Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

«Θερίζουν» οι ελεγκτές στις Σποράδες. Σε μία ώρα «μοίρασαν» πρόστιμα 100.000 € στη Σκιάθο


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες μέρες ένα ανελέητο «κυνηγητό» των επιχειρήσεων στα νησιά των Βορείων Σποράδων από ΙΚΑ και εφορία. Σε σχεδόν ημερήσια διάταξη τα λουκέτα για την μη έκδοση αποδείξεων, ενώ βροχή πέφτουν επίσης τα πρόστιμα από το ΙΚΑ για αδήλωτη εργασία.

Οι επαγγελματίες αισθάνονται ότι έχουν στοχοποιηθεί και διαμαρτύρονται πως δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα. Αντί να εξυπηρετούν τους πελάτες, ασχολούνται καθημερινά με τους διαδοχικούς ελέγχους που δέχονται και οι οποίοι από ότι δείχνουν τα πράγματα θα συνεχιστούν αμείωτοι μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου.
Εφοριακοί και κλιμάκια του ΙΚΑ συνωστίζονται μέσα στα μαγαζιά όλων των κλάδων και βεβαιώνουν «πρόστιμα» εν ριπή οφθαλμού. Τα κλιμάκια εναλλάσσονται από εβδομάδα και εβδομάδα, έχοντας «σαρώσει» ότι κινείται.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε ελάχιστη ώρα την Παρασκευή το βράδυ, πολυπληθές κλιμάκιο ελεγκτών του ΙΚΑ από την Αθήνα «μοίρασε» εγκεφαλικά και πρόστιμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους ελέγχους που έγιναν, σε κάβες, καφέ, ταχυφαγεία, καταστήματα με σουβενίρ βεβαιώθηκαν παραβάσεις για ανασφάλιστη εργασία σε τουλάχιστον δέκα επιχειρήσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 100.000 ευρώ.
Μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν και ορισμένες περιπτώσεις ατόμων τα οποία δοκιμαστικά είχαν πάει σε κάποια μαγαζιά και δεν είχαν αναγγελθεί ακόμη ως εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να επιβληθούν τα πρόστιμα, που ως γνωστόν είναι εξοντωτικά αφού ανέρχονται στα 10.500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο και έχουν και προσαυξήσεις.
Μετά τη Σκιάθο, σειρά είχε η Σκόπελος. Σύμφωνα με πληροφορίες στο νησί έκαναν «απόβαση» επτά ελεγκτές του ΙΚΑ για ελέγχους, ενώ σίγουρα θα ακολουθήσει και η Αλόννησος όπου αναμένεται επίσης οι έλεγχοι να είναι εξονυχιστικοί.
«Χθες αναχώρησε το κλιμάκιο των ελεγκτών της εφορίας και σήμερα έφτασαν στο νησί οι επιθεωρητές του ΙΚΑ. Δεν προλαβαίνουμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας προκειμένου κάθε φορά να ανταποκρινόμαστε στα χαρτιά που ζητούν να ελέγξουν τα κλιμάκια» έλεγε με παράπονο με τη σειρά του επαγγελματίας της Σκοπέλου με τον οποίο επικοινώνησε χθες ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.
Επιχειρηματίες των Σποράδων που είναι πλέον σε απόγνωση με δεδομένες τις πολλές οικονομικές υποχρεώσεις και την οικονομική δυσπραγία, τόνιζαν επίσης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως τα τόσα εξοντωτικά πρόστιμα πλέον θα κλείσουν σοβαρές και έντιμες επιχειρήσεις, που κάποτε δεν είχαν προβλήματα με αδήλωτη εργασία και ότι είναι αδιανόητο να πληρώσουν τέτοια πρόστιμα ακόμα και τις καλές εποχές, πολύ περισσότερο τώρα που έχει μειωθεί αισθητά οι τζίρος.
«Από τη μία η Εφορία και από την άλλη το ΙΚΑ στο τέλος της περιόδου δεν πρόκειται να μείνει ευρώ στο ταμείο για την επιχείρηση. Ας πάρουν και τα κλειδιά των μαγαζιών μας να τελειώνουμε» ήταν το μήνυμα αγανακτισμένου επαγγελματία της Σκοπέλου.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι Σποράδες είναι από τις πρώτες περιοχές στον κατάλογο των ελέγχων, καθώς τόσο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) όσο και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας. Για αυτό και επιλέχτηκε να υπάρξει εντατικοποίηση και μάλιστα ελέγχονται κυρίως κλάδοι επιχειρήσεων τις οποίες τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΙΚΑ εντοπίζουν ως ύποπτες για εισφοροδιαφυγή ή για τις οποίες έχει προηγηθεί καταγγελία.
Από την πλευρά της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι έλεγχοι επικεντρώνονται κυρίως στη μη έκδοση αποδείξεων, όχι μόνο τις επιχειρήσεις εστίασης, αλλά και περίπτερα, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων, ομπρελών κ.α.
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger