Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Μέχρι εσχάτων η κόντρα Blue Star - HSW στο Αιγαίο

Μέχρι εσχάτων η κόντρα Blue Star - HSW στο Αιγαίο

Του Μηνά Τσαμόπουλου
Nέο επεισόδια ήρθε να προστεθεί στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της HSW και την Blue Star Ferries.
Πιο συγκεκριμένα, η θυγατρική του Ομίλου Attica δρομολόγησε την περασμένη Παρασκευή το οχηματαγωγό πλοίο/ Ro-Ro, «Med Star» στις γραμμές των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Το ναύλωσε για έναν χρόνο από την εταιρεία MedFerry Shipping συμφερόντων του Χαράλαμπου Σημαντώνη, προέδρου της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων.

Όπως ήταν αναμενόμενο αντέδρασε η HSW, η οποία δρομολόγησε φέτος το Νήσος Σαντορίνη στη Κυκλάδες το πρώτο συμβατικό που έβαλε η εταιρεία το οποίο παίρνει και φορτηγά πλοία. Η διοίκηση της Hellenic τόνισε ότι δεν υπάρχουν αυξημένες μεταφορικές ανάγκες τέτοιες που να δικαιολογούν τη δρομολόγηση και άλλου πλοίου το καλοκαίρι. Είναι εμφανές ότι η HSW θεωρεί πως το οχηματαγωγό της Blue Star θα της πάρει φορτηγά οχήματα. Το «Med Star» μπορεί να μεταφέρει 120 φορτηγά.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε να προστεθεί στην κόντρα που έχει ξεκινήσει από την άνοιξη μεταξύ των δύο εταιρειών όταν η HSW δρομολόγησε για πρώτη φορά συμβατικό πλοίο στη Θήρα, το «Nήσος Σάμος» μπαίνοντας σφήνα στην Blue Star η οποία από την πλευρά της απάντησε με τη δρομολόγηση του «Blue Star 2] στη Σάμο, που είναι τα «θαλάσσια χωράφια» της Hellenic.
Το «Νήσος Σάμος» είναι το μεγαλύτερο πλοίο της γραμμής, έχει μήκος 192,91 μέτρα, πλάτος 29,40 μέτρα και μπορεί να μεταφέρει 2.210 επιβάτες και 750 οχήματα, προκαλώντας την αντίδραση της Blue Star που έχει συμβατικά πλοία στις γραμμές αυτές, αφού βλέπει ότι το μερίδιό της στις Κυκλάδες θα μειωθεί. Στις Κυκλάδες η HSW δραστηριοποιείτο με ταχύπλοα έως τώρα. Η στρατηγική άλλαξε ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ισορροπία στα έσοδά της από τα ταχύπλοα και τα συμβατικά πλοία του στόλου της.
Στην Παροναξία-Σαντορίνη κάθε χρόνο ταξιδεύουν 1,8 εκατομμύρια τουρίστες από τα συνολικά πέντε εκατομμύρια που επισκέπτονται τις Κυκλάδες. Νησιωτικό σύμπλεγμα το οποίο αποτελεί το «χρυσόμαλλο δέρας» για την ακτοπλοία αφού είναι το μόνο που μέσα στο 2016 παρουσίασε αύξηση στην επιβατική κίνηση σε ποσοστό 3,9% κατά μέσο όρο ενώ οι υπόλοιποι προορισμοί σημείωσαν μείωση κατά 1,9%. Ειδικότερα η γραμμή Πάρος-Νάξος-Σαντορίνη παρουσίασε αύξηση 5,4%, η Ραφήνα-Κυκλάδες 4,9% και 1,8% οι Δυτικές Κυκλάδες.
Επίσης, τον Ιανουάριο του 2017 οι Κυκλάδες παρουσιάζουν αύξηση σε ποσοστό 16,3%. Ειδικότερα: Πάρος-Νάξος- Σαντορίνη 26,6%, Ραφήνα-Κυκλάδες 5,4% και 15,6% οι Δυτικές Κυκλάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger