Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Δικάζεται ο δήμαρχος επειδή έκανε τον σκουπιδότοπο ένα υπέροχο πάρκο!

Ενοχλούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα τα μέτρα ανακούφισης του λαού, όπως η δημιουργία του Νότιου Πάρκου στην πόλη
Τα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου της Πάτρας θα ανέβει, για ακόμη μία φορά, ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Πελετίδης, τη Δευτέρα 1 του Απρίλη. Αυτήν τη φορά, προκειμένου να απολογηθεί ως κατηγορούμενος, για το «έγκλημα» που διέπραξε η δημοτική αρχή, αυτό της δημιουργίας του Νότιου Πάρκου, υλοποιώντας το πολιτικό της πρόγραμμα (να παίρνει μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών) και σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από 1/4/2015. Συγκατηγορούμενός του είναι ο αντιδήμαρχος έργων, Χρήστος Κορδάς.
Φαίνεται πως για τους κυβερνώντες, προηγούμενους και σημερινούς, αποτελεί σοβαρό αδίκημα η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να πάρει μέτρα και πρωτοβουλίες ανακούφισης, υπεράσπισης των λαϊκών στρωμάτων της πόλης της. Πόσο μάλλον, που η αγωνιστική στάση της δημοτικής αρχής της Πάτρας, που λειτούργησε έτσι από την πρώτη στιγμή με όλα τα μέσα που διαθέτει, κόντρα στις ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας των δήμων, στην υποχρηματοδότησή τους, στο συνολικό νομικό πλαίσιο που τους θέλει να λειτουργούν ως το μακρύ χέρι της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας, έφερε θετικά αποτελέσματα για το λαό.

Το ιστορικό
Η ιστορία ξεκινά από τις 24 Γενάρη 2012. Τότε, έπειτα από πολύχρονες διεκδικήσεις του πατραϊκού λαού, υπογράφτηκε ανάμεσα στον ΟΛΠΑ και τον δήμο Πατρέων το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της αντίστοιχης έκτασης από τον πρώτο στο δεύτερο, με διάρκεια έως τις 12 Δεκέμβρη 2042. Οπως τονίζεται στο συμφωνητικό, αυτό λύεται μόνο με την αντίστοιχη ημερομηνία της υπογραφής της οριστικής παραχώρησης.
Από το 2012 μέχρι την ανάληψη της δημοτικής αρχής από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δεν είχε γίνει καμιά ενέργεια βελτίωσης του χώρου, που ήταν ένας απέραντος σκουπιδότοπος, εστία μόλυνσης, μέσα στην καρδιά της πόλης, μεταξύ του παλαιού και του νέου λιμανιού, στερώντας ουσιαστικά από τον λαό την πρόσβασή του προς τη θάλασσα. Ταυτόχρονα, αυτή η κατάσταση ευνοούσε τις εκάστοτε κυβερνήσεις, να βάλουν στο «χέρι» τμήμα της παραλιακής ζώνης, αθετώντας ακόμα και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Οι Νίκος Γρεκούσης, Θεμιστοκλής Γιαννακόπουλος και Αλεξάνδρα Στρατοπούλου, από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Τέρψης, εξηγούν στον «Ριζοσπάστη» πόσο σημαντική είναι η παρέμβαση που έχει γίνει
Οι Νίκος Γρεκούσης, Θεμιστοκλής Γιαννακόπουλος και Αλεξάνδρα Στρατοπούλου, από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Τέρψης, εξηγούν στον «Ριζοσπάστη» πόσο σημαντική είναι η παρέμβαση που έχει γίνει
Τα πράγματα άλλαξαν από την ανάληψη της σημερινής δημοτικής αρχής. Οι αγωνιστικές της πρωτοβουλίες, η κινητοποίησή της μαζί με τον λαό της πόλης, για τη διασφάλιση του χώρου στον δήμο έφεραν αποτελέσματα.
Χωρίς χρονοτριβή, το θέμα μπήκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου, μεταξύ άλλων, στη σχετική ομόφωνη απόφαση της 1ης Απρίλη 2015, τονίζεται:
«Η λιμενική ζώνη όπως και το παραλιακό μέτωπο αποτελεί ζωτικής σημασίας χώρο για την απρόσκοπτη επαφή με το υγρό στοιχείο του λαού και της νεολαίας. Αποτελεί το φυσικό περιβάλλον που πρέπει να υπερασπιστούμε από την ιδιωτικοποίηση και την παράδοση σε επιχειρηματικούς ομίλους, που είναι στους σχεδιασμούς της ΕΕ, του κεφαλαίου και του ΤΑΙΠΕΔ (...) το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί την οριστική παραχώρηση για την ελεύθερη πρόσβαση και τη δωρεάν χρήση για να ικανοποιηθούν οι πιεστικές λαϊκές ανάγκες στην ξεκούραση, στην αναψυχή, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό (...) στηρίζει τη λειτουργία του νέου κοινόχρηστου πάρκου στην Ακτή Δυμαίων...».
Τα έργα ταυτόχρονα ξεκίνησαν. Εσπασαν οι μπάρες που έφραζαν τον χώρο, αποκαταστάθηκε από τη βρωμιά και τη μόλυνση ο χώρος, έγινε δενδροφύτευση, αξιοποιήθηκε μια πολύ μεγάλη έκταση. Με τις δυνάμεις και το προσωπικό του δήμου, με σταθερά στο πλευρό του τον λαό, που έβλεπε ότι η δημοτική αρχή με την αγωνιστική της στάση δεν λυπήθηκε κόπο και χρόνο, ούτε έκανε πίσω στις διώξεις που ασκήθηκαν σχεδόν από την πρώτη στιγμή (για δήθεν παράβαση της νομοθεσίας περί αιγιαλού αλλά και αθέτηση της προσωρινής σύμβασης παραχώρησης του χώρου), ήρθε ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα που σήμερα απολαμβάνει κάθε Πατρινός.
...και ο χώρος σήμερα, που τον χαίρονται παιδιά λαϊκών οικογενειών και άνθρωποι κάθε ηλικίας
...και ο χώρος σήμερα, που τον χαίρονται παιδιά λαϊκών οικογενειών και άνθρωποι κάθε ηλικίας
Η διαδικασία δεν ήταν εύκολη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μέσω του τότε υπουργού Ναυτιλίας κ. Δρίτσα, απέστειλε στον δήμο σχέδιο σύμβασης παραχώρησης, που παρέδιδε ουσιαστικά την παραλιακή ζώνη στο ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό το σχέδιο απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το υπερψήφισε μόνο η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΡΑΠ), η οποία ζητούσε να γίνει αποδεκτή η πρόταση της κυβέρνησης. Βλέποντας αργότερα τη θετική ανταπόκριση που είχε από τον πατραϊκό λαό η δημιουργία του πάρκου, άλλαξε τροπάριο και διέδιδε ότι η παραχώρηση «προέκυψε από τη θετική στάση της κυβέρνησης». Σήμερα, οι επίδοξοι διεκδικητές της δημοτικής αρχής, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζουν στο ίδιο... μοτίβο.
Πιστοί στον στόχο της... ιδιωτικοποίησης
Από τότε κύλισε πολύ νερό στ' αυλάκι. Ο χώρος αγκαλιάστηκε από τον λαό της πόλης. Από την πρώτη στιγμή και στη συνέχεια, χιλιάδες Πατρινοί καθημερινά περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους στο πάρκο. Εγιναν εκατοντάδες εκδηλώσεις, συναυλίες, άλλες δράσεις. Ολόκληρες γειτονιές, ειδικά της Νότιας Πάτρας, που δεν είχαν καθόλου πρόσβαση σε ελεύθερους χώρους, απέκτησαν τον δικό τους καθημερινό πολυχώρο. Βοηθούν γι' αυτό, η λειτουργία των παιδικών χαρών, των ποδηλατοδρόμων, των υπαίθριων χώρων γυμναστικής, οι δεντροφυτεύσεις που έδωσαν μια άλλη όψη.

Εκείνο που δεν άλλαξε ήταν η στάση των κυβερνώντων και τα απανωτά δικαστήρια κατά της δημοτικής αρχής, με αστείες δικαιολογίες όπως ότι τα έργα παρεμποδίζουν τις λιμενικές λειτουργίες. Είναι τέτοιος ο ζήλος τους, που δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρών από τις 25 Αυγούστου 2014, η οποία αποφάνθηκε υπέρ της νομιμοποίησης του δήμου να εκμεταλλεύεται και να διαχειρίζεται τα παραχωρηθέντα τμήματα της παραλιακής ζώνης.
Από κοντά με τις κυβερνήσεις και απέναντι στη δημοτική αρχή και τον λαό της πόλης είναι και οι επίδοξοι «μνηστήρες» του δημαρχείου. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι αυτή του υποψήφιου δημάρχου Γρηγόρη Αλεξόπουλου, νυν αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, που στην προεκλογική του καμπάνια, πρόσφατα, ενέταξε στη «μαύρη προπαγάνδα» του απέναντι στη σημερινή δημοτική αρχή τη δημιουργία του Νότιου Πάρκου (ως δήθεν μοναδικού έργου)! Τέτοιος είναι ο ζήλος τους!
Σταθερά μαζί με τον λαό
Στην αντίπερα όχθη, η δημοτική αρχή μαζί με τον λαό έχει βάλει «φρένο» στις επιδιώξεις των κυβερνήσεων, των επιχειρηματικών ομίλων αλλά και των ντόπιων συνεργατών και φίλων τους, που ορέγονται τον χώρο, βλέποντάς τον σαν «μαγαζί γωνία», που, με την κατάλληλη «εμπορική αξιοποίηση», μπορεί να τους εξασφαλίσει μεγάλα κέρδη.
Οταν ο χώρος ήταν ένας απέραντος σκουπιδότοπος...
Οταν ο χώρος ήταν ένας απέραντος σκουπιδότοπος...
Ο λαός της πόλης υπερασπίστηκε από την πρώτη στιγμή και το συγκεκριμένο έργο της δημοτικής του αρχής. Η μαζική του κινητοποίηση το απέδειξε από τον πρώτο καιρό της δημιουργίας του. Αντίστοιχα θα πράξει και την 1η Απρίλη.
Αλλωστε, δεκάδες ήταν τα εργατικά συνδικάτα, οι σύλλογοι των αυτοαπασχολούμενων, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς που συμμετείχαν από την πρώτη στιγμή στις κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση του Νότιου Πάρκου αλλά και για την υπεράσπιση της δημοτικής αρχής στη συνέχεια, ενώ συνολικός στόχος, που τίθεται από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τους φορείς της Πάτρας, είναι η συνολική ανάπλαση της παραλιακής ζώνης προς όφελος του λαού της πόλης.
Στο πλευρό της δημοτικής αρχής
Στο πλευρό της δημοτικής αρχής στέκονται και οι κάτοικοι της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικά όσα ανέφεραν στον «Ριζοσπάστη» τα μέλη της διοίκησης του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Τέρψης, Νίκος Γρεκούσης(πρόεδρος), Θεμιστοκλής Γιαννακόπουλος (γραμματέας) και Αλεξάνδρα Στρατοπούλου (έφορος), που στάθηκαν στη σημασία του Πάρκου για την περιοχή.
«Είναι το μπαλκόνι της Τέρψης. Ζούμε σε μια γειτονιά που δεν είχε ούτε πλατεία και πλέον έχουμε έναν χώρο που είναι ελεύθερος για όλους μας και αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή και όλη την Πάτρα», είπε ο κ. Γρεκούσης, επισημαίνοντας:
«Είμαστε στο πλευρό της δημοτικής αρχής από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσουμε να 'μαστε όπου μας χρειάζεται. Θέλουμε το Πάρκο να διατηρηθεί, να υπάρχει έτσι όπως δημιουργήθηκε. Εδώ μπορεί ο καθένας να κάνει τη βόλτα του, να φέρει το παιδί του, να αθληθεί, να ψυχαγωγηθεί. Δεν θα επιτρέψουμε να μας τον πάρουν και νομίζω ότι αυτό πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των Πατρινών».
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ταραμπούρα, Θανάσης Δακόλας, σημείωσε: «Αυτό που γίνεται κατά του δημάρχου δεν είναι σωστό. Το Νότιο Πάρκο έδωσε ανάσα σε 60.000 κατοίκους του Διαμερίσματος. Ολες οι εκδηλώσεις μας τα τελευταία χρόνια, τις Απόκριες, το Πάσχα, το καλοκαίρι γίνονται εκεί, ελεύθερα και χωρίς ο κόσμος να πληρώνει.
Θέλουν να εκμεταλλευτούν το χώρο, να μην έχουμε ελεύθερη πρόσβαση σ' αυτόν. Ηταν μια χαβούζα και θα τον υπερασπιστούμε, απέναντι στα "μαγαζιά" που θέλουν να φτιάξουν για να τον εκμεταλλευτούν. Την 1η Απρίλη θα είμαστε στο πλευρό του δημάρχου και της δημοτικής αρχής, το ίδιο καλούμε να πράξουν και οι άλλοι 40 Εκπολιτιστικοί Σύλλογοι του Νοτίου Διαμερίσματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger