Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018

Εκμηδενίζουν τους ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς μέσα από τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ

 

Τονίζει με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

 

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος μαζί με τον Τομεάρχη Υγείας και βουλευτή Επικρατείας Ν.Δ. Βασίλη Οικονόμου προς τον Υπουργό Υγείας, αναφορικά με το αίσθημα ασφυξίας και οδυνηρής κατάπληξης που προκαλεί στους πολίτες και στους ιατρούς της χώρας το «πόνημα»  του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας, το οποίο αφορά τις νέες συμβάσεις εργασίας με τους ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς. 
Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, «Οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς είναι απαξιωτικές με ασαφή εργασιακά δικαιώματα και παράλληλα επαχθές περιεχόμενο προδιαγραφών και υποχρεώσεων.  Είναι ξεκάθαρο ότι το μόνο που προκύπτει από τις νέες συμβάσεις είναι η τεράστια ταλαιπωρία για τους ασθενείς και ο δυσβάσταχτος φόρτος εργασίας για τους ιατρούς. Ο πληθυσμός ευθύνης που αντιστοιχεί στον οικογενειακό γιατρό  είναι 2250 ενήλικοι ασθενείς σε 5 κακοπληρωμένες ώρες ημερησίως.  Ο μέσος όρος χωρών του ΟΟΣΑ είναι 1700 ασθενείς ανά γιατρό. Είναι φανερό ότι δεν έχετε αντιληφθεί ότι η ανάληψη ενός τόσο μεγάλου πληθυσμού ευθύνης δεν είναι πρακτικά εφικτή και δεσμεύει τον ιατρό σε διαδικασίες τυπικής και αγχωτικής διεκπεραίωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του ασθενούς και την υγεία του.

Οι αμοιβές μ’ ένα πρόχειρο υπολογισμό κατακρημνίζονται (ακόμα και συγκρινόμενες με τις σημερινές) στα…0,71 ευρώ ανά ασθενή ανά μήνα ενώ ακόμα και σε Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες είναι …2,8 ευρώ! Δεν συζητάμε βέβαια για την Ιταλία που η αμοιβή είναι στα 5 ευρώ. Το ποσό είναι εξευτελιστικό, αν σκεφτεί κανείς ότι, συμπεριλαμβάνοντας ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες, ο μέσος όρος επισκέψεων του κάθε ασθενούς ανά έτος σε οικογενειακό ιατρό, πλησιάζει τις 4 επισκέψεις! Άρα 2,5 ευρώ μικτά περίπου για κάθε ασθενή το έτος! Αμοιβές όπως βλέπουμε μικρότερες ακόμα και από εκείνες των πρώην Σοβιετικών κρατών!
Ανησυχητική προχειρότητα επιδεικνύεται από πλευράς της κυβέρνησης στην εκτίμηση των αναγκών ιδίως της περιφέρειας,  καθώς αγνοούνται  επιδεικτικά οι τοπικές γεωγραφικές και πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες, συγχρόνως αποκλείονται ολόκληροι δήμοι από την πρόσκληση ενδιαφέροντος. Δεν καλύπτονται επίσης οι εισφορές ΕΦΚΑ από τη σύμβαση, ενώ από την άλλη προβλέπεται αδειοδότηση του ιατρού από την εργασία (εξαρτημένη σχέση εργασίας) αλλά και υποχρεωτική αναπλήρωση (!) των επισκέψεων που χάθηκαν στο διάστημα της άδειας σε δεύτερο χρόνο!

Πολύ φοβούμαστε ότι η  σύμβαση που «ελαφρά τη καρδία» προσπαθεί η κυβέρνηση χωρίς διάλογο να επιβάλλει εκβιαστικά στους ιδιώτες ιατρούς θα έχει δραματικά αποτελέσματα στην ποιότητα υπηρεσιών και στις δαπάνες υγείας. Δεν ξέρουμε αν αυτό οφείλεται απλά σε ανευθυνότητα ή σε ιδεοληψία εναντίον οποιασδήποτε έκφρασης ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην οικονομική ζωή της χώρας. Δυστυχώς μάλλον πρόκειται για συνδυασμό των δύο…

Πολύ φοβούμαστε ότι με την προφανή προσπάθειά για περικοπή δαπανών από την ιατρική φροντίδα, οι ασθενείς  εξωθούνται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τύχουν αξιοπρεπούς περίθαλψης, έστω και αν πλέον αδυνατούν – ιδίως οι ασθενέστεροι οικονομικά και κοινωνικά. Δυστυχώς αυτές είναι οι μέρες και τα έργα της κατά τα άλλα κοινωνικά ευαίσθητης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!


Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


1.  Προτίθεστε να καταργήσετε τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ και να διαμορφώσετε ένα νέο πλαίσιο συμβάσεων που θα εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια στον ασθενή – πολίτη και συγχρόνως αξιοπρεπείς όρους απασχόλησης στους ιατρούς;» καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου