Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

ΒΟΛΙΒΙΑ Φουντώνει η λαϊκή αντίσταση στο πραξικόπημα


Οι πραξικοπηματίες προαναγγέλλουν μεγαλύτερη καταστολή, το κόμμα του ανατραπέντος Προέδρου Μοράλες εξέλεξε πρόεδρο της Βουλής
Οι ιθαγενείς, που αποτελούν το 60% του πληθυσμού της Βολιβίας, με την τυπική σημαία τους «Γουιπάλα» στην πόλη Ελ Αλτο
Copyright 2019 The Associated
Οι ιθαγενείς, που αποτελούν το 60% του πληθυσμού της Βολιβίας, με την τυπική σημαία τους «Γουιπάλα» στην πόλη Ελ Αλτο
Η έκρυθμη κατάσταση συνεχίζεται στη Βολιβία μετά το αμερικανόπνευστο πραξικόπημα της περασμένης Κυριακής ενάντια στον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο Εβο Μοράλες, ο οποίος βρίσκεται με πολιτικό άσυλο στο Μεξικό μετά την αναγκαστική του παραίτηση όταν ο στρατός και η αστυνομία στάθηκαν εναντίον του. Χιλιάδες ιθαγενείς Αϊμάρα όπως και ο Μοράλες (πρώτος ιθαγενής Πρόεδρος από το 2006) έχουν κατακλύσει την πρωτεύουσα Λα Πας, διαδηλώνοντας ενάντια στο πραξικόπημα και την παρουσία του στρατού στους δρόμους, καταγγέλλοντας επιθέσεις και ρατσιστικές συμπεριφορές εναντίον τους.
Η αντιδραστική αντιπολίτευση με προπύργιο την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, Σάντα Κρους, και τις ομάδες κρούσης τραμπούκων, που εκτέλεσαν το σχέδιο πραξικοπήματος με τις πλάτες των ΗΠΑ και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, αφού ανακήρυξε (χωρίς να διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, όπου τα 2/3 είναι από το Κίνημα για το Σοσιαλισμό - MAS του Μοράλες) ως μεταβατική πρόεδρο την β' αντιπρόεδρο της Γερουσίας, Γιανίνε Ανιες, προχώρησε σε αντικατάσταση της ηγεσίας του στρατού και της αστυνομίας και στο διορισμό 11 «υπουργών» για την «περίοδο της μετάβασης έως τις διάφανες εκλογές», όπως είπε. Ενδεικτικό πάντως είναι ότι από τις πρώτες πράξεις της πραξικοπηματικής κυβέρνησης ήταν να αναγνωρίσει ως «νόμιμο πρόεδρο» της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊδό, τον άλλο αυτοανακηρυγμένο πρόεδρο - μαριονέτα των ΗΠΑ και ΕΕ, ενώ ο «υπουργός» Εσωτερικών Αρτούρο Μουρίγιο προανήγγειλε ένταση της καταστολής.

Από την άλλη, η κοινοβουλευτική ομάδα του MAS (88 σε σύνολο 130 βουλευτών) και μια βουλευτής από την αντιπολιτευτική Δημοκρατική Ενότητα προχώρησαν τις πρωινές ώρες της Πέμπτης στην εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, του Χόρχε Τσόκε, που κατήγγειλε ότι «με αυτό το πραξικόπημα με τη συμβολή του στρατού και της αστυνομίας παραβιάζονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό της ελεύθερης έκφρασης, της ίδιας της ζωής, της εκπαίδευσης», γι' αυτό και δήλωσε ότι άμεσα θα φέρει νόμο «για να αποτραβηχτούν οι στρατιώτες πίσω στους στρατώνες τους και να σταματήσουν να δολοφονούν τα αδέλφια τους». Σύμφωνα με τις συγκεχυμένες πληροφορίες, οι νεκροί στις διαδηλώσεις φτάνουν τους 8, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τις συγκρούσεις με το στρατό και την αστυνομία.
Μοράλες: «Ετοιμος να επιστρέψω για την ειρήνευση»
«Αν ο λαός μού το ζητήσει, είμαστε διατεθειμένοι να επιστρέψουμε (στη Βολιβία)», τόνισε ο Ε. Μοράλες, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «Εl pais» από το Μεξικό. Σημείωσε ότι προκειμένου να υπάρξει ειρήνευση είναι απαραίτητος ένας διάλογος του κόμματός του με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να γίνουν εκλογές με νέα εκλογική επιτροπή και χωρίς ο ίδιος να είναι υποψήφιος εκ νέου. Κάλεσε σε διαμεσολάβηση τον Πάπα, αλλά και τους πρώην Προέδρους της Ισπανίας Χ. Θαπατέρο και Ουρουγουάης Π. Μουχίκα.
Επίσης, στη συνέντευξή του, σημειώνει ότι «το Κοινοβούλιο πρέπει να απορρίψει ή να αποδεχθεί την παραίτησή μου. Οσο δεν το έχει κάνει, συνεχίζω να είμαι ο Πρόεδρος» και χαρακτήρισε την αυτοανακήρυξη της Ανιες αντισυνταγματική, που επιβεβαιώνει ότι «έγινε πραξικόπημα».
Ακόμη συμπληρώνει ότι είχε εμπιστευτεί τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών για την επανακαταμέτρηση των ψήφων των εκλογών της 20ής Οκτώβρη (που η αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε για νοθεία), αλλά διαψεύστηκε, γιατί μαζί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ συμμετείχαν στο προσχεδιασμένο πραξικόπημα ήδη από την επόμενη μέρα των εκλογών. Επίσης, σημειώνει ότι δεν περίμενε την προδοσία από την ηγεσία του στρατού και ότι αναγκάστηκε μαζί με τον αντιπρόεδρο Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα να παραιτηθούν και να φύγουν από τη χώρα, γιατί κινδύνευε η ζωή τους, αναφέροντας ότι «έμπιστος στρατιωτικός τού είπε πως για τη δολοφονία του δίνονταν 50.000 δολάρια».
Χτες, πάντως, βγήκαν πληροφορίες όπως δημοσιεύτηκαν στο δίκτυο «Telesur», που αναφέρονται σε καταγεγραμμένες συνομιλίες για την προετοιμασία του πραξικοπήματος ανάμεσα σε στελέχη της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βολιβία και ντόπιους πολιτικούς, όπως ο ακροδεξιός Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ο Κάρλος Μέσα, κεντρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης, και άλλοι, αλλά και οι γνωστοί γερουσιαστές των ΗΠΑ της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι, οι Μάρκο Ρούμπιο, Τεντ Κρους και Μπομπ Μενέντες, που πρωτοστατούν ενάντια στις επιθέσεις στην Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger