Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Ιστιοπλοϊκός τουρισμός στις Βόρειες Σποράδες

Ο Ιστιοπλοϊκός τουρισμός στις Βόρειες Σποράδες ανθίζει τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, παρατηρείται μεγάλη αύξηση της ζήτησης στην ενοικίαση ιστιοπλοϊκών σε όλα τα λιμάνια της χώρας μας, όπου υπάρχουν εταιρείες ενοικίασης.

Αυτό φαίνεται τόσο από τη συνεχή αύξηση του στόλου ιστιοπλοϊκών σκαφών, όσο και από την ίδρυση σχολών ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης. Έλληνες και ξένοι νοικιάζουν ιστιοπλοϊκά από μία έως και επτά μέρες.
Η αφετηρία από το Βόλο δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να ανακαλύψουν μοναδικές παραλίες τόσο στον Παγασητικό κόλπο όσο και στα νησιά των Βορείων Σποράδων, τη Σκιάθο, τη Σκόπελο, την Αλόννησο και τη Σκύρο!
Σύμφωνα πάντα με τις μέρες ενοικίασης ενός σκάφους, γίνεται κι ο αντίστοιχος προγραμματισμός του ταξιδιού. Το πρόγραμμα που ακολουθείται συνήθως σε μια εβδομαδιαία ιστιοπλοϊκή κρουαζιέρα έχει εναλλαγές ακόμα και στους ρυθμούς ζωής.
ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
Σταθμός της πρώτης μέρας συνήθως είναι το νησί Τρίκερι μέσα στον Παγασητικό κόλπο ή η Αγία Κυριακή, επίνειο του χωριού Τρίκερι στην άκρη του Πηλίου. Εκεί, οι επισκέπτες απολαμβάνουν την ηρεμία που προσφέρει ο τόπος καθώς τα αυτοκίνητα είναι ελάχιστα αλλά και τα τσίπουρα με τη συνοδεία φρέσκων θαλασσινών, ψαριών και καραβιδομακαρονάδων.
ΝΗΣΙ ΤΡΙΚΕΡΙ
Σειρά την επόμενη μέρα έχει η κοσμοπολίτικη Σκιάθος, ύστερα από ένα μπάνιο σε κάποια απόμερη παραλία του νησιού ή των μικρών νησίδων γύρω από το νησί. Το βράδυ, ακολουθεί νυχτερινή έξοδο στα μπαράκια του νησιού αλλά και βόλτα στα γραφικά δρομάκια, στο Μπούρτζι και στο μουσείο του Παπαδιαμάντη. Πολλοί είναι και οι τολμηροί που φτάνουν στο δρόμο κάτω από το αεροδρόμιο και ζουν την επικίνδυνη εμπειρία των προσγειώσεων των αεροπλάνων λίγα μόλις μέτρα.
ΣΚΙΑΘΟΣ
Η επόμενη μέρα βρίσκει το σκάφος στο νησί της Σκοπέλου με πιο ήρεμους ρυθμούς και τη μεθεπόμενη στην καταπράσινη Αλόννησο με τα υπέροχα νερά. Πολλοί είναι και αυτοί που διαλέγουν τη διανυκτέρευση στον όρμο του Πλανήτη στην ερημόνησο της Κυρα Παναγιάς, υπό το μαγευτικό φως του έναστρου ουρανού.
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
Τελικός προορισμός, πριν το ταξίδι της επιστροφής στο Βόλο, είναι το πανέμορφο νησί της Σκύρου.

Ο Ιστιοπλοϊκός τουρισμός – Οι διακοπές σε ένα ιστιοπλοϊκό έχουν πολλά πλεονεκτήματα, τόσο ως επιλογή μιας παρέας όσο και ως επιλογή μιας οικογένειας με μικρά παιδιά. Πρόκειται για διακοπές φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς ο άνεμος κάνει το ιστιοπλοϊκό να ταξιδεύει αθόρυβα και άνετα χωρίς τη μηχανή. Το σκάφος είναι εξοπλισμένο να παρέχει όλες τις ανέσεις κατά τη διαμονή των επιβατών σε όσους το επιλέγουν για τις διακοπές τους και δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τη διαμονή σε κάποιο δωμάτιο ξενοδοχείου ή ενοικιαζομένων καταλυμάτων. Οι επιβάτες μπορούν να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα αναπαυτικά στο κατάστρωμα κατά τον πλου και τα μοναδικά ηλιοβασιλέματα ακούγοντας τη μουσική της αρεσκείας τους και πίνοντας το αγαπημένο τους ποτό. Επίσης, μπορούν να απολαύσουν διάφορες δραστηριότητες, όπως γιόγκα, θαλάσσια σπορ, ξεναγήσεις, πεζοπορίες, κλπ.
Πολλοί είναι και εκείνοι που ενοικιάζουν ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος για διάφορες περιστάσεις όπως μπάτσελορ, γενέθλια, επετείους, προτάσεις γάμου ακόμα και για δώρο.
Σύμφωνα με το διευθυντή και skipper (καπετάνιο) της εταιρείας Sail With UsΒασίλη Τσόκο, οι τιμές ποικίλλουν και εξαρτώνται από την περίοδο (χαμηλή, μεσαία και υψηλή περίοδος), από τις μέρες ενοικίασης και από το αν θα ναυλωθεί με ή χωρίς skipper.
Βασίλης Τσόκος
Η ζήτηση για ναύλωση ιστιοπλοϊκών σκαφών αυξάνεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό συμβάλλουν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και ευνοούν την ιστιοπλοΐα καθώς και η πρόσβαση στο Βόλο τόσο μέσω των αεροδρομίων της Νέας Αγχιάλου και της Σκιάθου όσο και η τοποθεσία της πόλης στην κεντρική Ελλάδα, ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.” υποστηρίζει ο Βασίλης Τσόκος και παρακινεί τους λάτρεις της θάλασσας να ζήσουν την αξέχαστη εμπειρία μιας ιστιοπλοϊκής κρουαζιέρας!
ΤΖΑΣΤΕΝΗ
Γράφει ο  Βαγγέλης Πασιάς – Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger