Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ Πανηγυρίζουν οι εμπνευστές της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ


Eurokinissi
Αλλη μια επιβεβαίωση για το ατόφιο ευρωατλαντικό περιεχόμενο της συμφωνίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ έδωσαν οι πανηγυρισμοί των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που ακολούθησαν την υπερψήφισή της από την ελληνική Βουλή.
Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι έσπευσαν πρώτοι και καλύτεροι να εκφράσουν την ικανοποίησή τους. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, δήλωσε: «Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν - μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο».
Την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή χαιρέτισαν με κοινή δήλωσή τους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φ. Μογκερίνι και ο επίτροπος Διεύρυνσης Γ. Χαν.«Χαιρετίζουμε θερμά το επόμενο κρίσιμο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, που ελήφθη με τη σημερινή ψηφοφορία της Βουλής των Ελλήνων. Από την αρχή, η ΕΕ στήριξε την ιστορική συμφωνία (...) Χρειάστηκαν πολιτικό θάρρος, ηγεσία και ευθύνη για την επίλυση μίας από τις πιο εδραιωμένες διαμάχες στην περιοχή. Και οι δύο χώρες άδραξαν αυτήν τη μοναδική ευκαιρία, δίνοντας ένα παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ενώ προσβλέπουμε στα επόμενα διαδικαστικά βήματα για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν γράψει μαζί μια νέα σελίδα για το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ», ανέφεραν.

Και φυσικά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων χαιρέτισε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.«Χαιρετίζω την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, που συμβάλλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπω στο μέλλον η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», ανέφερε.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζ. Μπόλτον, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, συνεχάρη τους Τσίπρα και Ζάεφ για την επικύρωση της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα που θα προωθήσει τη σταθερότητα και ευημερία στα Βαλκάνια».
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζ. Πάιατ έσπευσε να αναπαραγάγει στο προσωπικό του λογαριασμό στο «Twitter» μια σειρά από επαινετικά σχόλια και ρεπορτάζ ξένων ΜΜΕ για την κυβέρνηση, όπως ότι τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε τη «δουλειά» οικοδομώντας μια «Νοτιοανατολική Ευρώπη εξολοκλήρου εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ» και ότι η συμφωνία είναι «ιστορικό επίτευγμα» που «θα σώσει ζωές»...
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χ. Μάας, δήλωσε: «Είναι μια καταπληκτική είδηση για την Ευρώπη. (...) Ετσι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τη Βόρεια Μακεδονία σε αυτόν τον δρόμο».
Ο ακροδεξιός καγκελάριος της Αυστρίας, Σ. Κουρτς, έσπευσε επίσης να χαιρετίσει την κύρωση της συμφωνίας, παραδεχόμενος ότι αυτή ανοίγει το δρόμο της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ, τον οποίο, όπως υπογραμμίζει, «υποστηρίζει πλήρως» η Αυστρία.
Τα εύσημα στον «φίλο του», Αλ. Τσίπρα, έσπευσε να δώσει και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, με μήνυμά του στο «Twitter», λίγο μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή. «Συγχαρητήρια φίλε μου Αλέξη Τσίπρα. Μαζί με τους λαούς μας καταγράψαμε μια ιστορική νίκη. Ας είναι αιώνια η συμφωνία των Πρεσπών, ας είναι αιώνια η ειρήνη και η πρόοδος στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη», έγραψε, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Αλ. Τσίπρα, αφού εξάλλου από κοινού διεκπεραιώνουν τη βρώμικη δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger