Σάββατο, 1 Απριλίου 2017

Τουρισμός: 3,5 εκατ. Γερμανοί ετοιμάζουν φέτος βαλίτσες για Ελλάδα


Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη
Περισσότεροι από 3,5 εκατ. Γερμανοί τουρίστες θα επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα για διακοπές. Αυτό δείχνουν τα τελευταία στοιχεία των κρατήσεων από μεγάλους tour operators του εξωτερικού, οι οποίοι κάνουν λόγο για άνοδο τουλάχιστον 10% στις τελικές κρατήσεις σε σύγκριση με την περσινή σεζόν.
Το 2016 ο αριθμός των επισκεπτών από τη Γερμανία, που αποτελεί τη βασικότερη «δεξαμενή» τουριστών για τους ελληνικούς προορισμούς, σύμφωνα με τα στοιχειά της ΤτΕ, έφτανε τα 3,14 εκατ. Η ανοδική πορεία που καταγράφει ο ελληνικός Τουρισμός, σε συνδυασμό με τη μεγάλη πτώση που σημειώνει η ζήτηση για την Τουρκία και τις απώλειες που συνεχίζει να έχει ο προορισμός της Αιγύπτου, ανέβασαν το ρυθμό ζήτησης για τα ελληνικά πακέτα. Είναι ενδεικτικό ότι οι ήδη από την αρχή της χρονιάς οι προκρατήσεις για την Ελλάδα ήταν θεαματικά αυξημένες, ενώ αυτές για την Τουρκία παρουσίαζαν κάθετη μείωση που έφτανε μέχρι και το 60%. Η TUI για παράδειγμα, προσφέρει για φέτος 40% περισσότερες κλίνες απ’ ό,τι το 2016 σε ξενοδοχεία στην Κρήτη, τη Ρόδο και την Κω και έχει αυξήσει επίσης τον αριθμό των πτήσεων.
Επιχειρηματίες του τουριστικού χώρου εξηγούν πως φέτος μεγάλο ποσοστό Γερμανών τουριστών, με δεδομένη την αβεβαιότητα σε Τουρκία, Αίγυπτο και Τυνησία, προτίμησαν να κλείσουν νωρίτερα τις διακοπές τους σε άλλους προορισμούς. Ισπανία και Ελλάδα βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις, με πολλές ξενοδοχειακές μονάδες να δηλώνουν από τώρα fully booked για την περίοδο του καλοκαιριού.
Την ίδια ώρα, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που προέκυψαν από την ετήσια έρευνα ReiseAnalyse (η οποία διενεργήθηκε στο πλαίσιο της γερμανικής τουριστικής έκθεσης ITB). Όπως φάνηκε. η  αβεβαιότητα  που  προκλήθηκε  από  τα  τρομοκρατικά  χτυπήματα  της  περιόδου  2015/2016  επηρέασαν  πέρσι και  την ταξιδιωτική συμπεριφορά των Γερμανών. Η Τουρκία εμφάνισε πτώση 23% στον αριθμό ταξιδιών, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η πτώση που εμφανίζει η Βόρεια Αφρική (29%). Πτώση 5% παρατηρήθηκε και στη Γαλλία. Στην περιοχή της Μεσογείου, νικητές ανακηρύσσονται η Ελλάδα με 18% και η Ισπανία με 8%.
Όσον αφορά την Ελλάδα, κερδίζει συνεχώς μερίδια στη γερμανική αγορά, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση, με μερίδιο 3% τη χρονιά που πέρασε έναντι 3% το 2015. Στα  ταξίδια  μακράς  διάρκειας,  η  Ισπανία  καταλαμβάνει  το  μεγαλύτερο  μερίδιο  αγοράς  (14,8% )παρουσιάζοντας  αύξηση  σε  σχέση  με  το  2015.  Η  Ιταλία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 8,2%. Στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα βρίσκονται η Τουρκία (5,6%) και η Αυστρία (4,6%).
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία και για τα χρήματα που διαθέτουν για τα ταξίδια τους οι Γερμανοί τουρίστες. Η μέση  δαπάνη  αυξήθηκε κατά 2,87%, από τα 1.115 ευρώ το 2015 στα 1.147 ευρώ το 2016 στα ταξίδια εξωτερικού. Στα ταξίδια εσωτερικού η μέση δαπάνη για το 2016 ήταν 601 ευρώ, παρουσιάζοντας επίσης αύξηση (7,9%). Η συνολική δαπάνη για το 2015 ήταν 954 ευρώ, ενώ το 2016 983 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 3%.
Συνολικά, οι ταξιδιωτικές δαπάνες  των κατοίκων της Γερμανίας έφτασαν το  2016 τα 88 δισ.  ευρώ, ποσό που πιστοποιεί τη δυναμική της αγοράς. Οι δαπάνες για τα ταξίδια διακοπών μακράς διαρκείας (5 ή περισσότερες ημέρες) αυξήθηκαν κατά 2% και ανέρχονται στα 67,5 δισ. ευρώ. Άλλα βασικά στοιχεία παραμένουν αρκετά σταθερά και σε υψηλό επίπεδο: σχεδόν 53,4εκ. ταξιδιώτες πραγματοποίησαν πάνω από 68,7εκατ. ταξίδια  μακράς διάρκειας το 2016, ενώ πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 80 εκατ. ταξίδια σύντομης διάρκειας από περισσότερους από περίπου 33 εκατ. επισκέπτες.
capital.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου