Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Σαν σήμερα το 1965 ο «παπατζής» Γ. Παπανδρέου, στο όνομα του "κομμουνιστικού κινδύνου" εξαπολύει επίθεση στο εκπαιδευτικό κίνημα.


Του Γ.Γ.

Για κάποιους αστούς πολιτικούς ο Γεώργιος Παπανδρέου υπήρξε ο «γέρος της Δημοκρατίας». Για τον λαό μας, όμως τίποτε άλλο παρά ένας "παπατζής", υπάκουο όργανο της ντόπιας αστικής τάξης και των ξένων κηδεμόνων της κάτι που μεταφράστηκε και στα συνθήματα που ακουγόταν στις λαϊκές συγκεντρώσεις της εποχής του:«Παπανδρέου παπατζή μας επρόδωσες κι εσύ» και «Παπανδρέου παπατζή χίτης ήσουνα και συ».

Τι να πρωτοθυμηθείς από τα πεπραγμένα αυτής της πολιτικής μαριονέτας της Αγγλοκρατίας που απ' την μια δήλωνε, σαν πολιτικός απατεώνας που ήταν, «πιστεύουμε εις την λαοκρατία», και στην πράξη εφάρμοζε εφάρμοζε μια βάρβαρη καταστολή του λαϊκού κινήματος;

Τι να πρωτοαναφέρεις για τον «ψηλό ολέθριο άνθρωπο» τον «προτέκτορα και πρωθυπουργό του Σκόμπι και των άγγλων ιμπεριαλιστών», όπως χαρακτηρίζει τον Γεώργιο Παπανδρέου, στο βιβλίο του "Ο Μεγάλος Δεκέμβρης" ο Μενέλαος Λουντέμης;

Για τον ρόλο του στα Δεκεμβριανά για τα οποία έκανε λόγο ότι "ο Δεκέμβριος ημπορεί να θεωρηθή «δώρον τον υψίστου»";
Για τις δηλώσεις του ότι  «Η Διατήρησις των παρακρατικών Οργανώσεων της Δεξιάς αποτελεί Εθνικήν Ανάγκην»;
Το ότι υπήρξε εμπνευστής της θεωρίας "των δυο άκρων", για να εξαπολύσει αμείλικτο πόλεμο σε κάθε προοδευτική συλλογικότητα και δημοκράτη πολίτη;

Και σε μια τέτοια πρακτική εφαρμογή αυτής της θεωρίας του θα σταθούμε τώρα, αφού σαν σήμερα 11 Μάρτη του 1965, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου, σαν υπουργός Παιδείας που ήταν τότε, σε κυβέρνηση της «Ενωσης Κέντρου», εκδίδει την περιβόητη εγκύκλιος 1010.
Ηταν μια υπουργική απόφαση που στο όνομα του «κομμουνιστικού κινδύνου», αποσκοπούσε να τσακίσει κάθε αντίσταση του κινήματος της μαθητικής κοινότητας, να βάλει στο στόχαστρο της την Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη. που αυτή την εποχή πρωτοστατούσε στους μεγάλους αγώνες για την Παιδεία.

Ανέφερε η εγκύκλιος μεταξύ άλλων:

«Πανταχόθεν καταγγέλλεται ότι η Κομμουνιστική Νεολαία Λαμπράκη καταβάλλει μεγάλας προσπαθείας προσεταιρισμού μαθητών των Γυμνασίων.

Βεβαίως, εφ' όσον διεπιστώθη ποσοστόν 12% οπαδών της ΕΔΑ κατά τας τελευταίας εκλογάς, ευνόητον είναι ότι θα υπάρχουν και μαθηταί εμποτισμένοι από τας οικογενείας των με αριστεράν ιδεολογίαν.

Και αυτούς βέβαια, κατά πρώτον λόγον, θα χρησιμοποιεί η Κομμουνιστική προπαγάνδα προς προσηλυτισμόν των Νέων.

Εφιστώ διά τούτο και πάλιν την προσοχήν όλων των Καθηγητών των Γυμνασίων και τους καθιστώ υπευθύνους διά πάσαν σχετικήν δραστηριότητα της Νεολαίας Λαμπράκη.

Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Τούτο πρέπει να καταστή συνείδησις της Νέας Γενιάς.

Ο εθνικός φρονηματισμός, καθώς και η ηθική και πολιτική αγωγή των μαθητών είναι η πρώτη αποστολή του Διδασκάλου. Και εις αυτήν οφείλουν να επιδοθούν.

Τα δικά μας ιδανικά είναι τα ιδανικά του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (Εθνική και Πολιτική) και ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΓΑΠΗ και ΘΥΣΙΑ. Αυτά είναι τα ιδεώδη μας και μ' αυτά πρέπει να εμποτισθή η Νέα Γενεά, ΕΛΛΑΣ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Αληθής Δημοκρατία.

Πάσα εκτροπή πρέπει να κολάζεται αυστηρότατα. Κι αν συμβή να υπάρξουν διδάσκαλοι όχι ανήκοντες, αλλά και απλώς συμπαθούντες ή ανεχόμενοι την κομμουνιστικήν προπαγάνδαν δεν έχουν θέσιν εις την Εκπαίδευσιν.

Οσοι πιστεύουν εις τα Ιδεώδη των τα υπερασπίζουν. Και την υπεράσπισιν των ιδανικών μας και την έμπνευσιν της Νέας Γενεάς, έχει αναθέσει η Ελληνική Δημοκρατία εις τον Εκπαιδευτικόν κόσμον.

Γνωρίζω ότι έχουν μέχρι τούδε εκδοθή υπό του Υπουργείου Παιδείας πολλαί σχετικαί εγκύκλιοι. Αλλά επεθύμουν, λόγω της μεγάλης σοβαρότητος του θέματος, να επικοινωνήσω και εγώ προσωπικώς μεθ' υμών.

Παρακαλώ όπως εις το τέλος εκάστου μηνός υποβάλλητε

(Υπουργείον Παιδείας - Γραφείον Υπουργού)

εμπιστευτικώς σχετικήν έκθεσιν».

Αμέσως μετά την έκδοση της εγκυκλίου, ένα κλίμα τρομοκρατίας και διώξεων σε βάρος προοδευτικών μαθητών και εκπαιδευτικών κυριαρχεί σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα. Μαθητές που χαρακτηρίζονται κομμουνιστές αποβάλλονται δια παντός απ' όλα τα σχολεία της Ελλάδας, εκπαιδευτικοί που θεωρούνται ότι έχουν σχέσεις με την ΕΔΑ δέχονται διώξεις με τον Γ. Παπανδρέου να δηλώνει: «Η οργάνωσις της κομμουνιστικής νεολαίας Λαμπράκη δεν επιτρέπεται να εισδύση εις τα σχολεία. Αι κυρώσεις θα είναι σκληρόταται».

  Ηταν κι αυτό άλλο ένα απ' τα "κατορθώματα" του "παπατζή" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger