Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ «Έγκλημα» σε βάρος των τουριστικών καταλυμάτων

* «Τα προνόμια της αστικής βραχυχρόνιας μίσθωσης και το τέλος διανυκτέρευσης απαξιώνουν τον κλάδο και την ποιότητα του τουρισμού» * Γιατί διαμαρτύρονται και τι ζητούν
Αποφασισμένοι να καταθέσουν τις επίσημες άδειες λειτουργίας αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τις διατάξεις που απελευθερώνουν πλήρως τις βραχυχρόνιες αστικές μισθώσεις είναι οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων
Αποφασισμένοι να καταθέσουν τις επίσημες άδειες λειτουργίας αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τις διατάξεις που απελευθερώνουν πλήρως τις βραχυχρόνιες αστικές μισθώσεις είναι οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων
Την πρόθεσή τους να εξετάσουν σοβαρά να καταθέσουν τις επίσημες άδειες λειτουργίας τους και να ενταχθούν στα ειδικά προνόμια της αστικής βραχυχρόνιας μίσθωσης και στην πολύ πιο συμφέρουσα «οικονομία του διαμοιρασμού», επαναβεβαίωσαν ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.
 Σε μια πρώτη, πανελλαδική συνάθροισή τους, υπό τη σκέπη της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος και τη συμμετοχή όλων των προέδρων των Ομοσπονδιών ασχολήθηκαν εκτεταμένα με τη νέα «πληγή» του τουρισμού, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τη διακριτική μεταχείριση που υφίστανται απέναντι στα νέα «τουριστικά καταλύματα» που δημιουργεί το καθεστώς βραχυχρόνιας αστικής μίσθωσης τύπου AirBnB, τον προβληματισμό και την αγωνία τους για την επικείμενη υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τα λουκέτα που θα την ακολουθήσουν και διεμήνυσαν προς την κυβέρνηση αν δεν αποσυρθεί τόσο η επίμαχη διάταξη όσο και το τέλος διανυκτέρευσης, θα επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους, θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο καθεστώς με ό,τι αυτό σημαίνει για τα δημόσια έσοδα.
Δίνοντας το κλίμα της πρόσφατης συνεδρίασης της ΣΕΤΚΕ ο πρόεδρος της Παλλαρισαϊκής Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ηλίας Ευσταθίου, επισήμανε στην "Ε" πως οι επαγγελματίες του τουρισμού προτίθενται αν δεν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα που διαμορφώνονται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, να κάνουν πράξη την απειλή τους… Αναπόφευκτα πλέον δημιουργείται ένα νέο είδος τουριστικών καταλυμάτων που προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό εναντίον των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων, αφού δίνεται το δικαίωμα να παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες με τις επιχειρήσεις του κλάδου, χωρίς να επωμίζονται τα ίδια λειτουργικά βάρη, όπως ΦΠΑ, 100% προκαταβολή φόρου, ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος, ΦΜΥ, τέλος διανυκτέρευσης, δημοτικά τέλη, λογιστή κλπ.
«Επί ένα και πλέον χρόνο προσπαθήσαμε, μέσα από τεκμηριωμένα στοιχεία και επιχειρήματα, να πείσουμε την κυβέρνηση ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο ταχύτητες στην αγορά της τουριστικής διαμονής των καταλυμάτων. Επί μήνες δείξαμε και αποδείξαμε την καταστροφή που η βραχυχρόνια τουριστική μίσθωση θα φέρει στον κλάδο και την απαξίωση που θα προκαλέσει στο τουριστικό προϊόν της χώρας. Δυστυχώς μάταια…» ανέφερε, προσθέτοντας πως «αντί η κυβέρνηση να αποσύρει το ημιελεύθερο καθεστώς βραχυχρόνιας αστικής μίσθωσης του ν. 4446/2016, τελικώς, με το άρθρο 84 του ν. 4472/2017, την απελευθερώνει πλήρως, καταργώντας τους ποσοτικούς και ποιοτικούς περιορισμούς και επιτρέποντας την τουριστική ενοικίαση όλων των ακινήτων, όλων των ιδιοκτητών της χώρας, για όλο τον χρόνο και χωρίς περιορισμούς στο εισόδημα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση, επίσης χωρίς πειστικό λόγο, διπλασιάζει από την 1η Ιανουαρίου 2018 και για το 70% των καταλυμάτων μας το νέο χαράτσι του ενιαίου τέλους διανυκτέρευσης, διπλασιάζοντας βεβαίως παράλληλα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που οι επιχειρήσεις μας υφίστανται».
Σε μια συνεδρίαση που περίσσευε η αγανάκτηση και έχοντας διαπιστώσει από τις τοποθετήσεις όλων πως ο κλάδος βρίσκεται υπό διωγμό και ο ελληνικός τουρισμός παύει να λειτουργεί με κανόνες, μένοντας απροστάτευτος στις διαθέσεις του κάθε μη επαγγελματία ιδιώτη, εκφράστηκαν διαμαρτυρίες για:
* Τον αθέμιτο ανταγωνισμό που διογκώνεται εις βάρος των νόμιμων καταλυμάτων και την ισοπέδωση του κλάδου.
* Την εξόντωση και τον αφανισμό των 30.000 μικρών επιχειρηματιών στον χώρο της τουριστικής διαμονής.
* Τη διακριτική μεταχείριση που τα μέλη μας υφίστανται απέναντι στα νέα «τουριστικά καταλύματα» που δημιουργεί το άρθρο 84 του ν. 4472/2017.
* Την υπερφορολόγηση και την υπέρμετρη επιβάρυνση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, που επιτείνεται με την εισαγωγή του φόρου διαμονής.
* Τη σοβαρή υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, ιδιαίτερα σε μία εποχή που έχουμε απόλυτη ανάγκη την προσέλευση ποιοτικότερων τουριστών.
Πάνω σ΄αυτό το πλαίσιο ζητήθηκαν η απόσυρση του σχετικού άρθρου, η εφαρμογή των αρχών της ισονομίας και της ισοπολιτείας και για τους τομείς της τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, η έναρξη στην εφορία για όλους όσοι ασχολούνται με την τουριστική διαμονή, έστω και απλουστευμένη και η απόσυρση του τέλους διανυκτέρευσης.
Σε σχετικό μάλιστα ψήφισμα που εκδόθηκε καλείται η κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το άρθρο 84 ν. 4472/2017, την αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα της Βουλής να πάρουν δημόσια θέση επάνω στα αιτήματά μας. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλώνουμε ότι θα εξετάσουμε σοβαρά την κατάθεση των επίσημων αδειών λειτουργίας μας και την ένταξή μας στα ειδικά προνόμια της αστικής βραχυχρόνιας μίσθωσης και στην πολύ πιο συμφέρουσα «οικονομία του διαμοιρασμού». Τότε και μόνο τότε, το κράτος θα αντιληφθεί ότι μπορεί μεν να βρει μερικούς από τους φόρους των όψιμων «επιχειρηματιών» του τουρισμού αλλά θα χάσει τους δικούς μας από την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τα λουκέτα που θα την ακολουθήσουν, προκειμένου οι μικρότεροι από εμάς να μπουν στην πολύ πιο συμφέρουσα «οικονομία του δήθεν διαμοιρασμού». Δυστυχώς θα είναι πλέον αργά...
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψήφισμα έχει συγκεντρώσει υπογραφές από συλλόγους και ομοσπονδίες-μέλη της Συνομοσπονδίας που εκπροσωπούν χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις καταλυμάτων σε όλη την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στη Λάρισα, στο Πήλιο, στη Σκιάθο, στην Καλαμπάκα, στην Αλόννησο, στην Πιερία, στην Κρήτη, σε νησιά του Αιγαίου και Ιονίου, στην Ημαθία, στην Πέλλα, στην Ήπειρο, στο Ναύπλιο, στη Χαλκιδική κ.ά.
ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
Σχετικά με το «ενιαίο τέλος διανυκτέρευσης» να σημειώσουμε πως από τη νέα χρονιά όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων ανεξάρτητα από τον αριθμό "κλειδιών" τους θα επιβαρύνονται με 0,5 ευρώ ανά δωμάτιο τη βραδιά.
Το προηγούμενο πλαίσιο προέβλεπε για επιχειρήσεις με 1 και 2 "κλειδιά", τέλος 0,25 ευρώ, για επιχειρήσεις με 3 "κλειδιά" 0,50 ευρώ και για επιχειρήσεις με 4 "κλειδιά" 1 ευρώ.  Η τροποποίηση αυτή σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018, το μεγαλύτερο ποσοστό των ενοικιαζομένων δωματίων - διαμερισμάτων με «χαμηλό αριθμό κλειδιών» θα επιβαρυνθεί με το διπλάσιο τέλος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger