Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Κλιμακώνεται η προσπάθεια ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης από ΗΠΑ και ΕΕ


Η ελληνική κυβέρνηση δεν βγάζει άχνα για τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας απέρριψε τις αμερικανικές κυρώσεις, αλλά δήλωσε ανοιχτός για διάλογο
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας απέρριψε τις αμερικανικές κυρώσεις, αλλά δήλωσε ανοιχτός για διάλογο
Κλιμακώνεται η ωμή παρέμβαση των ΗΠΑ, της ΕΕ και σύμμαχων κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική, για την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, με τη στήριξη του δικού τους αχυράνθρωπου, του προέδρου της καταργημένης Βουλής, Χουάν Γκουαϊδό, στελέχους της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, που έχει αυτοανακηρυχθεί «μεταβατικός πρόεδρος». Σήμερα Τετάρτη διοργανώνονται νέες διαμαρτυρίες στις 12 - 2 το μεσημέρι (τοπική ώρα) από την αντιδραστική αντιπολίτευση, που αποσκοπούν στην πίεση προς τον στρατό να στασιάσει κατά του εκλεγμένου Προέδρου, που κατονομάζεται από αυτή «παράνομος και καταχραστής», και ταυτόχρονα το Σάββατο καλεί σε εθνική και διεθνή διαμαρτυρία για να μπει σε εφαρμογή το τελεσίγραφο της ΕΕ, που υποτίθεται λήγει την ίδια μέρα. Σύμφωνα με αυτό, η ΕΕ απειλεί να αναγνωρίσει ως Πρόεδρο τον Γκουαϊδό αν μέχρι τότε ο Ν. Μαδούρο δεν προκηρύξει «ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές».
Υπενθυμίζουμε ότι σε αυτές τις απειλές πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, μαζί με αυτές της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνταυτίζεται και δεν βγάζει άχνα για την ωμή επέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ.

Σε δήλωσή του, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος, εμφανίζει την κυβέρνηση ως «αλληλέγγυα» στο λαό της Βενεζουέλας και ότι «στηρίζει τη δημοκρατία και επιδιώκει την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης σε μια πολύ πολωμένη κοινωνία, σ' ένα πολύ πολωμένο πολιτικό σύστημα» μέσω διαλόγου. Δηλώνει ότι θα επιδιώξει κοινή θέση της ΕΕ στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, ώστε να είναι «η ΕΕ πρωταγωνίστρια για την ειρήνη και να μην είναι παράγοντας που θα επιδεινώνει και δεν θα επιλύει τα προβλήματα, όπως πολλές φορές έχουμε δει δυστυχώς να συμβαίνει σε άλλες χώρες του κόσμου». Με αυτά τα ευχολόγια δεν λέει λέξη για την ωμή παρέμβαση των ΗΠΑ, ούτε και για το απαράδεκτο τελεσίγραφο της ΕΕ.
Απορρίπτει τις απειλές η βενεζουελάνικη κυβέρνηση
Τελευταία κίνηση στην αλυσίδα πραξικοπηματικών ενεργειών από την πλευρά των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας είναι η επιβολή κυρώσεωνστην Εταιρεία Πετρελαίου PDVSA και τη θυγατρική της «Citgo» στις ΗΠΑ, που έχει εγκαταστάσεις διυλιστηρίων. Συγκεκριμένα οι κυρώσεις αφορούν σε «πάγωμα» λογαριασμού περίπου 7 εκατομμυρίων δολαρίων της εν λόγω εταιρείας και εκτιμώμενη απώλεια 11 εκατομμυρίων δολαρίων σε εξαγωγές τα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι τα έσοδα να μη φτάσουν στη νόμιμη κυβέρνηση, αλλά στη μαριονέτα που έχουν στήσει οι ΗΠΑ. Το σχέδιο αυτό, που εμφανίζεται ως δήθεν έγνοια για τον βενεζουελάνικο λαό, αποσκοπεί οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να ανακτήσουν ειδικά στον ενεργειακό τομέα θέσεις που τα τελευταία 20 χρόνια έχασαν από ρωσικά και κινεζικά μονοπώλια, τα οποία ανέπτυξαν μεγάλη δραστηριότητα στην πετρελαιοπαραγωγό ζώνη της κοιλάδας του Ορινόκο, όπου θεωρείται ότι υπάρχουν τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διέταξε την έναρξη της πολιτικής και νομικής δράσης στα δικαστήρια των ΗΠΑ και παγκόσμια, με στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία της εταιρείας «Citgo». Ο Πρόεδρος Μαδούρο, το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια συνάντησης με Βενεζουελάνους διπλωμάτες που επέστρεψαν από τις ΗΠΑ και αναφερόμενος στις ανακοινώσεις για τις κυρώσεις που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση διαμέσου του συμβούλου Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, είπε: «Αυτό το μέτρο αποσκοπεί να ληστέψει την εταιρεία "Citgo" όλων των Βενεζουελάνων. Είναι ένας δρόμος παράνομος. Δείχνει ότι ο στόχος είναι να μας αφαιρεθεί ο πλούτος μας» και πρόσθεσε: «Η PDVSA λαμβάνει ήδη τις απαραίτητες ενέργειες για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Βενεζουέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην ίδια την επικράτεια της Βενεζουέλας».
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας για άλλη μια φορά δήλωσε την ετοιμότητά του για ισότιμο διάλογο τόσο με την αμερικανική κυβέρνηση όσο και με την αντιπολίτευση, που θέλει να συζητήσει «για να υπάρξει ειρήνη και συνεννόηση».
Ταυτόχρονα, χτες έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Εσωτερικών της Βενεζουέλας ξεκινάει έρευνα για τον Χουάν Γκουαϊδό γιατί με τις ενέργειές του βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας και ταυτόχρονα του επιβλήθηκαν τρία περιοριστικά μέτρα: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, «πάγωμα» λογαριασμών του και απαγόρευση διαχείρισης δημόσιων πόρων. Ο αστός πολιτικός δήλωσε ότι «δεν υποτιμάει τις απειλές και τη δίωξη, αλλά δεν θα τον σταματήσουν».
Και η στρατιωτική επέμβαση στο τραπέζι
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τζ. Μπόλτον, στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας, άφησε να φανεί μια σελίδα από τις σημειώσεις του, όπου καταγραφόταν η φράση «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία». Μετά τον σχετικό σάλο που προκλήθηκε, όταν ρωτήθηκε αξιωματούχος της αμερικανικής διοίκησης από δημοσιογράφο αν αυτό σημαίνει ότι επίκειται στρατιωτική επέμβαση, απάντησε ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι».
Θέση στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Βενεζουέλα πήρε η ρωσική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας ισοδυναμούν με παράνομη και ανοιχτή ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας αυτής της Λατινικής Αμερικής». Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Μόσχα αξιολογεί την επίδραση που θα έχουν οι κυρώσεις στη Ρωσία και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλους τους νόμιμους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Ρωσίας στη Βενεζουέλα υπό το φως των κυρώσεων». Επίσης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις είναι παράνομες και πως «η Ρωσία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να στηρίξει την κυβέρνηση του Προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger