Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Αρχιπέλαγος - Αναδρομή δράσης: Άνοιξη 2019

55658722 10156228808500878 1164590088936488960 o
 

Αρχιπέλαγος - Αναδρομή δράσης: Άνοιξη 2019

hydrocarbon socio-economic impacts infographic Tekengebied 1 kopie 11

Τελικά τι Επιλέγουμε για την Ελλάδα; Γαλάζια ή Μαύρη Ανάπτυξη;

Η προγραμματιζόμενη άντληση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα θέτει σε δραματικό ρίσκο μη-αναστρέψιμης οικολογικής και κοινωνικό-οικονομικής καταστροφής τις ελληνικές θάλασσες, τις παραγωγικές χερσαίες ζώνες όπου προγραμματίζονται οι εξορύξεις, αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα της χώρας.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
IMG 20190324 125445 2

Σε συνέχεια της ανησυχητικής αύξησης των εκβρασμών δελφινιών στο Αιγαίο…

Σε συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» αναφορικά με την «Ανησυχητική Αύξηση Νεκρών Δελφινιών σε Ακτές του Βορείου Αιγαίου», αλλά και λόγω της μεγάλης προώθησης του θέματος στον ελληνικό και διεθνή τύπο, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να κάνουμε τις παρακάτω διευκρινίσεις:
Διαβάστε περισσότερα εδώ
10

Το δελφίνι αυτό αποτελεί το 17ο που έχει εντοπιστεί στο ίδιο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου

Οι βοριάδες των προηγούμενων ημερών έφεραν στις ΒΑ ακτές της Σάμου το 10ο δελφίνι που εντοπίζεται νεκρό σε διάστημα λίγων εβδομάδων, σε μία παράκτια περιοχή του νησιού μήκους περίπου 25 μιλίων. Το δελφίνι αυτό αποτελεί το 17ο που έχει εντοπιστεί στο ίδιο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίστηκε επίσης νεκρή και μία μεγάλη μεσογειακή φώκια.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
guido mathites

Τις προηγούμενες εβδομάδες οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος συνέχισαν την προσφορά μαθημάτων περιβαλλοντικής προστασίας σε σχολεία

Τις προηγούμενες εβδομάδες οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος συνέχισαν την προσφορά μαθημάτων περιβαλλοντικής προστασίας σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Με ένα συνδυασμό θεωρητικών μαθημάτων στην ερευνητική βάση του Αρχιπελάγους και δραστηριοτήτων πεδίου στον υδροβιότοπο της Αλυκής – Ψιλής Άμμου στη Σάμο, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε δράσεις για την καταγραφή της βιοποικιλότητας, αλλά και την κατανόηση της ανθρωπογενούς δραστηριότητας που απειλεί την επιβίωση των σπάνιων ειδών που ακόμα επιβιώνουν στο Αιγαίο.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
 2

Πειραματική τράτα επιφάνειας

Η πειραματική τράτα επιφανείας για τον καθαρισμό των θαλασσών από μακροπλαστικά που έχουν σχεδιάσει ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος με την υποστήριξη του ελβετικού οργανισμού OceanCare, αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στη μάχη για τον περιορισμό του πλαστικού μας αποτυπώματος στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Σχεδιάστηκε έπειτα από πολλά πειράματα και πλέον αποτελεί ένα εύχρηστο εργαλείο για τη συλλογή μεγάλων θραυσμάτων πλαστικών απορριμμάτων από τα επιφανειακά νερά. Έχει τη δυνατότητα να καλύπτει μεγάλες εκτάσεις στη θάλασσα, αλλά και να ρυμουλκείται από 1 ή από 2 σκάφη. Τα αποτελέσματα τις πειραματικής χρήσης της «τράτας» έδειξαν μεγάλη δυνατότητα συλλογής επιπλεόντων απορριμμάτων, αλλά και μηδενική παγίδευση θαλάσσιων οργανισμών. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Παραγωγή του Γραφείου Τύπου της Ε.Ε. με Θέμα την Πλαστική Ρύπανση στις Ελληνικές Θάλασσες

IMG 20190316 125526 with bigger logo
Η νέα στρατηγική της Ε.Ε. για την απαγόρευση των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης. Όμως είναι ευρέως παραδεκτό ότι για να λυθεί αυτό το σύνθετο πρόβλημα απαιτούνται πολυάριθμα άλλα και αποτελεσματικά μέτρα με άμεση εφαρμογή, σε ευρωπαϊκό, εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο.
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Στον πόλεμο που έχει κηρύξει ο άνθρωπος ενάντια στη φύση εντοπίστηκε ένα ακόμα θύμα,

fwkia
ένα από τα πλέον απειλούμενα θαλάσσια θηλαστικά στον κόσμο. Έπειτα από τους βοριάδες των προηγούμενων ημερών, μία Μεσογειακή Φώκια κατέληξε νεκρή στις ΒΔ ακτές της Σάμου.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
sea4all

Sea4all Βιωματική Κατάρτιση Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με Θέμα τη Θαλάσσια Ρύπανση

Ολοκληρώθηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου το Εργαστήριο Κατάρτισης Εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της δράσης Sea4all, που στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμου εκπαιδευτικού υλικού και ηλεκτρονικών παιχνιδιών για μαθητές, σε θέματα που σχετίζονται με τις διάφορες μορφές θαλάσσιας ρύπανσης.
Διαβάστε περισσότερα εδώ αλλά και εδώ
image

Ας δώσουμε ένα τέλος στην άσκοπη χρήση πλαστικού! Δηλητηριάζει τους ανθρώπους και τη φύση!

Τα τελευταία 65 χρόνια, η ετήσια παγκόσμια παραγωγή πλαστικού έχει αυξηθεί από 2.5 σε 299 εκατομμύρια τόνους και αυτό, μεταξύ άλλων, οφείλεται στην άσκοπη χρήση πλαστικού από όλους μας. Δυστυχώς, εκατομμύρια είναι και οι τόνοι πλαστικού που καταλήγουν στις θάλασσές μας – ένα έγκλημα για τη θαλάσσια ζωή που το κληροδοτούμε στις επόμενες γενιές.
turkish-trawler

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος στη Βενετία στη συνάντηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Ε.Ε. για την Αλιεία στη Μεσόγειο (MEDAC)

Ολοκληρώθηκε στη Βενετία η συνάντηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Ε.Ε. για την Αλιεία για τη Μεσόγειο (MEDAC), μέλος του οποίου είναι το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», ο μοναδικός ελληνικός περιβαλλοντικός φορέας και ένας από τους 4 συνολικά στη Μεσόγειο που έχουν δικαίωμα ψήφου στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο. Σκοπός της συνάντησης ήταν μεταξύ άλλων, η διαμόρφωση νέων λύσεων και εργαλείων που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη διακρατικών λύσεων διαχείρισης των αλιευτικών δραστηριοτήτων με βάση την «οικοσυστημική προσέγγιση».
Διαβάστε περισσότερα εδώ
39575590 10155755460140878 2513485767234289664 o

Ολοκληρώθηκε το Μεσογειακό Συνέδριο για τα Θαλάσσια Προστατευόμενα Οικοσυστήματα και τα Εισβολικά είδη που διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο (UNEP/MAP SPA RAC) στην Αττάλεια της Τουρκίας

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συμμετείχε με 4 νέες επιστημονικές δημοσιεύσεις, αναφορικά με την κατανομή και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος που προσφέρουν τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας αλλά και αναφορικά με το προστατευόμενο είδος Pinna nobilis (Πίνα) οι πληθυσμοί του οποίου έχουν μειωθεί δραματικά λόγω της επίδρασης παρασίτου. Ο στόχος αυτών των ερευνών είναι η αξιολόγηση των επιπτώσεων της ανθρώπινης επίδρασης και της κλιματικής αλλαγής στα παραγωγικά οικοσυστήματα της Μεσογείου.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
image

Διάσωση Χρυσού Τσακαλιού με Αίσιο Τέλος

Ένα νεαρό τσακάλι εντοπίστηκε σε τραυματισμένο στην άκρη του δρόμου στο Άνω Βαθύ της Σάμου, πιθανότατα λόγω πρόσκρουσης με αυτοκίνητο. Για το περιστατικό αυτό που έλαβε χώρα τις μέρες των γιορτών, ενημερωθήκαμε τις πρώτες πρωινές ώρες από το Αστυνομικό Τμήμα Σάμου. Ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος μετέβησαν άμεσα στο σημείο, όπου και συνέλλεξαν το τσακάλι και το μετέφεραν στην ερευνητική βάση του Ινστιτούτου κοντά στο Πυθαγόρειο. Έπειτα από 2 ημέρες παρακολούθησης και βασικής περίθαλψης, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχε τραύματα και ξεπέρασε το σοκ από την πρόσκρουση, το τσακάλι επανεντάχθηκε και πάλι στο φυσικό του περιβάλλον.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
50076695 10156075585535878 2518881951260082176 n-300x225

Οι “Αλληλεπιδράσεις Ανάμεσα στα Θαλάσσια Θηλαστικά και την Αλιεία στο Ανατολικό Αιγαίο και τη Θάλασσα του Λεβάντε”

Οι “Αλληλεπιδράσεις Ανάμεσα στα Θαλάσσια Θηλαστικά και την Αλιεία στο Ανατολικό Αιγαίο και τη Θάλασσα του Λεβάντε” είναι το θέμα της νέας επιστημονικής δημοσίευσης του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος – κεφάλαιο στο CIESM Monograph no. 50 – που μόλις εκδόθηκε από τη Μεσογειακή Επιτροπή για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου CIESM – Mediterranean Science Commission (ciesm.org).
Διαβάστε περισσότερα εδώ
children

Με το σύνθημα «Σώστε τον πλανήτη, δεν έχουμε άλλο σπίτι», τα παιδιά εκφράζουν δυναμικά την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο όλοι εμείς διαχειριζόμαστε τον πλανήτη

Μία πραγματικά ελπιδοφόρα ημέρα σήμερα, με την παγκόσμια μαθητική κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή, που είχε τη συμμετοχή πολλών χιλιάδων μαθητών από περισσότερες από 123 χώρες από κάθε γωνιά του πλανήτη, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας και πρωτοβουλίας #fridaysforfuture.
Με το σύνθημα «Σώστε τον πλανήτη, δεν έχουμε άλλο σπίτι», τα παιδιά εκφράζουν δυναμικά την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο όλοι εμείς διαχειριζόμαστε τον πλανήτη, αλλά και για τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα που τους αφήνουμε ως κληρονομιά – προβλήματα τα οποία εμείς δημιουργήσαμε και συνεχίζουμε να δημιουργούμε, μέσα σε λίγες μόνο γενιές.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
women

8η Μάρτη - Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας σήμερα και το Αρχιπέλαγος γιορτάζει την ομάδα δυναμικών γυναικών από πολλές ειδικότητες και από κάθε γωνιά του πλανήτη, οι οποίες δίνουν μία σκληρή καθημερινή μάχη για την άμυνα και προστασία της φύσης των ελληνικών θαλασσών και της ΒΑ Μεσογείου. Τις ευχαριστούμε για την ανεκτίμητη συνεισφορά και την επιμονή τους.
Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες που ερευνούν, δημιουργούν και εμψυχώνουν. Τα επιτεύγματα και η σκληρή δουλειά όλων των γυναικών θα πρέπει να γιορτάζονται κάθε μέρα!
multibeam scanner

Στην προσπάθεια προστασίας της θαλάσσιας ζωής, η τεχνολογία μας δίνει πλέον τεράστιες δυνατότητες να κατανοήσουμε και να καταγράψουμε τα θαλάσσια οικοσυστήματα, ιδίως αυτά που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη.

Το multibeam scanner, είναι ένα από τα εργαλεία που με μεγάλη προσπάθεια και μέσω αυτοχρηματοδότησης μπορέσαμε να προσθέσουμε στον ερευνητικό μας εξοπλισμό, για την χαρτογράφηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την τρισδιάστατη απεικόνισή τους. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο που χρησιμοποιούμε στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας για τη χαρτογράφηση των προστατευόμενων οικοσυστημάτων στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου. Καθώς ακόμα έχουμε άγνοια για το πού βρίσκονται, είναι αδύνατον να τα προστατέψουμε αποτελεσματικά.
nurdle

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συμμετείχε και φέτος στο The Great Nurdle Hunt μία διεθνή προσπάθεια που διοργανώνεται από τη FIDRA, με στόχο την παράλληλη συλλογή και ποσοτικοποίηση της ρύπανσης από τα λεγόμενα nurdle (κόκκους πρώτης ύλης πλαστικού), που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα σε 6 ηπείρους και 18 χώρες.

Το πλαστικό έχει εισβάλει στη ζωή μας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, αλλάζοντας τις συνήθειες μας στην διατροφή, την ενδυμασία, τη συσκευασία και σε πολυάριθμους άλλους τομείς. Σχεδόν όλα τα πλαστικά προϊόντα προέρχονται από πρώτη ύλη που έχει τη μορφή μικρών κόκκων με διάμετρο έως και 5mm, οι οποίοι αποκαλούνται “nurdles” Αυτοί οι κόκκοι καταλήγουν στη θάλασσα όταν διαρρέουν από φορτηγά πλοία ή από βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Ως επίμονος ρύπος που επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας, τα nurdles είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τα θαλάσσια ζώα.
Ψάρια, χελώνες και θαλασσοπούλια και πολυάριθμα άλλα θαλάσσια είδη, τρέφονται με αυτά καθώς τα θεωρούν αυγά ψαριών, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρές επιπλοκές στο πεπτικό τους σύστημα.
Σύντομα θα σας ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα της καταγραφής μας, τα οποία θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο του International Marine Conference που θα λάβει χώρα στη Σκοτία στις 21 Φεβρουαρίου.
marina attiki

Μία χαρακτηριστική εικόνα Μαρίνας για ακριβά σκάφη στη λεγόμενη "Ριβιέρα" της Αττικής, έπειτα από τις πρόσφατες βροχές. Σχεδόν σε όλη την ελληνική ακτογραμμή η εικόνα είναι παρόμοια, ιδίως στις απορροές των πόλεων και στις εκβολές των ποταμών.

Σαν πολιτεία αλλά και σαν πολίτες μίας χώρας που συμβάλλει τα μέγιστα στο παγκόσμιο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης, οφείλουμε να λάβουμε δραστικά μέτρα, έτσι ώστε να παύσει τόσο η καταστροφή που προκαλούμε καθημερινά στα οικοσυστήματα και την τροφή μας, αλλά και να σταματήσουμε να παρουσιάζουμε αυτή την ντροπιαστική εικόνα της χώρας μας ως μία ατελείωτη χωματερή.

Το Αρχιπέλαγος στον Τύπο

Άρθρο στο "Κουτί της Πανδώρας" με θέμα "Δελφίνια και χελώνες γεμάτα πλαστικό"
Άρθρο στην Εφημερίδα Documento με τίτλο "SOS για τα νεκρά δελφίνια στις ακτές του βόρειου Αιγαίου"
Άρθρο του Γιάννη Ελαφρού στην Εφημερίδα "Καθημερινή" με τίτλο "Αφανισμός ειδών στο Αιγαίο λόγω υπεραλίευσης, ρύπανσης"
Άρθρο του Περικλή Κοροβέση στην Εφημερίδα των Συντακτών με τον εύστοχο τίτλο "Εξορύξεις, ο ανασκολοπισμός μιας χώρας"
Άρθρο από την ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου για το "Sea4all", τη δράση για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των νέων με στόχο την προστασία των θαλασσών μας
Μπορείτε να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία νέα και τις δράσεις του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος" στην ιστοσελίδα μας www.archipelago.gr. καθώς και στα κοινωνικά δίκτυα του Αρχιπελάγους: facebookYoutube

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger