Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ Συμμετείχαν καθολικά στην απεργία στέλνοντας μήνυμα για τη συνέχεια

Με αιχμή τη διεκδίκηση ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
Καθολική η συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία, δεν λύθηκε ούτε ένας κάβος
INTIME NEWS
Καθολική η συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία, δεν λύθηκε ούτε ένας κάβος
Με την καθολική συμμετοχή στη χτεσινή προειδοποιητική 24ωρη πανελλαδική απεργίασε όλες τις κατηγορίες πλοίων και τα λιμάνια της χώρας, οι ναυτεργάτεςδιατράνωσαν τη θέλησή τους να συνεχιστεί ο αγώνας και την επομένη των εκλογών, με όποια κυβέρνηση, για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), για οργανικές συνθέσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες των πλοίων προστατεύοντας ταυτόχρονα την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα.
Με την απεργία τους, οι ναυτεργάτες έδωσαν ξεκάθαρη απάντηση στην επιθετικότητα που επιδεικνύουν οι εφοπλιστές, οι οποίοι, με «όπλο» την πολιτική που κόβουν στα μέτρα τους οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, είτε αρνούνται να υπογράψουν ΣΣΕ είτε θέτουν προκλητικές προϋποθέσεις για την υπογραφή τους.
Οι ναυτεργάτες, με την αποφασιστικότητά τους και με ασπίδα την αλληλεγγύη κλάδων της στεριάς, απέτρεψαν επίσης κάθε προσπάθεια να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός από τους εφοπλιστές και τα τσιράκια τους, όπως αυτές εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες.

Για παράδειγμα, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, εκλεκτός της ΝΔ, Γ. Χατζημάρκου, με επιστολή του στον υπουργό Ναυτιλίας, Φ. Κουβέλη, απαιτούσε «άμεση παρέμβαση» για να ανασταλεί η απεργία, στο όνομα του Τουρισμού. Αντίστοιχα, πλοιοκτήτριες εταιρείες (π.χ. εταιρεία Ηλιόπουλου) έκοβαν εισιτήρια για να κατέβουν επιβάτες στα λιμάνια, όπως έγινε στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Σχετική καταγγελία για τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που πήγε να στηθεί στο Ηράκλειο εξέδωσε η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.Οπως επισημαίνει, κλιμάκιο ναυτεργατών που περιφρουρούσε την απεργία, μαζί με εργαζόμενους άλλων κλάδων που εξέφρασαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, βρέθηκε από το πρωί χτες στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου και ενημέρωσε «επιβάτες που άσκοπα κατέβηκαν στο λιμάνι γιατί δεν είχαν την πληροφορία από κάποιες πλοιοκτήτριες εταιρείες για την ακύρωση δρομολογίων παρόλο που ήταν ξεκάθαρη η απόφαση των πληρωμάτων για απεργία. Κάτω από την αποφασιστικότητα των ναυτικών και όσων τους συμπαραστάθηκαν κανένα πλοίο δεν έλυσε κάβους».
Προετοιμάζονται για τη συνέχιση του αγώνα
Στο λιμάνι του Πειραιά από τα μεσάνυχτα της Τρίτης οι ναυτεργάτες έδωσαν τη μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας, ενώ από τα ξημερώματα στο πλευρό τους βρέθηκαν εργαζόμενοι άλλων κλάδων.
Αντιπροσωπείες των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, τα οποία πρωτοστάτησαν στην οργάνωση και την περιφρούρηση της απεργίας, περιόδευσαν σε καράβια, όπως στα «ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ», «ΚΝΩΣΟΣ ΠΑΛΑΣ» κ.ά., όπου έγιναν συσκέψεις στα μηχανοστάσια, στα μαγειρεία, για το πώς καλύτερα θα οργανωθεί ο αγώνας από την επομένη κιόλας των εκλογών.
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης,μιλώντας στο πλήρωμα της μηχανής του «ΦΑΙΣΤΟΣ», «η καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία σηματοδοτεί την απόφαση να συνεχιστεί ο απεργιακός αγώνας, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η κυβέρνηση στις 8 Ιούλη».
Αναδεικνύοντας ότι «ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει», επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «ψήφισαν το νόμο 4051/2013 που προβλέπει το δραστικό πετσόκομμα των οργανικών συνθέσεων, τον οποίο διατήρησε σε πλήρη ισχύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα οι ακτοπλόοι εφοπλιστές απαιτούν την πλήρη εφαρμογή του προκειμένου να υπογράψουν ΣΣΕ με το ψίχουλο του 2%. Δηλαδή θέλουν ακόμα πιο άγρια εκμετάλλευση για τους ναυτεργάτες».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει διατηρήσει και το νόμο 4262/2014 που προβλέπει ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες μπορούν να υπογράφουν συμβάσεις με τα πληρώματα, κόντρα στις κλαδικές ΣΣΕ. Ο νόμος προσωρινά έχει μείνει "παγωμένος" λόγω των αγώνων των ναυτεργατών». Να σημειωθεί εδώ ότι πρόκειται για το άρθρο 38 του συγκεκριμένου νόμου που προβλέπει για την επιβατηγό ναυτιλία «επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας».
Ο Θ. Ευαγγελάκης επισήμανε: «Με δεδομένο ότι και η επόμενη κυβέρνηση, είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε ΝΔ και οι πρόθυμοί τους, θα είναι αντιλαϊκή, είναι μονόδρομος για τους ναυτεργάτες η οργάνωση και η ένταση της πάλης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger