Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Αποπροσανατολιστική προπαγάνδα για το νέο πετσόκομμα των συντάξεων


Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Για να το πούμε ευθύς εξαρχής, εμείς εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων θα πάρει αναβολή στην εφαρμογή της ψηφισμένης νέας περικοπής των συντάξεων. Οχι επειδή πάει καλά η οικονομία και το μέτρο είναι αχρείαστο, όπως υποστηρίζει η κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά επειδή το μέτρο είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί από 1.1.2019.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (και των Ταμείων που συγχωνεύτηκαν σ' αυτόν), αποψιλωμένες από το απαραίτητο προσωπικό, δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσουν το έργο του επανυπολογισμού όλων των συντάξεων που έχουν εκδοθεί μέχρι το Μάη του 2016 και να καθορίσουν τις «προσωπικές διαφορές», επί των οποίων θα εφαρμοστεί το πετσόκομμα.

Αυτό λέει το δικό μας ρεπορτάζ και είναι έγκυρο. Επομένως, η κυβέρνηση έχει μια καλή «δεύτερη γραμμή άμυνας» απέναντι στους ιμπεριαλιστές δανειστές. Αντί για κατάργηση του μέτρου, μπορούν να συμφωνήσουν στην «αναβολή και επανεξέταση». Στο μεταξύ, θα έχουν γίνει οι εκλογές, στις οποίες η κυβέρνηση θα έχει βγάλει όση πολιτική υπεραξία θα μπορέσει να βγάλει απ' αυτό το θέμα, πετώντας την «καυτή πατάτα» στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.

Η σιγουριά με την οποία μίλησε ο Δραγασάκης σε ραδιοφωνική του εμφάνιση την περασμένη Πέμπτη («ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιέχει περικοπή συντάξεων, αντίθετα θα περιέχει μέτρα ανακούφισης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων»), η ειρωνεία του Παππά απέναντι στη ΝΔ («έκπληξη -και μάλιστα αρνητική- θα βιώσουν όσοι πολιτεύονται με την ανάγκη εξωτερικών καταναγκασμών, όταν επιτευχθεί η ανάσχεση του μέτρου») δείχνουν ότι προς τα εκεί βαδίζουμε. Η λέξη «ανάσχεση» που χρησιμοποίησε ο Παππάς, καθώς και η αναφορά του Δραγασάκη όχι σε κατάργηση του μέτρου, αλλά στο τι θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2019, δείχνουν πως αυτός είναι ο προσανατολισμός της κυβέρνησης.
Μια αναβολή (που θα την πλασάρει σαν «πρώτο βήμα προς την κατάργηση») είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να πετύχει σήμερα. Γι' αυτό και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν ασκήθηκε καμιά πίεση στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ώστε να «τρέξουν» τις διαδικασίες του επανυπολογισμού των παλιών συντάξεων.

Στο επιτελείο Μητσοτάκη και στον φιλικό του Τύπο μάλλον έχει μαζευτεί ένα τσούρμο ηλιθίων. Δεν εξηγείται αλλιώς η επιμονή τους στο ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί και η καταφυγή τους στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και ιδιαίτερα στην εδώ αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, από τα οποία παίρνουν διαρροές για μη συμφωνία του ΔΝΤ στην κατάργηση του μέτρου, επειδή το θεωρεί διαρθρωτικό και όχι στενά δημοσιονομικό. Αν όμως, βγαίνει ο δημοσιονομικός λογαριασμός του 2019 (με κατάργηση και των αντιμέτρων), τότε μπορεί κάλλιστα το πετσόκομμα των «προσωπικών διαφορών» να παραμείνει ως διαρθρωτικό μέτρο και απλά να αναβληθεί η εφαρμογή του για τεχνικούς λόγους (επειδή δεν προλαβαίνουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να ολοκληρώσουν τον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων).

Είναι απίθανο, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, που είναι μόνιμα εγκατεστημένα στην Αθήνα, να μη ξέρουν ότι οι υπηρεσίες δεν έχουν προχωρήσει καθόλου στο έργο του επανυπολογισμού των συντάξεων. Σίγουρα το ξέρουν, αλλά έχουν εντολή από τις ιμπεριαλιστικές πρωτεύουσες «να κάνουν το κορόιδο», επειδή υπάρχει πολιτική απόφαση να στηριχτεί η κυβέρνηση Τσίπρα ως η πιο συνεπής και αποτελεσματική  μνημονιακή κυβέρνηση. Ετσι, αν υπάρξει αναβολή, η προπαγάνδα της αντιπολίτευσης θα πέσει στο κενό και οι συριζαίοι θα την κατηγορούν (όπως ήδη άρχισε να κάνει ο Παππάς), ότι προσέτρεξε στο ΔΝΤ, ζητώντας απ' αυτό να επιμείνει στην εφαρμογή του πετσοκόμματος των συντάξεων από 1.1.2019.

Υπάρχουν και δημοσιονομικά περιθώρια για την αναβολή της εφαρμογής του μέτρου. Η τοποθέτηση του Δραγασάκη είναι χαρακτηριστική: ««Ο προϋπολογισμός του 2019, εάν δεν πάρουμε κανένα μέτρο, θα έχει στο τέλος ένα περίσσευμα 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα αντί να τα αφήσουμε να βγουν περίσσευμα στο τέλος θα τα κάνουμε από τώρα πολιτικές. Με αυτά τα χρήματα θα μειώσουμε φορολογίες, θα ενισχύσουμε μία κοινωνική κατηγορία. Μιλάμε για ένα ενιαίο πακέτο, θα είναι μόνιμα μέτρα».

Φυσικά, τα πράγματα δε θα γίνουν με τόσο ρόδινο τρόπο που τα περιγράφει ο Δραγασάκης. Μπορούν όμως να συμφωνήσουν με τους ιμπεριαλιστές δανειστές να μην υπάρξει το περιβόητο «υπερπλεόνασμα» (και το «κοινωνικό μέρισμα» που βγαίνει απ' αυτό) στα τέλη του 2019, οπότε ο προϋπολογισμός μπορεί να «χωρέσει» και τη μη εφαρμογή του πετσοκόμματος των συντάξεων από 1.1.2019. Ετσι, αν μετά τις εκλογές (είτε γίνουν τον Μάη μαζί με ευρωεκλογές και τοπικές εκλογές είτε γίνουν τον Σεπτέμβρη του 2019) ο Μητσοτάκης καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, αυτή δε θα έχει «κοινωνικό μέρισμα» για να ξεκινήσει τη θητεία της, ενώ θα είναι αυτή που θα πρέπει να εφαρμόσει το πετσόκομμα των «προσωπικών διαφορών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger