και αποτελεί ασφαλή επιλογή, για όποιον επιθυμεί να την επισκεφτεί.

8.      Υιοθέτηση οικονομικών μέτρων ελάφρυνσης και ενίσχυσης, που να αφορούν συνολικά στο οικοσύστημα των επιχειρήσεων των Β. Σποράδων, ακόμη και όσων δεν δραστηριοποιούνται άμεσα στο τουρισμό.
Σημαντικοί κλάδοι, πέραν του τουρισμού, όπως για παράδειγμα οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, πλήττονται οικονομικά, λόγω της αδράνειας στα νησιά μας κατά τη διάρκεια του lock-down, ακόμη και στις άγιες ημέρες του Πάσχα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα διαβίωσης. Το ίδιο αναμένεται και κατά τη θερινή περίοδο.

9.      Επιτάχυνση των διαδικασιών καταβολής των αποζημιώσεων μέσω του μεταφορικού ισοδύναμου, για τους μόνιμους κατοίκους των τριών νησιών.
Το μέτρο αυτό θα βοηθήσει οικονομικά τον τοπικό πληθυσμό, ιδίως όσους έχουν μετακινηθεί από και προς τα νησιά τον τελευταίο καιρό, για διάφορους λόγους (επαγγελματικούς, ιατρικούς κ.λπ.). Τη στιγμή αυτή, παρατηρείται τεράστια καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων του μεταφορικού ισοδύναμου (έως και τέσσερις μήνες), κάτι το οποίο πρέπει να διορθωθεί αμέσως (μέγιστα στις 30 ημέρες), ώστε να συμβάλει στην οικονομική διευκόλυνση των κατοίκων.

10.  Οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων όλων των κλάδων της οικονομίας για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

Οι Δήμαρχοι

Σκιάθου                                   Σκοπέλου                                Αλοννήσου

Θοδωρής Τζούμας                  Σταμάτης Περίσσης                Πέτρος Βαφίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger