Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Η εμπειρία ενός ομοφυλοφιλικού «γάμου» στην Σκόπελο

Η εμπειρία ενός ομοφυλοφιλικού «γάμου»


ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΖΗΣΕ Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΜΜΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΟΥ * «ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΝΥΦΗ» - ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΓΑΜΗΛΙΩΝ ΤΕΛΕΤΩΝ ΛΟΓΩ «ΜΑΜΜΑ ΜΙΑ» ΛΕΕΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ

Κάποιοι θα ξεκινήσουν να διαβάζουν οργισμένα. Άλλοι θα γυρίσουν βιαστικά σελίδα, αν δεν την τσακίσουν.
Μερικοί θα χαμογελάσουν καθώς βλέπουν τις φωτογραφίες και θα αρχίσουν τα πειράγματα με την παρέα τους. Άλλοι θα κάνουν τον σταυρό τους. Σημασία όμως δεν έχει τι λένε οι αναγνώστες σε αυτές τις περιπτώσεις. Γιατί σαν θέλει ο γαμπρός και ο… γαμπρός, τύφλα να έχουν όλοι οι άλλοι.
Στον γάμο του Μάιλς και του Φίλιπ το συναίσθημα αγάπης από τους συγγενείς και τους φίλους προς το ζεύγος ήταν έκδηλο. Περίσσευε ένα πράμα. Και δεν το λέμε εμείς έτσι αυθαίρετα. Μας το περιγράφει ο φωτογράφος Γιώργος Λέμμας που επιμελήθηκε φωτογραφικά την εκδήλωση.
Ο Γιώργος ζούσε και δραστηριοποιούνταν στη Λάρισα για πάνω από 15 χρόνια, πριν φύγει για τον Βόλο. Αυτός ήταν ο πρώτος του γάμος ομοφυλόφιλου ζευγαριού, «Same sex καλύτερα» μας διορθώνει. Ιδίου φύλου λοιπόν και προχωράμε. Βασικά δεν ήταν γάμος καθώς δεν επιτρέπεται γάμος ατόμων του ιδίου φύλου στην Ελλάδα παρά μόνο σύναψη συμφώνου συμβίωσης. Η συγκεκριμένη όμως ήταν μια εκδήλωση ανταλλαγής όρκων εκτός της εκκλησίας.
«Σαν κανονικός γάμος αλλά χωρίς νύφη» ξεκαθαρίζει ο φωτογράφος που από την πρώτη στιγμή προσέγγισε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκδήλωση.
«Η αλήθεια είναι πως προβληματίστηκα αλλά τα παιδιά ήταν πολύ συνεργάσιμα και έδειξαν σεβασμό απέναντι σε όλους. Πόσο μάλιστα απέναντί μου ως φωτογράφο» λέει καθώς αρχίζει να μας περιγράφει το κλίμα. «Ήταν φίλοι και συγγενείς, υπήρχαν και μπρατίμισσες με ωραία φορέματα». Όσον αφορά τώρα στη διαδικασία «περιελάμβανε το ντύσιμο των παιδιών, μια ανταλλαγή όρκων και μετά τραπέζι με χορό και πολύ κέφι».
Μας εξηγεί πως του έκανε εντύπωση η μεγάλη τους προσμονή τόσο για τη γαμήλια εκδήλωση όσο και για το αποτέλεσμα. «Τους άρεσε όπως και σε μένα το φωτογραφικό αποτέλεσμα. Αν και το φοβόμουν λιγάκι, τελικά αυτό που βγήκε στον φακό ήταν σπουδαίο. Όπως φυσικά και όλη η εμπειρία μιας ξεχωριστής διαδικασίας».
Κι αν για τον φωτογράφο ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη Σκόπελο. Εκεί γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις.
«Η τελετή ομοφυλόφιλων ζευγαριών όπως γνωρίζετε δεν έχει επίσημο χαρακτήρα στην Ελλάδα. Είναι καθαρά συμβολική» μας ξεκαθαρίζει η κ. Μάρω Ροδοπούλου που είναι εκπρόσωπος των ξενοδοχείων Αντρίνα στον Πάνορμο Σκοπέλου. Εκεί που φιλοξενήθηκε η συγκεκριμένη εκδήλωση.
Μας λέει πως τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση από ζευγάρια –όχι μόνο ομοφυλόφιλα- τα οποία επιθυμούν να τελέσουν γάμο ή ανανέωση όρκων στο νησί της Σκοπέλου. «Ειδικά μετά την προβολή της ταινίας Mamma Mia, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων ήταν στο νησί μας», ενώ μιλώντας για την εμπειρία τόνισε ότι «η διοργάνωση εκδηλώσεων είναι ξεχωριστή εμπειρία για εμάς κάθε φορά που επιλέγουν τα ξενοδοχεία μας, και μας εμπιστεύονται για ένα τόσο σημαντικό και ευχάριστο γεγονός» κατέληξε. Με τις καλύτερες ευχές …
Του Κώστα Γκιάστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger