Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Εγκαίνια μουσείου στην οικία Π. Νιρβάνα στη Σκόπελο

Το Σάββατο 28 Απριλίου προγραμματίστηκαν τα εγκαίνια του Ιστορικού Μουσείου Σκοπέλου, το οποίο στεγάζεται στην οικία του λογοτέχνη Παύλου Νιρβάνα και θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό και επισήμως σε λίγες εβδομάδες. Ο κ. Κώστας Σύρος, πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Νήσου Σκοπέλου, μίλησε για την επικείμενη έναρξη λειτουργίας του μουσειακού χώρου στη γενέτειρά του που πέρασε από… σαράντα κύματα, προτού πάρει σάρκα και οστά.

O Σκοπελίτης εκπαιδευτικός, ο οποίος ασκεί καθήκοντα υποδιευθυντή σε Επαγγελματικό Λύκειο στη Βάρη Αττικής, όταν δεν διδάσκει, «αρέσκεται να… σκαλίζει τα μονοπάτια της ιστορίας του τόπου καταγωγής του», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο φιλίστωρ θεολόγος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σκόπελο, στην οποία πηγαινοέρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πόσο μάλιστα τώρα που ηγείται της προσπάθειας που ξεκίνησε με περισσό ζήλο μία ομάδα φιλομαθών Σκοπελιτών, οι οποίοι το 2014 δημιούργησαν το Κέντρο Μελετών με σκοπό να αναδείξουν την τοπική ιστορία του νησιού.
«Με το Κέντρο Μελετών εκπληρώθηκε ένα κοινό όνειρο πολλών ανθρώπων, που μας ένωσε η αγάπη για τη Σκόπελο. Δεν αντιλέγω ότι το φυσικό κάλλος του νησιού είναι απαράμιλλο. Όμως, δεν πρέπει να μένουμε μόνο εκεί. Αποτελεί χρέος μας να προάγουμε τον πολιτισμό», εξομολογήθηκε ο κ. Σύρος, ο οποίος στο παρελθόν θήτευσε επί μία εξαετία (1994-2000) στο Λαογραφικό Μουσείο της Σκοπέλου, προτού στραφεί στον χώρο της εκπαίδευσης.
Μάλιστα, δοθείσης της ευκαιρίας, δεν δίστασε να εκφράσει το παράπονό του για το γεγονός ότι από το 2015 το Λαογραφικό Μουσείο, που δωρήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 από την οικογένεια Νικολαϊδη στον Δήμο Σκοπέλου, παραμένει κλειστό για το κοινό: «Έπειτα από τη μεγάλη πλημμύρα που έπληξε τη Σκόπελο πριν από μία τριετία περίπου, οι μεγάλες ζημιές στο μουσείο δεν αποκαταστάθηκαν κι έκτοτε έβαλε λουκέτο. Στο νησί μας έχουμε πλέον μόνο το αρχοντικό της Αντιγόνης Βακράτσα που ανοίγει κάθε καλοκαίρι. Φέτος θα προστεθεί το Ιστορικό Μουσείο Σκοπέλου που στεγάζεται στην οικία του λογοτέχνη Παύλου Νιρβάνα, ενώ διακαής πόθος μας παραμένει η επαναλειτουργία του Λαογραφικού».
Η επικείμενη εγκαινίαση του Ιστορικού Μουσείου Σκοπέλου αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» για τον φορέα που εκπροσωπεί ο κ. Σύρος. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι τον περσινό Μάιο το Κέντρο Μελετών Ν. Σκοπέλου υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Σκοπέλου, με τη δέσμευση τα μέλη του να υποστηρίξουν τη μόνιμη έκθεση που θα λειτουργεί κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αναδεικνύοντας παράλληλα την ιστορική αξία του διατηρητέου κτιρίου της οικογένειας του Παύλου Νιρβάνα. «Θα συνδράμουμε σε εθελοντική βάση και θα φροντίζουμε δίχως οικονομικές απαιτήσεις, να διατηρούμε ανοικτό το μουσείο το καλοκαίρι, ενώ παράλληλα θα εκπονούμε προγράμματα με τα σχολεία του νησιού», τόνισε μεταξύ άλλων.
Στις 28/4 θα μπει τέλος στην κωλυσιεργία 11 ετών. Το μακρινό 2007, όταν γενικός γραμματέας στο υπουργείο Πολιτισμού ήταν ο Χρήστος Ζαχόπουλος, το Ιστορικό Μουσείο Σκοπέλου βρέθηκε ένα βήμα πριν ανοίξει τις πύλες του. Όμως, εκείνη τη χρονιά τα εγκαίνια ματαιώθηκαν, εξαιτίας της απόπειρας αυτοκτονίας που προέβη το στέλεχος της τότε κυβέρνησης Καραμανλή. Έκτοτε οι φορείς που ενεπλάκησαν, δεν μπόρεσαν να χαράξουν μία κοινή γραμμή και το Ιστορικό Μουσείο Σκοπέλου έμενε κλειστό. «Το κέρδος θα είναι διπλό: Η Σκόπελος θα αποκτήσει ένα ακόμη μουσείο, ενώ θα αξιοποιήσουμε ένα ιστορικό κτίσμα. Στην οικία Νιρβάνα κάποτε φιλοξενήθηκε μέχρι και ο Παπαδιαμάντης, όταν βρέθηκε ως μαθητής στο σχολαρχείο της Σκοπέλου. Είναι τεκμηριωμένο ετούτο», αποκάλυψε ο κ. Σύρος για τον χώρο, που δεσπόζει στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού της Σκοπέλου, πλάι στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger