Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Η τράπεζα Πειραιώς έφαγε πρόστιμο 1,6 εκατ ευρώ

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι το πιστωτικό ίδρυμα που «φωτογράφισε» χθες η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου ότι της επιβλήθηκε πρόστιμο 1.635.000 ευρώ για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Το Σώμα Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ) πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό έλεγχο στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στην οδό Συγγρού 87 και έβγαλε «λαβράκι».
 Του Βασίλη Αγγελόπουλο  
Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί επιθεωρητές μπήκαν στο κτίριο στις 5 το απόγευμα, κατάφεραν να εντοπίσουν 146 εργαζόμενους που συνέχιζαν να δουλεύουν, χωρίς να έχουν καταγραφεί για υπερωριακή απασχόληση και άλλους 97 που αποχωρούσαν. Ζητήθηκαν έγγραφες εξηγήσεις από τη διοίκηση της Τράπεζας, οι οποίες δόθηκαν, αλλά δεν έπεισαν την ηγεσία του ΣΕΠΕ και έτσι επιβλήθηκε το ανωτέρω πρόστιμο.
Στην ουσία, η διοίκηση της τράπεζας προσπάθησε να δικαιολογήσει την απουσία βιβλίου καταγραφής υπερωριών για όσους δούλευαν στο έλεγχο που έγινε στις 31 Μαρτίου στα κεντρικά γραφεία της, ισχυριζόμενη ότι αρκετοί εξ αυτών είναι στελέχη της επιχείρησης, άρα δουλεύουν χωρίς ωράριο… Επίσης, κάποιοι άλλοι αποτελούν δανειζόμενους εργαζόμενους, οι οποίοι επίσης μπορούν να έχουν διαφορετικό ωράριο από τους υπόλοιπους. Από την διασταύρωση των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του το ΣΕΠΕ προέκυψε ότι μόλις 37 από τους εργαζόμενους που βρέθηκαν να δουλεύουν κατά τη διάρκεια του ελέγχου, ανήκαν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγοριοποιήσεις. Για τους υπόλοιπους η επιχείρηση δεν είχε κάποια δικαιολογία και έτσι για κάθε υπάλληλο από τους 109 που απέμειναν επιβλήθηκε πρόστιμο στην επιχείρηση, ύψους 15.000 ευρώ, που συνολικά φτάνει το 1.635.000 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι το ΣΕΠΕ είχε συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό καταγγελιών κατά της Τράπεζας Πειραιώς, πριν αποφασίσει την αιφνιδιαστική «επίσκεψη» στα κεντρικά γραφεία της. Οι περισσότερες αφορούσαν περιπτώσεις παραπόνων για υπέρβαση ωραρίου, γεγονός που οδήγησε στο να πραγματοποιηθεί ο συγκεκριμένος έλεγχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger