Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Κλιμακώνουν τον αγώνα με μπλόκα σήμερα στη Θεσσαλία

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα με τα τρακτέρ τους σε Καρδίτσα και Λάρισα
Τρακτέρ στην Καρδίτσα
Τρακτέρ στην Καρδίτσα
Με αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ που έχουν ήδη παραταχθεί στις πλατείες των χωριών σε Καρδίτσα και Λάρισα, οι βιοπαλαιστές αγρότες της Θεσσαλίας ετοιμάζονται να ξεκινήσουν σήμερα το πρωί και να στήσουν μπλόκα: Οι αγρότες της Καρδίτσας στον αυτοκινητόδρομο Ε65 στις 12 μ. και οι αγρότες της Λάρισας στον κόμβο Γαλήνης και στα Φάρσαλα στις 11 π.μ.
Παρά τις όποιες δυσκολίες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πλέον οι αγρότες είναι τέτοια, που κοινή διαπίστωση στα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου είναι πως μόνο ο οργανωμένος αγώνας μπορεί να δώσει διέξοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ενώ λίγες μέρες τελειώνει η εκκοκκιστική περίοδος και κλείνει η τιμή στο βαμβάκι, οι βαμβακοπαραγωγοί δεν πρόκειται να πληρωθούν τον κόπο τους, την απόδοση και για την εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος. Αντίθετα, οι εκκοκκιστές με τις πλάτες της κυβέρνησης ετοιμάζονται για μια ακόμη κλοπή του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, δίνοντας χαμηλότερες τιμές κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φέτος η συνδεδεμένη ενίσχυση θα είναι 4-5 ευρώ λιγότερη ανά στρέμμα, παίρνοντας δε υπόψη και το υψηλό κόστος παραγωγής, οι βαμβακοπαραγωγοί όχι μόνο δεν θα έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους αξιοπρεπώς, αλλά δεν πρόκειται να καλύψουν ούτε τα έξοδά τους. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση με άλλα προϊόντα.

Συσπειρωμένοι λοιπόν στους Αγροτικούς Συλλόγους, στις Ομοσπονδίες και στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες απορρίπτουν τις ψεύτικες υποσχέσεις που δίνουν διάφοροι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αυτές τις μέρες στα χωριά της Θεσσαλίας, ενώ δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν πίστωση χρόνου σε μια κυβέρνηση που συνεχίζει στην ίδια ρότα με την προηγούμενη, του ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια στα συμφέροντα των αγροτών. Κι αυτό γιατί μόνο τους 5 πρώτους μήνες οι αγρότες είδαν να αυξάνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ μεσοσταθμικά πάνω από 12% για αγροτικό και οικιακό ρεύμα, την ίδια στιγμή που στους επιχειρηματικούς ομίλους χαρίζονται εκατομμύρια. Χαρακτηριστικά, στον προϋπολογισμό για το 2020 προβλέπονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ σε εφοπλιστές, βιομήχανους, ξενοδόχους, κλινικάρχες και αεροπορικές εταιρείες, ενώ από την άλλη οι αγρότες συνεχίζουν να αγοράζουν το πετρέλαιο 1,40 ευρώ το λίτρο. Ακόμα, οι αγρότες είναι μπροστά σε αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ, όπου μια οικογένεια θα πληρώνει πάνω από 2.500 ευρώ το χρόνο.
Μετά τα εργατικά σωματεία, και ο Σύλλογος Γυναικών Νομού Καρδίτσας μαζί με τις Ομάδες Γυναικών Σέκλιζας «Αγγελική Φυτσιλή» και Ταμασίου (μέλη ΟΓΕ) εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών και καλούν τις εργαζόμενες, άνεργες, συνταξιούχους και νέες να πάρουν μέρος μαζικά στην αγροτική κινητοποίηση στον κόμβο του Ε65, σημειώνοντας: «Βρισκόμαστε στο πλευρό των γυναικών της υπαίθρου, που η πλειοψηφία τους είναι συμβοηθούντα μέλη και τα μεγαλύτερα θύματα της αντιαγροτικής - αντιασφαλιστικής πολιτικής, που βάζει χέρι στην Κοινωνική Ασφάλιση, κάνοντάς την ατομική υπόθεση και οδηγώντας τους μικρομεσαίους αγρότες, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στην ανασφάλεια. (...) Οι γυναίκες αγρότισσες έχουν συμφέρον να πάρουν τη δική τους θέση στα μπλόκα του αγώνα για την επιβίωση της πλειοψηφίας των αγροτικών οικογενειών, για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες!».
  • Στα Τρίκαλα οι Αγροτικοί Σύλλογοι ετοιμάζουν συλλαλητήριο με τρακτέρ τη Δευτέρα 9/12, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.
Αγροτικές κινητοποιήσεις και σε άλλες περιοχές
Συγκέντρωση στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη στις 10.30 π.μ. η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία της για το γεγονός ότι ανάμεσα στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί, τη θέση τους δυσχεραίνουν οι ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα, με τον ΕΛΓΑ να μην αποζημιώνει όλα τα ζημιογόνα αίτια και να καθυστερούν τα πορίσματα των ελέγχων. Επίσης η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει σύσκεψη την Κυριακή 8/12, στις 10.30 π.μ. στην καφετέρια Αγραφιώτη στην Κυψέλη, και καλεί τους αγρότες της περιοχής σε μαζική συμμετοχή.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας προχώρησε χτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Κεντρικής Κέρκυρας. Αντίστοιχη κινητοποίηση θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 10/12 έξω από το δημαρχείο Νότιας Κέρκυρας.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ. κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καλώντας σε συμμετοχή και τους Αγροτικούς Συλλόγους της Αχαΐας. Αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ., συμμετέχει στο συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, ενώ την Πέμπτη 12/12 καλεί στις 9 π.μ. σε συγκέντρωση στα δικαστήρια Αιγίου, όπου δικάζονται αγρότες που συμμετείχαν στα μπλόκα του 2017. Τέλος, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που θα πραγματοποιηθεί στις 15/12 στη Νίκαια Λάρισας.
Αγροτικοί Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα αγροτών του νομού Ηρακλείου που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων ετοιμάζουν αύριο Πέμπτη αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, ο οποίος θα βρίσκεται στην πόλη. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί στις 11 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Το κάλεσμα στην κινητοποίηση υπογράφουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Καζαντζάκη, Αστερουσίων και Αρχανών, καθώς και οι Επιτροπές Αγώνα αγροτών Τυμπακίου και Αρκαλοχωρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger