Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Λιγότεροι επισκέπτες φέτος στη Σκόπελο – Προβληματισμός στους Σκοπελίτες

Προβληματισμός επικρατεί στους ξενοδόχους της Σκοπέλου, καθώς οι πληρότητες στο πρώτο δίμηνο του καλοκαιριού δεν ξεπέρασαν το 70%, ενώ και για τον Αύγουστο δεν αναμένεται να φτάσουν στο 100%, όπως παραδοσιακά συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

«Από φέτος και ίσως για τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται μια κάμψη στην τουριστική κίνηση» τόνισε η πρόεδρος των ξενοδόχων Σκοπέλου κ. Μαίρη Διαμάντη συμπληρώνοντας πως «και ο τουρισμός κάνει κύκλους. Ασφαλώς και υπάρχουν αντικειμενικοί διεθνείς παράγοντες για τη συγκράτηση στην έλευση των τουριστών φέτος. Το γενικό συμπέρασμα είναι πως η κρίση έχει ακουμπήσει όλη τη μεσαία τάξη σε διεθνές επίπεδο, από την οποία εμείς εξαρτιόμαστε. Ειδικότερα οι Βρετανοί αποτελούν για την Ελλάδα μια πολύ δυναμική αγορά, ζουν με την ανασφάλεια του Brexit. Δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει, τι θα γίνει με τους μισθούς, με όλες τις σταθερές που είχαν συνηθίσει να ζουν όλα αυτά τα χρόνια. Γι’ αυτόν τον λόγο και όσοι έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα, κινούνται με μια φειδώ προς την κατανάλωση. Από την άλλη πλευρά οι Σκανδιναβοί έχουν τις υψηλές θερμοκρασίες σε ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι και δεν έχουν το κίνητρο για να εκδράμουν προς τον Νότο και τη χώρα μας. Παράλληλα υπάρχει και το μεγάλο ζήτημα με τον ανταγωνισμό από την Τουρκία».
Η ίδια πρόσθεσε πως «το φετινό καλοκαίρι για τον τουρισμό στη Σκόπελο δεν είναι τόσο καλό όσο μέχρι και πέρσι. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο οι πληρότητες δεν ξεπέρασαν κατά μέσο όρο το 70%. Υπήρχαν στιγμές που έφταναν μέχρι το 80%, αλλά ξαφνικά έπεφταν στο 50%. Τον Αύγουστο η κατάσταση θα βελτιωθεί, αλλά δεν θα έχουμε όπως τα προηγούμενα χρόνια πληρότητες στο 100%. Εκτιμάται ότι θα φτάσουμε στο 90%. Γενικώς είναι ένα «παγωμένο» καλοκαίρι και αυτό μας προβληματίζει ιδιαίτερα, καθώς πρέπει να καλύψουμε και τις υποχρεώσεις μας.
Στη Σκόπελο δραστηριοποιούνται περίπου 50 ξενοδοχεία, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτά αγγίζουν τους 400-500.
Για τη μείωση στις πληρότητες η κ. Διαμάντη τόνισε ως αιτία και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω ψηφιακών πλατφορμών, τονίζοντας πως και πάλι, αν προσθέσουμε και αυτούς που διαμένουν σε τέτοιους είδους καταλύματα, το νησί έχει λιγότερους τουρίστες από πέρυσι.
Η μέση τιμή σε ένα δίκλινο δωμάτιο κυμαίνεται ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου από τα 70 μέχρι και τα 120 ευρώ τη βραδιά συμπεριλαμβανομένου και του πρωινού.
Επίσης έχει μειωθεί και ο χρόνος παραμονής στο νησί. «Οι περισσότεροι επιλέγουν να μείνουν από τρεις έως πέντε βραδιές» τόνισε η κ. Διαμάντη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger