Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Μην πολύ χαιρόμαστε στην Σκόπελο για την φετινή τουριστική χρονιά τα πρώτα μηνύματα είναι ότι Με μικρότερο πορτοφόλι οι τουρίστες στην Ελλάδα


O πρώτος στόχος που είχαν θέσει για τη φετινή σεζόν οι επιχειρηματίες του Τουρισμού, δηλαδή η άνοδος της ζήτησης και η αύξηση του αριθμού των τουριστών που θα επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα στα 28 εκατ.- συμπεριλαμβανομένων των επιβατών κρουαζιέρας-, φαίνεται όχι μόνο πως θα επιτευχθεί, αλλά πιθανότατα θα ξεπεραστεί, όπως άλλωστε δείχνουν τα στοιχεία των προκρατήσεων από τους μεγάλους tour operators του εξωτερικού. Όσον αφορά εντούτοις στο δεύτερο κρίσιμο σκέλος για τον ελληνικό Τουρισμό, αυτό των εσόδων, η αγωνία για την πορεία της σεζόν κορυφώνεται.

Φορείς της αγοράς είχαν εκφράσει αρχικά την αισιοδοξία τους πως οι τουριστικές εισπράξεις θα μπορούσαν να ανακάμψουν, ακολουθώντας τη ροή των αφίξεων, εκτιμώντας πως θα κυμανθούν μεταξύ14,2 και14,5 δισ. ευρώ. Πέρσι, τα έσοδα από τον Τουρισμό κατέγραψαν «βουτιά” 6,4%, φτάνοντας τα 13,2 δισ. ευρώ από περίπου 15 δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος των επιχειρηματιών του χώρου. Αντίστοιχα η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 9,4%.
Οι προβλέψεις αυτές προς το παρόν όμως δεν επαληθεύονται, καθώς η μέση δαπάνη ανά τουρίστα συνεχίζει το… αρνητικό «ράλι” της προηγούμενης χρονιάς. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΤτΕ, το Φεβρουάριο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 3,1% (διαμορφώθηκαν στα 145 εκατ. ευρώ, έναντι 150 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2016), με τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι να καταγράφει περαιτέρω μείωση κατά 5,5%. Αν και ακόμη είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα αναφορικά με το που θα κυμανθούν οι φετινές τουριστικές εισπράξεις, η πτώση των χρημάτων που δαπανούν οι τουρίστες για τις διακοπές τους τείνει να καταστεί μόνιμη, ενώ στελέχη του κλάδου αναφέρουν πως το κλίμα δύσκολα θα αντιστραφεί τους επόμενους μήνες.
Τα ελκυστικά πακέτα διακοπών που προσφέρουν οι tour operators, σε συνδυασμό με τις προσφορές των ξενοδόχων για να κρατηθεί ψηλά το τουριστικό ενδιαφέρον, θεωρούνται οι δύο βασικοί λόγοι που μειώνονται οι δαπάνες των τουριστών. Επιπλέον, οι πολλές επιλογές σε καταλύματα, πέραν των ξενοδοχείων, και η αύξηση του αριθμού των μεμονωμένων ταξιδιωτών έχουν με τη σειρά τους επηρεάσει σημαντικά το κόστος των διακοπών. Τέλος, οι αυξημένες πληρότητες που και αυτή τη χρονιά παρατηρούνται στους προορισμούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αλλά και οι χαμηλές τιμές των πακέτων της Τουρκίας (που διανύει μια από τις χειρότερες περιόδους για τον Τουρισμό της) οδηγούν σε μεγαλύτερες πιέσεις τιμών για την Ελλάδα.
Όπως αναφέρουν φορείς της τουριστικής αγοράς, ακόμη υπάρχει χρόνος για να αυξηθούν οι εισπράξεις, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε αναμένεται το μεγαλύτερο κύμα των αφίξεων. Ταυτόχρονα, οι προσπάθειες για επιμήκυνση της σεζόν μέχρι τουλάχιστον το Νοέμβριο, η διατήρηση αεροπορικών συνδέσεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα και οι ξενοδοχειακές επενδύσεις που υλοποιούνται μπορούν, όπως συμπληρώνουν, να αποτελέσουν το «αντίδοτο” για την ανάκαμψη των εισπράξεων.
Βασιλική Κουρλιμπίνη-capital.g
r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger