Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Η καρδιά της χορευτικής παράδοσης χτυπάει στη Σκόπελο

xoreutikoΤο τριήμερο 26-28 Αυγούστου, το ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο της Σκοπέλου θα φιλοξενήσει συγκροτήματα παραδοσιακών χορών.

Χορευτικές εκδηλώσεις, ημερίδες, μαθήματα χορού και έκθεση με παραδοσιακές φορεσιές σε παιχνίδια Playmobil περιλαμβάνει το 5ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παπαδόπουλος», που διοργανώνει στη Σκόπελο από το Σάββατο 26 Αυγούστου το «Πλέγμα» και σε συνεργασία με τον Δήμο Σκοπέλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η Σκόπελος θα αποτελέσει σημείο συνάντησης και πολιτισμικής συνεύρεσης για εκατοντάδες χορευτές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι χορευτικές εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 26 Αυγούστου στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο της Σκοπέλου και για τρεις ημέρες θα φιλοξενήσουν συγκροτήματα παραδοσιακών χορών από την Ελλάδα, το Νεπάλ, την Ιταλία και χορούς φλαμένκο από την Ανδαλουσία.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα φιλοξενηθεί στο Αρχοντικό Βακράτσα η έκθεση ζωγραφικής των παιδιών του 2ου νηπιαγωγείου Σκοπέλου. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Από γενιά σε γενιά», τα παιδιά άκουσαν ιστορίες από τους παππούδες του ΚΑΠΗ Σκοπέλου για το πώς ζούσαν και τι είδους παιχνίδια έπαιζαν και αποτύπωσαν τις εντυπώσεις τους με ζωγραφιές. Ολα αυτά με τη βοήθεια της προφορικής ιστορίας και τα νήπια κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους, από όλα αυτά που άκουσαν με εκπληκτικές ζωγραφιές. 
Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί έκθεση με χειροποίητα αντίγραφα ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών σε φιγούρες Playmobil από τον Πέτρο Καμινιώτη με ελεύθερη είσοδο. Την Κυριακή 27 Αυγούστου στον κινηματογράφο «Ορφέα» διοργανώνεται σεμινάριο για τους χορούς της Πάρου, ενώ στα γραφεία του φεστιβάλ ανοιχτό μάθημα παραδοσιακών χορών για τους τουρίστες της Σκοπέλου. Τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για την παραδοσιακή σκοπελίτικη φορεσιά βασισμένη στην έρευνα της Μαρίκας Δελήτσικου με εισηγητές τους Χρήστο Παλαιολόγο και Ουρανία Ορφανού στη Γλώσσα.
Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» είναι μέλος του European και του Word Folklore Festival Association και έλαβε το βραβείο «Silver» στον διαγωνισμό Τourism Awards 2016 για τη Σκόπελο και τη διοργάνωση του φεστιβάλ. Το 2016 απέσπασε επίσης βραβείο «Silver», στην κατηγορία «Πολιτισμός» των Best City Awards. Επιπλέον, έχει αποτελέσει αντικείμενο ακαδημαϊκών ερευνών και μελετών ελληνικών και ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και έχει παρουσιασθεί ως παράδειγμα καλής πρακτικής σε πολυάριθμα επιστημονικά συνέδρια.
​​Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Σκοπέλου, 26-28 Αυγούστου, εκθέσεις έως 3 Σεπτεμβρίου, ωράριο λειτουργίας: 11 π.μ. - 2 μ.μ. και 7 μ.μ. - 9 μ.μ.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger