Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ Στη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για την αυριανή πανελλαδική απεργία

Αγωνιστικές παρεμβάσεις σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές αλυσίδες μπροστά στην απεργία από ταξικά σωματεία του κλάδου
Από τη χτεσινή αγωνιστική παρέμβαση του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής στο ξενοδοχείο
Από τη χτεσινή αγωνιστική παρέμβαση του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής στο ξενοδοχείο "Wyndham Grand Athens"
Τη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή δίνουν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του Επισιτισμού - Τουρισμού, με πολύμορφες παρεμβάσεις, εξορμήσεις και περιοδείες, για την επιτυχία της αυριανής πανελλαδικής απεργίας του κλάδου.
Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες μέχρι την απεργία
Σε αυτό το πλαίσιο, υλοποιώντας την απόφασή του να φτάσει μέχρι την απεργία με αγωνιστικές πρωτοβουλίες, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής πραγματοποίησε χτες αποφασιστική παρέμβαση στο ξενοδοχείο «Wyndham Grand Athens», το μοναδικό «πεντάστερο» ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας που δεν εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ). Οι δυνάμεις του κλαδικού Συνδικάτου απαίτησαν την εφαρμογή την κλαδικής ΣΣΕ.
Οι πάνω από 80 εργαζόμενοι του ξενοδοχείου, στην πλειοψηφία τους έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό, πληρώνονταν με βάση τα ψίχουλα της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ. Παρά τα προσχήματα που προέταξαν αρχικά εκπρόσωποι της Διεύθυνσης του ξενοδοχείου, κάτω από την ανυποχώρητη στάση και πίεση του Συνδικάτου, επιτεύχθηκε συνάντηση με τον μέτοχο του ξενοδοχείου, Χ. Σιγανό, αποσπώντας τη δέσμευση να εφαρμόσει άμεσα την κλαδική σύμβαση.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκλεγμένος στη διοίκηση της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕ - ΥΤΕ), μιλώντας στα μέλη του Συνδικάτου υπογράμμισε: «Δίνουμε μάχη να εφαρμοστεί η ΣΣΕ σε όλα τα ξενοδοχεία και από κει και πέρα να δώσουμε με όλους τους ξενοδοχοϋπάλληλους, με όλους τους εργαζόμενους, τη μάχη να είναι τέτοιες οι ΣΣΕ που να καλύπτουν τις ανάγκες μας. Δεν είναι για πανηγυρισμούς. Το αυτονόητο ζητήσαμε. Μόνο που και για το αυτονόητο καμιά φορά χρειάζεται να δίνεις μάχη. Συνεχίζεται ο αγώνας μας, η απεργιακή κινητοποίηση έχει να κάνει με το αίτημά μας για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων μέσα από μισθούς και δικαιώματα που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Σ' αυτήν την υπόθεση δίνουμε τη μάχη και τώρα και στις 19 και στις 20 Ιούλη, απ' τα ξημερώματα, στην απεργιακή περιφρούρηση των μεγάλων ξενοδοχείων και εστιατορίων».
Παρέμβαση σε επισιτιστική αλυσίδα στα Γιάννενα
Αντίστοιχα, στα Γιάννενα, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και το Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού, πραγματοποίησαν παρέμβαση στη διοίκηση της τοπικής αλυσίδας ζαχαροπλαστείων «Διεθνές ΑΕ», η οποία απασχολεί 100 εργαζόμενους, τους χρωστάει από 1 έως 6 μηνιάτικα, ενώ για μια χρονική περίοδο «ξεχρέωνε» κάποιους εργαζόμενους με κουπόνια που εξαργυρώνονταν σε σούπερ μάρκετ... Την ίδια πρακτική εξάλλου ακολουθεί μέχρι σήμερα και άλλη τοπική αλυσίδα ζαχαροπλαστικής στα Γιάννενα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη διοίκηση, οι ταξικές δυνάμεις έθεσαν το ζήτημα της απληρωσιάς, για να πάρουν τις συνηθισμένες απαντήσεις που δίνουν οι εργοδότες, του τύπου «θέλουμε να πληρώσουμε, αλλά υπάρχει κρίση», την ίδια στιγμή που προχωρούν σε άνοιγμα νέων καταστημάτων στα Γιάννενα!
«Κάποιες επιχειρήσεις στο όνομα της κρίσης δεν πληρώνουν. Η μοναδική απάντηση που έχουν να δώσουν οι εργαζόμενοι είναι η σύγκρουση, η οργάνωση, η συμμετοχή στην απεργία στις 20 Ιούλη. Μόνο έτσι θα έχουμε κάποιες κατακτήσεις και στο σήμερα», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» η Αντριάνα Λευτάκη, πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού Ιωαννίνων.
Σήμερα Τετάρτη, στις 12.30 το μεσημέρι, το Σωματείο θα προχωρήσει σε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού, στον οποίο θα επιδοθεί υπόμνημα με τα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου.
Υπενθυμίζουμε ότι εκτός από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, αποφάσεις στήριξης της αυριανής απεργίας στον Επισιτισμό - Τουρισμό έχουν πάρει επίσης τα Εργατικά Κέντρα ΖακύνθουΘεσπρωτίας, Βορείου Συγκροτήματος ΔωδεκανήσουΛαυρίου και Πειραιά, καθώς και συνδικαλιστικές οργανώσεις από μια σειρά κλάδους.
Οι αγωνιστικές διεκδικήσεις
Τα αιτήματα αιχμής της επικείμενης απεργιακής μάχης είναι τα εξής:
  • Η Συλλογική Σύμβαση να εφαρμόζεται υποχρεωτικά παντού (από τα περίπου 10.000 ξενοδοχεία μόλις τα 90 την εφαρμόζουν).
  • Αξιοπρεπείς μισθοί που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα σε κάθε μαγαζί (μικρό ή μεγάλο).
  • Μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους για όλο το διάστημα της ανεργίας (πάνω από το 80% των εργαζομένων του κλάδου είναι εποχικοί).
  • Να εφαρμοστεί το 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο.
  • Ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
  • Κανείς εργαζόμενος ανασφάλιστος και απλήρωτος.
  • Να καταργηθούν όλα τα δουλεμπορικά συνεργεία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης.
  • Καμία απόλυση. Κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν με θέσεις μόνιμης, αποκλειστικής και πλήρους απασχόλησης.
  • Αναγνώριση συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών σε όλους.
  • Μέτρα προστασίας για όσους δουλεύουν σε βαριές ανθυγιεινές δουλειές.
Οι αυριανές απεργιακές συγκεντρώσεις
-- Στην Αττική, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί στην περιφρούρηση της απεργίας από νωρίς το πρωί και στη συνέχεια στην απεργιακή συγκέντρωση.
-- Στη Θεσσαλονίκη, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους(μπροστά απ' το ξενοδοχείο «Electra Palace»).
-- Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων στην Κωκαλεί σε απεργιακή συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων (Αρτεμισίας 2).
-- Στη Ρόδο, η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων καλεί σε προσυγκέντρωση στον ΕΟΤ, στις 9 π.μ., και στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στην πλατεία Κύπρου.
-- Η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείουκαλεί σε απεργιακή συγκέντρωση, στις 6 μ.μ., στην Αμμουδάρα, απέναντι από το «Τεχνόπολις».
-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού ν. Χανίων καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού ν. Λασιθίου «Τάλως»καλεί στις 10 π.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο Αγίου Νικολάου.
-- Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο, στο Βαθύ.
-- Στην Πιερία, το ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ., μπροστά από το «Mediterranean» (παραλία Κατερίνης).
-- Στην Αλεξανδρούπολη, το ΣΕΤΕΠΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 8 π.μ., στον πεζόδρομο της παραλιακής, στο ύψος του «Εγνατία».
-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού ν. Λάρισας καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
-- Η Ενωση Υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων ν. Ιωαννίνων καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στον Πλάτανο (Αβέρωφ).
-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αχαΐας καλεί σε συμμετοχή στην απεργία και σε κινητοποίηση - περιφρούρηση της απεργίας σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger