Της Νίκης Ζορμπά
Όχι ένα, αλλά δύο "θερμά" επεισόδια σημειώθηκαν χθες ( το δεύτερο μεταμεσονύκτια) μεταξύ κυβέρνησης - δανειστών ( κυρίως, το Βερολίνο). 
Εν αρχή ην ο γερμανός ΥΠΟΙΚ ο οποίος επιτέθηκε στο ελληνικό πολιτικό σύστημα γενικώς και την κυβέρνηση ειδικώς, λέγοντας μάλιστα πως δεν θα πρέπει οι Έλληνες να κατηγορούν τον ίδιο αλλά την κυβέρνησή τους , η οποία μάλιστα επιλέγει να φορτώνει με βάρη τους αδύναμους και όχι τους ... εφοπλιστές.

Το γάντι σήκωσε αμέσως το Μαξίμου, απαντώντας δια κύκλων του στο Βερολίνο πως οι ευθύνες του κ. Σόιμπλε στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά και να μην προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες αλλού. 
Ακολούθως, μια διαρροή ευρωπαίου αξιωματούχου, με την οποία έμπαινε "ταφόπλακα" στην προσδοκία της Αθήνας για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έβαλε μέσα στη νύχτα, φωτιά στα τόπια: 
Κυβερνητικές πηγές, απάντησαν ούτε λίγο- ούτε πολύ: Δεν δίδετε qe εσείς; Θα κάνουμε χαμό στη Σύνοδο Κορυφής, εμείς. 
Συγκεκριμένα, μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η κυβέρνηση λίγο πριν από τη μία τα ξημερώματα, απάντησε στον "ευρωπαίο αξιωματούχο": 
"Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. 
Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής".
...QE ή Σύνοδος Κορυφής
Στόχος της κυβέρνησης πλέον είναι να μη χαθεί η δυνατότητα της Ελλάδας για ένταξη στο QE. Με δεδομένη την απόλυτη άρνηση της Γερμανίας να "δώσει" σαφέστερο προσδιορισμό  των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, παρότι επισήμως διακηρύττουν πως η μάχη αυτή δεν έχει χαθεί, αρχίζουν και εμπεδώνουν πως χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές, δεν πρόκειται να δοθεί. 
Ο πήχης των προσδοκιών επ΄ αυτού εκ των πραγμάτων έχει χαμηλώσει αλλά το κυβερνητικό επιτελείο θέλει σφόδρα να μη χαθεί και η δυνατότητα για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. 
Το πώς θα γίνει τούτο χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ έως το φθινόπωρο, ήτοι χωρίς να υπάρχει έκθεση βιωσιμότητας του Ταμείου για το χρέος, είναι αυτό που επιζητά το Μαξίμου να λύσει ο Μάριο Ντράγκι. 
Από τον διακηρυγμένο αυτό στόχο - για την ώρα τουλάχιστον- στην Κυβέρνηση δεν κάνουν πίσω, για αυτό και απάντησαν στην διαρροή περί "ξεχάστε το QE" ότι θα φτάσουν το ζήτημα σε Σύνοδο Κορυφής στις 22/06, απορρίπτοντας τη μια απ τα ίδια πρόταση Σόιμπλε, εφόσον δεν διαφαίνεται να τροποποιείται , εξυπηρετώντας έστω το αφήγημα της ένταξης στο QE.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως χθες, από το υπουργείο Εσωτερικών όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, είπε αστειευόμενος μεν δίνοντας τη "φωτογραφία της στογμής" για το πού βρίσκεται ο πήχης της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση πως: Το σημαντικό είναι να μη φύγω με φέσι (σ.σ απαντώντας στο εάν θα φορέσει γραβάτα πριν ή μετά από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου). 
Συμβούλιο αρχηγών
Η συζήτηση περί σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών  που άνοιξε μετά την δημόσια παρέμβαση του Δ. Παπαδημούλη, παραμένει ορθάνοιχτη. 
Η "εθνική γραμμή" για το χρέος στην ανάγκη της οποίας αναφέρθηκε χθες και ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρηθεί να αποτυπωθεί σε ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ή μέσω κύκλου τετ α τετ επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ;
"Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αρκεί να μην "καεί" η σχετική συζήτηση αναφέρει κοινοβουλευτική πηγή του ΣΥΡΙΖΑ σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.