Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Αμερικανικές κυρώσεις στη Συρία για τη χημική επίθεση στην Ιντλίμπ

Στόχος των ποινών είναι 271 υπάλληλοι του Συριακού Κέντρου Μελετών και Έρευνας,την οποία οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την παραγωγή «μη συμβατικών όπλων» για το καθεστώς Άσαντ.Edlib Media Center, via AP

Στοχευμένες κυρώσεις εναντίον της Συρίας επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την πολύνεκρη επίθεση με χημικά όπλα στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ, στις αρχές του μήνα.

Στόχος των ποινών είναι 271 υπάλληλοι του Συριακού Κέντρου Μελετών και Έρευνας, υπηρεσία την οποία το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την παραγωγή «μη συμβατικών όπλων» για το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Κάθε περιουσιακό στοιχείο που κατέχουν στις ΗΠΑ θα «παγώσει», ενώ απαγορεύεται σε κάθε αμερικανό πολίτη ή επιχείρηση να συναλλάσσεται μαζί τους.

Σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ σημειώνει πως οι κυρώσεις στοχεύουν το επιστημονικό κέντρο που στήριξε τη «φριχτή επίθεση του δικτάτορα Μπασάρ αλ-Άσαντ» κατά αθώων αμάχων.

Οι 271 υπάλληλοι-στόχοι ειδικεύονται στη χημεία ή σε σχετικά επιστημονικά πεδία και εργάζονται στο πρόγραμμα χημικών όπλων της Δαμασκού τουλάχιστον από το 2012, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά.

Σημειώνεται πως το 2013 το συριακό καθεστώς αποδέχτηκε αμερικανορωσική συμφωνία για να παραδώσει το χημικό του οπλοστάσια σε διεθνείς παρατηρητές ώστε να καταστραφεί.

Από τη χημική επίθεση στην κωμόπολη Χαν Σεϊχούν εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους περίπου 90 άμαχοι, ανάμεσά τους δεκάδες γυναικόπαιδα.

Η Δαμασκός αρνείται κάθε ευθύνη για το χημικό χτύπημα, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει ποτέ χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον των πολιτών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger