Σάββατο 6 Απριλίου 2019

ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ ΩΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΄΄ΘΕΣΣΑΛΙΑ Η ΓΗ ΜΑΣ΄΄ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ


 Î— εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, περιλαμβάνεται η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, , τα οποία χαμογελούν, άτομα κάθονται
« …. Στόχος μου ήταν κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλία η Γη μας», να συμβάλω στην βελτίωση της λειτουργίας και του παραγόμενου έργου της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Προσωπικά, πάντα με ενδιέφερε όπως και συνεχίζει να με ενδιαφέρει, η δημιουργική αντιπολίτευση και γι’ αυτό προσπάθησα να σταθώ αρωγός στον Περιφερειάρχη και στην πλειοψηφούσα παράταξη, τόσο με την αδιάλειπτη ενεργό παρουσία και συμμετοχή μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και με τις πολιτικές μου ιδιότητες δηλαδή αρχικά της υφυπουργού μεταφορών, αλλά και τώρα ως υφυπουργός εσωτερικών. Την ίδια άλλωστε υποστήριξη είχατε και από άλλα μέλη της παρούσας κυβέρνησης τα οποία ο ίδιος με ειλικρίνεια αναφέρατε. Γιατί αυτό που πάντοτε αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μου είναι η πρόοδος και η ευημερία της Θεσσαλίας.  

……………………………………………………………………………………
   Από την ανάγνωση του απολογισμού που παρουσίασε ο κ. Περιφερειάρχης, συνάγεται ότι αυτός στηρίζεται αποκλειστικά στις εκθέσεις που κατάρτισαν οι υπηρεσίες. Χωρίς καμιά διάθεση εκ μέρους μου αμφισβήτησης του έργου των υπηρεσιών, τις οποίες με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα, επισημαίνω ότι η παρατήρηση που προανέφερα προκύπτει από την τυπική παράθεση των πεπραγμένων τους. Απουσιάζει από την έκθεση απολογισμού η αναφορά πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της κινητοποίησης του  αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, πέρα από το αυστηρό πλαίσιο των υπηρεσιακών υποχρεώσεων και καθηκόντων. Απουσιάζει το πολιτικό περιεχόμενο του απολογισμού. Η ευθύνη βέβαια αυτή βαρύνει πάντοτε τους πολιτικούς προϊσταμένους, εν προκειμένω τον κ. Περιφερειάρχη, ο οποίος θα έπρεπε να είχε επιμείνει προς την κατεύθυνση αυτή. 

   Το γεγονός ότι παρά τα όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης η Περιφέρεια Θεσσαλίας, βρίσκεται στην 12η θέση σε σχέση με τις 13 Περιφέρειες της χώρας, αναφορικά με τις απορροφήσεις βασικών πόρων (όπως του ΕΣΠΑ), είναι  ένα μεγάλο θέμα που αφορά και την Περιφέρεια και τους Δήμους μας, το οποίο επισημαίνω ως σοβαρό κίνδυνο. Το ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν ανέλαβε αποτελεσματικές πρωτοβουλίες στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος από την ατμοσφαιρική ρύπανση, είναι  επίσης ένα μεγάλο θέμα. Δυστυχώς, οι τιμές αέριας ρύπανσης στο Βόλο σε περιπτώσεις κινούνται πάνω από το όριο ασφαλείας, ενώ αντίστοιχα παρατηρούνται στην Λάρισα.
   Επίσης, παρατηρείται ένα υστέρημα της Θεσσαλίας στην προστιθέμενη αξία των προϊόντων και της γνώσης που παράγεται. Η Θεσσαλία βρίσκεται στο 0, ενώ ο Μέσος Όρος της Ελλάδος στο 0.7 και της Ευρώπης στο 2,8.
   Είναι γεγονός ότι αρκετοί δρόμοι ολοκληρώθηκαν και ασφαλώς μια σειρά άλλων σημαντικών έργων προχώρησε, αλλά δεν αρκεί αυτό για να κάνεις ανάπτυξη. Για παράδειγμα, που είναι τα Θεσσαλικά προϊόντα και η ανάδειξή τους; Γιατί οι αγρότες σε άλλες περιοχές της χώρας μας ή και διεθνώς να χαίρονται τα προνόμια από την ανάδειξη των προϊόντων της περιοχής τους και να καρπώνονται αυτήν την προστιθέμενη αξία και να μην γίνεται και στην περιφέρεια μας το ίδιο; 
  Προσωπικά, αξιολογώ τον απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής, ως μια αναλυτικότατη μεν αλλά τυπική παρουσίαση, η οποία περιέχει σε πολλά σημεία «ογκώδεις εκφράσεις», αλλά η αλήθεια είναι ότι σε αρκετούς τομείς υστερεί.
Και τι εννοώ:
-Εννοώ αυτή την πολιτική που θα στοχεύει στην επίλυση των ουσιαστικών ζωτικής σημασίας προβλημάτων των Θεσσαλών.
-Εννοώ  αυτή την πολιτική για την εκτέλεση έργων, που θα ικανοποιούν τις βαθύτερες, μακρόπνοες ανάγκες καιδεν θα συνδέονται με την εξυπηρέτηση ψηφοθηρικών συμφερόντων.
-Αναφέρομαι σ’ αυτή την πολιτική, η οποία θα αναδεικνύει τον πραγματικό ρόλο της τοπικής διοίκησης, με ιεράρχηση των αναγκών με βάση ένα ολιστικό σχεδιασμό.
  Για άλλη μια χρονιά ακούσαμε πολλές γενικόλογες αναφορές, χωρίς συγκεκριμένες πολιτικές στοχεύσεις. Δεν ακούσαμε όμως τον σχεδιασμό ή καλύτερα τις δεσμεύσεις σας για τα επόμενα βήματά σας, καθώς ήδη διανύουμε και επίσημα την προεκλογική περίοδο για τις περιφερειακές εκλογές.
   Είναι γεγονός ότι δαπανήθηκαν χρήματα για έργα και παρεμβάσεις. Το ερώτημα όμως είναι, αν τελικά από τις παρεμβάσεις που έγιναν, μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αν ανακουφίστηκαν οι κοινωνικά αδύναμοι, αν στηρίχθηκε επαρκώς ο αγροτικός τομέας με απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα και στον αγώνα επιβίωσης των αγροτών αλλά και η υγιής μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αν βελτιώθηκε ουσιωδώς η ποιότητα ζωής των πολιτών, το περιβάλλον και η υγεία. Η απάντηση δυστυχώς είναι αρνητική.

  Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται, όμως, είναι κατά πόσο οι επιλογές των έργων που υλοποιήθηκαν, ιεραρχήθηκαν με απολύτως περιφερειακά κριτήρια  και αν υπηρέτησαν έναν συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης μακριά από πελατειακές λογικές και τοπικισμούς. Διότι ως γνωστόν η Θεσσαλία περιλαμβάνει ένα εύρος περιοχών από τις μακρινές Σποράδες μέχρι τα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα.
 …………………………………………………………………………………………
   Θεωρώ πως οι δράσεις και πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν στον τουρισμό είναι σημαντικές και πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν με στόχο την εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης της Θεσσαλίας που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς η Θεσσαλία έχει μπει πλέον στον τουριστικό χάρτη και έχει γίνει γνωστή σαν τουριστικός προορισμός, επιπλέον δε έχετε την έμπρακτη αμέριστη υποστήριξη της Υπουργού Τουρισμού κας Ελένης Κουντουρά.
………………………………………………………………………………………..
   Οφείλω να κάνω μία ξεχωριστή αναφορά στον κ. Αγοραστό ως Πρόεδρο της Ένωσης των Περιφερειών της Ελλάδας. Οι δυο μας είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε μία πολύ καλή συμφωνία για τα θέματα ευθύνης μου του Υπουργείου Εσωτερικών, τον τομέα Ισότητας των Φύλων, δηλαδή τον τομέα της υποστήριξης των γυναικών της χώρας μας. Από τις 19 Μαρτίου υπάρχει νέος νόμος για τα θέματα Ισότητας Φύλων στην Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Περιέχει προβλέψεις που θα κληθεί να εφαρμόσει η νέα Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Φύλων που θα συσταθεί από αυτό το συμβούλιο, με τα πρόσωπα που θα προκύψουν μετά τις προσεχείς εκλογές.
   Κλείνοντας, ευχαριστώ για την συνεργασία που είχαμε κατά την διάρκεια αυτής της θητείας κάθε μία και κάθε έναν συνάδελφο ξεχωριστά. Εύχομαι καλό αγώνα σε όλες και όλους τους υποψήφιους.
Εύχομαι μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας να προκύψει το καλύτερο δυνατό σχήμα που θα μπορέσει να συνεργαστεί για το συμφέρον της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των κατοίκων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger