Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

ΣΚΟΠΕΛΟΣ Τιμή σε ήρωα από τη Γλώσσα

Συγκινητικό κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας έχει γράψει ο ήρωας Νίκος Καπαδούκας από τη Γλώσσα, ο ανδριάντας του οποίου κοσμεί την πλατεία της γενέτειράς του, ενώ η πολιτεία απένειμε τη δέουσα τιμή, παραδίδοντας στους οικείους του τη λάρνακα με τα οστά του.
Ο ηρωικός ναύτης έχασε τη ζωή του το 1964 σε ηλικία 22 ετών στην Κύπρο, όπου έμεινε θαμμένος μέχρι πρότινος, μαζί με δεκάδες αγωνιστές. Σε αναγνώριση της μεγάλης του θυσίας στον βωμό της προάσπισης της ελευθερίας, έγινε ταυτοποίηση των οστών με τη μέθοδο του DNA, μετά την εκταφή, προκειμένου να παραδοθούν στους οικείους του και να μεταφερθούν στη γενέτειρά του, τη Γλώσσα.

Ο αδελφός του ήρωα, Δημήτρης Καπαδούκας, εξέφρασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τη βαθιά του συγκίνηση για την απόδοση τιμής στο πρόσωπο του αδελφού του, ενώ εξήρε, παράλληλα, την ευαισθησία με την οποία η πολιτεία αντιμετωπίζει τους ήρωες.
Η τελετή παράδοσης θα γίνει με τις δέουσες τιμές και ανάλογη επισημότητα σήμερα στις 4 το απόγευμα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Παλάσκα, που βρίσκεται στην περιοχή του Σκαραμαγκά, παρουσία των οικείων του ηρωικού νέου, που έπεσε στο καθήκον.
Σύμφωνα με την επιθυμία του Δημήτρη Καπαδούκα, η οποία έγινε αποδεκτή, η λάρνακα με τα οστά του ήρωα αδελφού του, θα μεταφερθεί με τις δέουσες τιμές, με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο θα μεταβεί τον Σεπτέμβριο στα νησιά, με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που πραγματοποιούνται στη Γλώσσα και τη Σκιάθο.
Συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στη Γλώσσα, τιμής ένεκεν στη θυσία του Νικόλαου Καπαδούκα, και την επομένη εκδηλώσεις στη Σκιάθο για τη θυσία των ηρώων του υποβρυχίου «Κατσώνης» που βυθίστηκε ανοιχτά του νησιού.
Ανατρέχοντας στην οικογενειακή ιστορία, ο κ. Καπαδούκας ανέφερε ότι ο ήρωας αδελφός του υπηρέτησε τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό, στον Σκαραμαγκά, και λίγο αργότερα κλήθηκε να μεταβεί στην Κύπρο, στα τέλη Ιουλίου. Λίγες μέρες αργότερα, Σάββατο 8 Αυγούστου του 1964, στις 4 το απόγευμα, άφησε την τελευταία του πνοή στη Μεγαλόνησο, συμμετέχοντας στον αγώνα για την ελευθερία.
Η εγχάρακτη επιγραφή που υπάρχει στον ανδριάντα του ήρωα στην Γλώσσα, είναι αφιερωμένη στον: «Ναύτη Νικόλαο Καπαδούκα, πεσόντα στις ναυτικές επιχειρήσεις της Κύπρου τον Αύγουστο το 1964, σαν σύμβολο της θέλησης των Ελλήνων να θυσιάζονται πάντα για μια αδούλωτη Κύπρο».
ΓΛ. ΥΔΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger