Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Με επιτυχία οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις υδροπλάνων στην Ελλάδα - ΦΩΤΟ

Με επιτυχία οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις υδροπλάνων στην Ελλάδα - ΦΩΤΟΜε επιτυχία διεξήχθησαν οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις των υδροπλάνων στον ελλαδικό χώρο, με αφετηρία το λιμάνι της Κέρκυρας. Το σκάφος Quest Kodiak, χωρητικότητας δέκα θέσεων, έκανε τις πρώτες δοκιμαστικές του πτήσεις στον ουρανό του Ιονίου, με αλλεπάλληλες προσθαλασσώσεις και αποθαλασσώσεις από τον λιμένα της Κέρκυρας και προορισμούς τους Παξούς και τα διαπόντια νησιά.

Η υλοποίηση του προγράμματος των δοκιμαστικών πτήσεων ξεκίνησε από τον φορέα διαχείρισης των υδατοδρομίων Ελληνικά Υδατοδρόμια ΑΕ σε συνεργασία με την εταιρεία K2 Smart Jets και τους ιαπωνικούς ομίλους Setouchi Holdings και Mitsui & Co και μετά την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της αμερικανικής κατασκευαστικής εταιρείας υδροπλάνων τύπου Quest.
«Είναι ένας αγώνας που έχει ξεκινήσει πριν από περίπου επτά χρόνια και σήμερα γίνεται η πρώτη δοκιμαστική πτήση στην Ελλάδα και ειδικά στην Κέρκυρα. Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε άμεσα τις πτήσεις από την ερχόμενη τουριστική σεζόν, αλλά βέβαια αυτό εξαρτάται από το κατά πόσον ο κρατικός μηχανισμός, που είναι ιδιαίτερα δυσκίνητος, θα λειτουργήσει αντίστοιχα με τις ίδιες ταχύτητες για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο μας» ανέφερε χθες από την Κέρκυρα ο ιδιοκτήτης της εταιρείας K2, Smart Jets, Ανδρέας Καροτσιέρης.
Πιλότος και ο ίδιος με αρκετές χιλιάδες ώρες πτήσεων στο ενεργητικό του, επισήμανε ότι οι δοκιμαστικές πτήσεις και όλες οι προσπάθειες που γίνονται έχουν ως άξονα την ασφάλεια των πολιτών και πτήσεων. Η δοκιμαστικές πτήσεις του υδροπλάνου προκάλεσαν τον ενθουσιασμό των Κερκυραίων και των υπολοίπων νησιωτών του Ιονίου. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν στο υδατοδρόμιο στο λιμάνι της Κέρκυρας για να δουν από κοντά το υδροπλάνο, ενώ παρόντες στις δοκιμαστικές πτήσεις ήταν και εκπρόσωποι της γιαπωνέζικης εταιρείας Mitsui & Co.
Από την πλευρά του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, που είναι και μέτοχος με 49 % στο δίκτυο υδροπλάνων Β. Ιονίου, ο πρόεδρος Σπυρίδων Στεφανίδης τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εκ μέρους του Οργανισμού Λιμένος όλες οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις ήταν έτοιμες, προκειμένου το υδροπλάνο να επιτελέσει αποτελεσματικά τις δοκιμαστικές του πτήσεις».
Σε ό,τι αφορά την επένδυση, ο κ. Καροτσιέρης δήλωσε: «Οι επενδύσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται με κάποιο περίεργο τρόπο. Δυστυχώς, οι χρόνοι που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί μία επένδυση είναι επιεικώς απαγορευτικοί. Εμείς πασχίζουμε επτά ολόκληρα χρόνια να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο υποδομών υδατοδρομίων και τα πρώτα δύο υδατοδρόμια που γίνανε ύστερα από τόσα χρόνια με τη σύμπραξη του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας και του κ. Στεφανίδη, είναι το υδατοδρόμιο της Κέρκυρας και των Παξών. Ελπίζουμε και για τα υπόλοιπα υδατοδρόμια, για τα οποία έχουν ολοκληρωθεί και κατατεθεί οι φάκελοι, να βοηθήσει το κράτος να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Έως σήμερα, μετά την ψήφιση του Νόμου 4146/13, η εταιρεία Ελληνικά Υδατοδρόμια ΑΕ έχει ολοκληρώσει την αδειοδότηση των τριών πρώτων υδατοδρόμιων στην Ελλάδα. Πρόκειται για εκείνα στην Κέρκυρα, τους Παξούς και την Πάτρα. Επιπλέον, έχει αναλάβει την αδειοδότηση 34 ακόμη υδατοδρομίων σε διάφορες νησιωτικές και παράκτιες περιοχές στο Ιόνιο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τον Αργοσαρωνικό, την Πελοπόννησο και την Αττική.
«Στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργηθεί ένα εκτενές συγκοινωνιακό δίκτυο υδατοδρομίων στην ελληνική επικράτεια που θα επιτρέψει στα υδροπλάνα να ενταχθούν στον συγκοινωνιακό χάρτη της χώρας και να αποτελέσουν μια αξιόπιστη λύση, ως συμπληρωματικό μεταφορικό μέσο, κυρίως για τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά που δεν διαθέτουν αεροδρόμιο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικά Υδατοδρόμια ΑΕ Αναστάσιος Γκόβας, προσθέτοντας ότι «η εύρυθμη και ανελλιπής προσβασιμότητα, που θα εξασφαλίζεται από τις πτήσεις των υδροπλάνων θα αναζωογονήσει τις τοπικές οικονομίες των περιοχών, όπου θα λειτουργούν υδατοδρόμια, αναβαθμίζοντας τον τουρισμό τους, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους».
Στόχος, πάντως, της εταιρείας είναι την άνοιξη να ξεκινήσουν από την Κέρκυρα και τα τακτά δρομολόγια, αρχικά με δύο υδροπλάνα, ένα δεκαθέσιο και ένα 19θέσιο, ενώ όπως προβλέπει το σχέδιο της εταιρείας, στην πλήρη του επέκτασή του, ο αριθμός των υδροπλάνων μπορεί να φτάσει και τα 20 σκάφη.
Πηγή/πηγή φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger