Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Ενας υπουργός στο Λαμόγιο όρος


Και επειδή η πορεία προς την κανονικότητα συνεχίζεται ακάθεκτη, δεν μπορούσε να απουσιάσει η προσπάθεια  επιστροφής στα πατροπαράδοτα "ελληνοχριστιανικά ιδανικά", όπως αυτά τα εννοεί διαχρονικά η δεξιά.

Ετσι, λοιπόν σε θρησκευτική ιστοσελίδα διαβάζουμε: "Με κάθε σε επισημότητα πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Αντώνη Διαματάρη στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.
Τον Υφυπουργό προσφώνησε ο Καθηγούμενος της ΙΜΜ Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ ενώ στην αντιφώνησή του ο υφυπουργός ευχαρίστησε τον Γέροντα για την υποδοχή και εξέφρασε τα αισθήματα χαράς και αγαλλίασης που βρίσκεται στην Αθωνική Πολιτεία".

Μετά απ' αυτό, λοιπόν, μπήκαμε στο πειρασμό να παρακολουθήσουμε το βίντεο. Ας δούμε, λοιπόν κάποια από όσα είπε το κυβερνητικό στέλεχος απευθυνόμενος στον "γέροντα Εφραίμ" μετά την προσφώνηση που δέχτηκε απ' αυτόν τον καλόγερο και να τα σχολιάσουμε μετά:

"Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση μου για την πρώτη μου επίσκεψη στο Αγιο Ορος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η επίσκεψη μου ξεκινάει απ' το δικό σας μοναστήρι, το Βατοπέδι με το οποίο με συνδέουν δεσμοί ισχυροί, σεβασμού εκτίμησης, αγάπης, διότι στο τέλος της ημέρας, γέροντα, αυτό που μένει είναι η αναγνώριση της τεράστιας υπηρεσίας που εσείς και οι άγιοι πατέρες προσφέρεται τόσο στο άγιο όρος άλλα και σε ολόκληρο το έθνος. Γι' αυτό και η εκτίμηση και ο σεβασμός της μητέρας πατρίδος της Ελλάδος και προσωπικά του πρωθυπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχω την τιμή και την χαρά να εκπροσωπώ. Σας λέω ότι η Ελλάδα σας ευγνωμονεί και δηλώνει ότι θα είμαστε κοντά σας με πολύ αγάπη και πολύ σεβασμό".


Ας ξεκινήσουμε λίγο θεωρητικά. Ο Λένιν, έλεγε ότι, η θρησκεία καλλιεργεί στον στερημένο και εκμεταλλευόμενο αυτού του κόσμου την παρηγοριά της επουράνιας ανταμοιβής, με ενέχυρο την καρτερικότητα για όσα υφίσταται επί της Γης. Όμως, "σε κείνους που ζουν από ξένη εργασία, η θρησκεία διδάσκει την αγαθοεργία στην επίγεια ζωή, προσφέροντάς τους μια πολύ φτηνή δικαίωση για όλη την εκμεταλλευτική τους ύπαρξη και πουλώντας τους σε συμφέρουσα τιμή εισιτήρια για την επουράνια μακαριότητα",συμπέραινε  ο Βλαντιμήρ , ο ηγέτης των Μπολσεβίκων.

Με τους ρασοφόρους του "αγίου" όρους όμως, είναι συζητήσουμε αν έχουν καμιά σχέση μ αυτό που υποτίθεται έχουν αναλάβει να "υπηρετήσουν".
Αυτοί που μένουν στο "λεπροκομείο της ψυχής" όπως χαρακτήριζε το "άγιο" όρος ο Θέμος Κορνάρος για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι η δικιά τους καλοπέραση "προσκυνώντας" πάντα τους ισχυρούς κάθε εποχής.

Και μπορεί ο Εφραίμ να χάρισε μια εικόνα στον υπουργό, για να έχει την "ευλογία της Μεγαλόχαρης", θα επιθυμούσαμε όμως από το κυβερνητικό στέλεχος να μας πει τι είναι αυτό που τον ενθουσίασε από την δραστηριότητα του "γέροντα Εφραίμ" και απεύθυνε τόσο θερμά λόγια στο πρόσωπο του.
Κι αυτό γιατί εμείς άλλα τροπάρια γνωρίζουμε ότι έψελνε ο καλόγερος αυτός του λαμογίου όρους.

Οπότε ο  Διαματάρη να μιλάει για τον εαυτό του και την κυβέρνησή του και να μην συμπεριλαμβάνει κι εμάς, ανάμεσα σ' αυτούς που αναγνωρίζουν τις "τεράστιες υπηρεσίας που ο Εφραίμ και οι άγιοι πατέρες προσφέρουν τόσο στο άγιο όρος άλλα και σε ολόκληρο το έθνος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger