Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Το πεκινουά της Μέρκελ αρχίζει να εξοργίζει ακόμα και τους δικούς του…


Φαίνεται, ότι η κατρακύλα του φερόμενου, ως πρωθυπουργού της χώρας, να συμβουλεύσει τους Ιταλούς, ώστε να υποταχθούν μια ώρα αρχύτερα στ΄ αρπακτικά της μαύρης χρηματιστικής διεθνούς, έχει θορυβήσει το χώρο του κυβερνητικού στρατοπέδου, εντός του οποίου αρχίζουν να χτυπούν… καμπανάκια.
Παραθέτουμε αυτούσιο, το άρθρο του Γιώργου Σταματόπουλου, από την Εφημερίδα των (Συριζαίων) Συντακτών.

Οι συμβουλές του πρωθυπουργού

Κάποιο πρόβλημα με τον λόγο και τον καιρό των σοφιστών έχουν οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, αφού του επιτρέπουν να μιλάει χωρίς σκοπό και μάλιστα να δημιουργεί προβλήματα και στον ίδιο και στην κυβέρνησή του [εκτός εάν παίρνει πρωτοβουλίες ο ίδιος γιατί είναι σίγουρος για τον εαυτό του – και για τη σκέψη του].
Αν το ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας είναι σωστό [δεν έχει διαψευσθεί], ο κ. Τσίπρας συνέστησε στους Ιταλούς, που επιμένουν στον δικό τους προϋπολογισμό κόντρα στις επιθυμίες των θεσμών: «Καλύτερα να κάνετε σήμερα αυτό που ίσως σας υποχρεώσουν να κάνετε αύριο». Δεν είναι κατανοητό. Μιλάει εκ πικράς πείρας; Ειρωνεύεται τους Ιταλούς που συμμετείχαν στην επιβολή σκληρών μέτρων στην κυβέρνησή του και τώρα είναι η σειρά τους; Νομίζει ότι κάτι λέει στους Ευρωπαίους, ότι έχει συμμετοχή στις εσωτερικές διεργασίας της ένωσης; Θεωρεί ότι αυτή [ η υποταγή] είναι η μόνη αλήθεια;
Γιατί δεν κάθονται στ’ αυγά τους; Γιατί επιμένουν να προκαλούν; Είναι ένα ερώτημα στο οποίο δύσκολα μπορεί να απαντήσει κανείς, αφού τα κρούσματα αδολεσχίας και άσκοπης ρητορικής εκ μέρους πολλών της κυβέρνησης πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται. Και καλά τα στελέχη. Αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός; Δεν πάνε καλά. Επειδή πολλά ίσως έχουν επενδύσει στο επικοινωνιακό παιχνίδι και νομίζουν ότι τους βγαίνει ίσαμε τώρα, δεν καταλαβαίνουν ότι η επικοινωνιακή κατάχρηση στο τέλος θα καταλήξει σε αρνητικά αποτελέσματα – πολλοί πολίτες έχουν σταματήσει [εξ ανάγκης] να τρώνε το επικοινωνιόχορτο.
Δεν αντιλαμβάνονται ότι όσο λιγότερο μιλάνε τόσο καλύτερα είναι γι’ αυτούς, που γνωρίζουν πλέον καλά τι θα πει Ευρωπαϊκή Ενωση και ποιο είναι το ήθος της;
Είναι επίσης πιθανό ο Ελληνας πρωθυπουργός να έχει πειστεί ότι η μόνη εναλλακτική λύση είναι το υπακούειν στους ισχυρούς, εξ ου και ο συμβουλευτικός προς τους γείτονες Ιταλούς οίστρος. Αυτό φαίνεται πιο καλή ερμηνεία, αφού στο τέλος τούς εύχεται καλή τύχη έτσι και έχουν άλλες ιδέες… Μάλιστα. Κανείς εκεί στα υψηλά κλιμάκια δεν υποψιάζεται τι είναι αυτό που διαχέει σε όλη την Ευρώπη ο συμβουλευτικός τάχα λόγος; Οτι π.χ. προκαλεί τον γέλωτα στους ακούοντες;
Τόσες φορές έχει επισημανθεί ότι αυτή η τακτική, να μιλάνε δηλαδή χωρίς να υπολογίζουν τις επιπτώσεις, σμικρύνει το κύρος της κυβέρνησης και αφαιρεί το μέτρο και τη σοβαρότητα, απαραίτητα στον πολιτικό στίβο [έστω υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις]. Καλύτερα θα ήταν να ανοίξουν τα αυτιά τους στις οιμωγές της ελληνικής κοινωνίας και να αφήσουν κατά μέρος τους εξυπνακισμούς – εκτός εάν υπερτερούν η οίηση και η αλαζονεία της λογικής [τους].
Καλό επίσης θα ήταν να έχουν υπόψη τους έναν από τους επτά σοφούς των αρχαίων, τον Κλεόβουλο από τη Λίνδο της Ρόδου, που φρονούσε, ήδη από τον 7ο π.Χ. αιώνα, ότι φιλήκοον είναι μάλλον ή φιλόλαλον· είναι ο ίδιος που κατέχει την πατρότητα του μέτρον άριστον. Αλλά, λένε, δεν έχουν, δυστυχώς, χρόνο να καταπιαστούν με τέτοια, τους κυνηγάνε οι πράξεις [οι σωτήριες για την πατρίδα πράξεις]. Καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger