Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Ευτελίζουν τα Δημόσια Έργα οι αδικαιολόγητες εκπτώσεις



Τονίζει σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ.
Χρήστος Μπουκώρος

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ζητώντας να μπει τέλος στις υπερβολικές και αδικαιολόγητες εκπτώσεις που ευτελίζουν τα Δημόσια Έργα.

Στην ερώτησή του ο Χρήστος Μπουκώρος επισημαίνει ότι "οι υπερβολικές εκπτώσεις που παρατηρούνται στις μελέτες και στις κατασκευές των Δημοσίων Έργων εγείρουν μείζον ζήτημα σταδιακής απαξίωσης των κατασκευών και κατ’ επέκταση αναστολής των εργασιών τους.
Το φαινόμενο των υπερβολικών εκπτώσεων, το οποίο έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, είναι απόρροια του αγώνα επιβίωσης στον οποίο επιδίδονται οι κατασκευαστικές εταιρείες, προκειμένου να διατηρηθούν στην αγορά. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο δημοσίευμα στον τύπο, οι δημοπρατήσεις έργων αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ υποχώρησαν έως και 60% σε ετήσια βάση από την προηγούμενη πενταετία. Επίσης το 2016 δημοπρατήθηκαν μόλις 82 έργα αξίας 2 εκατ. ευρώ κι άνω, με μέση έκπτωση 58,6%. Αντίστοιχα το 2017 δημοπρατήθηκαν 153 έργα με μέση έκπτωση 57,7%! 
Ο νόμος 4412/2016 περί δημοσίων συμβάσεων, έργων, προμηθειών και υπηρεσιών χρήζει διευκρινιστικών εγκυκλίων, οι οποίες θα διαφυλάσσουν τη διαφάνεια στη διαδικασία εκτέλεσης Δημοσίων Έργων, ενώ επίσης θα ορίζουν τη δημοσίευση στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» τόσο των ανακεφαλαιωτικών πινάκων όσο και της αιτιολογικής έκθεσης. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η παρ.6 του άρθρου 88 του Ν. 4412/16, δηλαδή να εκδοθούν εγκύκλιοι για την εξειδίκευση των όρων χαρακτηρισμού μιας οικονομικής προσφοράς ως ασυνήθιστα χαμηλής ανά κατηγορία έργου και ανά εκτιμώμενη αξία σύμβασης. Επίσης, όπως ήδη αναφέρθηκε θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία της εκτέλεσης των Δημοσιών Έργων.
Εξάλλου, η υφιστάμενη κατάσταση σε συνδυασμό με τον έντονο ανταγωνισμό που υπάρχει στον κλάδο των κατασκευών και τις υπερβολικές εκπτώσεις εγείρουν ερωτήματα για τα υλικά, τον εξοπλισμό αλλά και την ποιότητα κατασκευής των Δημοσίων Έργων".  
Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να διασφαλίσει τη διαφάνεια στην εκτέλεση των Δημοσίων Έργων, προκειμένου να μην απαξιώνονται οι κατασκευές και παρεμποδίζεται η ολοκλήρωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger