Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Μειωμένες 30% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία

Απώλειες που αγγίζουν ακόμη και το 30% σε σχέση με πέρυσι καταγράφουν οι φετινές πληρότητες των ξενοδοχείων της ηπειρωτικής Μαγνησίας με τον προβληματισμό να είναι διάχυτος στους ξενοδόχους, για το πώς θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις τους τη χειμερινή περίοδο.

Η κακή αρχή έγινε από το δίμηνο Μάιο-Ιούνιο, οπότε οι πληρότητες λόγω και των εκλογών κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Την κατάσταση δεν μπόρεσε να εξισορροπήσει ούτε ο Αύγουστος που κινήθηκε καλά, αλλά με τον έναν μήνα δεν μπορούν να αλλάξουν οι συνθήκες.
Βαδίζοντας προς το τέλος Αυγούστου ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης δήλωσε πως «οι πληρότητες μέχρι και την Κυριακή κυμαίνονται γύρω στο 90-95%. Από κει και πέρα δεν έχουμε εικόνα, αν και είναι αναμενόμενο να ακολουθήσει μια κάμψη».
Κάνοντας μια αποτίμηση για το φετινό καλοκαίρι, ο ίδιος σημείωσε πως «ήταν το χειρότερο της τελευταίας πενταετίας. Ο απολογισμός είναι πως σε σχέση με πέρυσι βρισκόμαστε μείον 30% όσον αφορά τις πληρότητες για να μην πούμε, ακόμη και 40%».
Ο κ. Ζαφείρης ανέλυσε την υπάρχουσα κατάσταση λέγοντας πως «τον Μάιο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της ηπειρωτικής Μαγνησίας ήταν πολύ χαμηλές, ίσως και γύρω στο 30%. Τον Ιούνιο έφτασαν στο 60%, αλλά και πάλι δεν ήταν ικανοποιητικές. Οι απανωτές εκλογές έπαιξαν τον ρόλο τους για αυτούς τους δύο μήνες. Τον Ιούλιο οι πληρότητες κυμάνθηκαν γύρω στο 70%, πάλι πεσμένα από πέρυσι, ενώ τον Αύγουστο ήταν σε κανονικά επίπεδα, όπως κάθε χρόνο. Έτσι σημειώθηκαν απώλειες τους τρεις πρώτους μήνες, από Μάιο μέχρι Ιούλιο, οι οποίες δεν αντισταθμίστηκαν. Αυτή είναι η εικόνα που έχει διαμορφωθεί και αναμφίβολα γεννά έντονο προβληματισμό στους συναδέλφους ξενοδόχους».
Οι εκλογές δεν ήταν η μοναδική αιτία για την απώλεια στις πληρότητες. Ο κ. Ζαφείρης επισήμανε πως το Brexit επηρέασε την έλευση των Βρετανών που κάθε χρόνο έδιναν δυναμικό «παρών», αλλά και ο ανταγωνισμός από την Τουρκία, ακόμη και η κλιμακουμενη ένταση στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
«Αν δεν υπήρχαν και οι τουρίστες από τα Βαλκάνια, όπως οι Ρουμάνοι, τότε τα πράγματα για την περιοχή μας θα ήταν ακόμη χειρότερα από την άποψη των πληροτήτων.
Πάντως και φέτος οι Έλληνες παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες έδωσαν «παρών» δίνοντας ώθηση στον εσωτερικό τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger