Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Ο "χωροφύλακας του διαδικτύου" μας κάνει μαθήματα δημοσιογραφίας

Του Σ.Λ

Ο τύπος λέγεται Δημήτρης Αλικάκος και μας συστήνεται σαν "Αρχισυντάκτης στην εταιρεία Ελληνικά Hoaxes".
Στο πλούσιο βιογραφικό του, που μας παρουσιάζει στο facebook μαθαίνουμε ότι υπήρξε: "Πρώην Journalist στην εταιρεία Εφημερίδα Επενδυτής, Πρώην Ρεπόρτερ στην εταιρεία Alpha TV, Πρώην Αρχισυντάκτης στην εταιρεία ΕΡΤ Α.Ε., Πρώην Ρεπόρτερ στην εταιρεία Skai TV".

Με τέτοια μακρά διαδρομή, εργαζόμενος σε τόσους χώρους είναι επόμενο και έχει άποψη για την επαγγελματική επάρκεια των συναδέλφων του, άσχετα αν μέχρι τώρα δεν έχουμε δει ποτέ να την εκφράζει.
Προφανώς θα συναγελάζεται με "άριστους" συναδέλφους του, όπως άριστα είναι και τα άτομα που αποτελούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα οποία με την ανάληψη της κυβερνητική εξουσίας μας έφεραν την "ΛΥΤΡΩΣΗ", όπως είχε γράψει χαρακτηριστικά.

Τυχαίο θα είναι ότι μέχρι δεν είχε αντιληφθεί συναδέλφους του να είναι τρόφιμοι μυστικών κονδυλίων, αμειβόμενοι από πολιτικά κόμματα και επιχειρηματίες για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Ολα αυτά του πέρασαν απαρατήρητα.

Δεν μπορούσε όμως να συμβεί το ίδιο και με ένα νέο παιδί, τον Απόστολο Φουρνατζόπουλο, που έχει το "θράσος" να παρουσιάζεται δημοσιογράφος στο  "Kontra Channel".
Οπότε ο κ. Αλικάκος -με τόσο πλούσιο βιογραφικό επαναλαμβάνουμε και σήμερα "χωροφύλακας" για να μας προστατέψει από face news- ανέλαβε να "επαναφέρει στην τάξη" τον "παραβάτη" με την "ανάρμοστη στάση", δημοσιογράφο, καυτηριάζοντας επίσης την "αδιαφορία του καναλιού που εργάζεται να ασχοληθεί μαζί του σοβαρά". (Σαν παρότρυνση-σύσταση για να τον απολύσει, δεν ακούγεται αυτό;).

Αξίζει να δούμε ολόκληρο το κείμενο που έγραψε στην σελίδα του, στο facebook, ο δημοσιογράφος -με μακρά παρουσία στα ΜΜΕ-., κ. Αλικάκος:

Viral έχει γίνει ο νεαρός ρεπόρτερ του από χιλιάδες χρήστες που τον αποθεώνουν γι’ αυτό που κάνει.
Τι κάνει;
Οτιδήποτε άλλο ΕΚΤΟΣ από ρεπορτάζ!

Πάμε τα βασικά. Ο ρεπόρτερ έχει συγκεκριμένη αποστολή -εδώ και σε όλα τα ΜΜΕ του πλανήτη: Να συλλέγει ειδήσεις και πληροφορίες γύρω από επίκαιρο θέμα ή γεγονός και να τις παρουσιάζει σε μια εφημερίδα, περιοδικό, τηλεόραση, ραδιόφωνο κοκ.
Δεν είναι δουλειά του ούτε να σχολιάζει, ούτε "να τα χώνει", ούτε να καταγγέλλει και βεβαίως ούτε να αποθεώνει. Αν τα κάνει όλα αυτά, λέγεται σ χ ο λ ι α σ τ ή ς.

Δεν έχει σημασία για ποιον τα λέει, αν μας αρέσουν ή όχι, αν παίρνει το μέρος της "δική μας" πλευράς σε μια διαμάχη ή σε ένα γεγονός που διχάζει.

Απλά ΔΕΝ είναι αυτή η δουλειά του.

ΔΕΝ είναι η δουλειά του να μιλάει για «Πολύ χουντικό εσάνς» σήμερα αυτός, ούτε π.χ. «όλα καλά τα κάνει η αστυνομία εύγε!» αύριο κάποιος άλλος. Δόξα τω θεώ υπάρχουν πολλοί σχολιαστές εκεί έξω που μπορούν να το κάνουν.

Ο ρεπόρτερ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ.

Το γεγονός ότι αποθεώνεται αυτό το παλικάρι δείχνει δύο πράγματα: Την άγνοια πολλών συμπολιτών μας για το τι εστί ρεπορτάζ και δεύτερον την αδιαφορία του καναλιού που εργάζεται να ασχοληθεί μαζί του σοβαρά.

Γιατί εν τέλει εκεί είναι η ουσία. Μεταξύ αποθέωσης από τους "από δω" και χλευασμού από τους "από κει", ο νεαρός δεν θα μπορέσει να γίνει ποτέ ρεπόρτερ.

Κάποιος λοιπόν να τον προστατέψει. Είναι κρίμα.

Η πρώτη παρατήρησή μου είναι πόσο πανικό δημιούργησε στα καθεστωτικά ΜΜΕ, ένα νέο παιδί που βγήκε σε ένα μικρό τηλεοπτικό δίαυλο και δεν δίστασε να κάνει την περιγραφή τον γεγονότων, όπως ακριβώς ήταν, εκφράζοντας και την υποκειμενική του άποψη.

Η δεύτερη σκέψη μου εστιάζεται στην αλητεία του Αλικάκου, να αποδώσει προβληματική συμπεριφορά στον Απ. Φουρνατζόπουλο γράφοντας ότι πρέπει κάποιος να τον προστατέψει γιατί είναι κρίμα.

Η αντίδραση του "χωροφύλακα του διαδικτύου" δείχνει επίσης πόσο δύσκολο είναι να επιβιώσεις σε ένα επαγγελματικό χώρο που δημοσιογραφία θεωρεί το να εμπλουτίζει με πιο εκλαϊκευμένες εκφράσεις τα δελτία τύπου των υπουργείων και της Ασφάλειας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger