Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Μία στις πέντε μικρές επιχειρήσεις ετοιμάζεται για απολύσεις

Όσα αποκαλύπτει έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ - Καταρρέει ο μύθος ότι οι μικροί επιχειρηματίες ευνοούνται από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση 

Ενα-ένα δείχνουν να καταρρέουν τα κυβερνητικά αφηγήματα, όπως αυτό περί των ελεύθερων επαγγελματιών και μικροεπιχειρηματιών που τάχα επικροτούν την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση ή των μαζικών παραγγελιών που δήθεν γίνονται σε συστήματα POS από εταιρείες και που εξαιτίας αυτής της τάσης θα υπάρξει αλματώδης αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Οπως παρουσιάζουμε σήμερα στο «business stories», η έρευνα τάσης του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) που μετράει το οικονομικό κλίμα, και η οποία θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων ημερών, δείχνει ότι περίπου μία στις πέντε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας δηλώνει ουσιαστικά αδυναμία όχι μόνο διατήρησης του προσωπικού της, αλλά εκφράζει την πρόθεση να προχωρήσει σε απολύσεις λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης στο νέο ασφαλιστικό και φορολογικό πλαίσιο που διαμορφώνεται.

Οσο κι αν ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος επιχείρησε να αλλάξει την ήδη αρνητική εικόνα αναφέροντας ότι οι μικροί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες τον συγχαίρουν για την καθιέρωση του ΕΦΚΑ, η έρευνα δείχνει την ακριβώς αντίθετη τάση. Συγκεκριμένα, το κλίμα στο τέλος του προηγούμενου έτους έως και τις αρχές Φεβρουαρίου του 2017, όπως καταγράφηκε επιστημονικά από τη ΓΣΕΒΕΕ, δείχνει ότι ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι επιφανειακά μόνο ευνοούνται από το νέο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς παρά την προσπάθεια να φανεί ότι το 77,5% αυτών πληρώνει λιγότερα απ’ ό,τι πριν, οι ανυπέρβλητες δυσκολίες τους ωθούν σε αδιέξοδο. Συγκεκριμένα, θεωρώντας ότι ξεκάθαρα είναι πιο εκτεθειμένοι στην κρίση και στις φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις λόγω υπερχρέωσης, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτού του μεγέθους οι επαγγελματίες παρουσιάζονται πιο επίφοβοι και με μεγαλύτερο κίνδυνο να απολύσουν εργαζόμενους.

Ειδικότερα, βάσει των ευρημάτων, στις επιχειρήσεις με τζίρο έως 50.000 ευρώ ποσοστό 16,7% μιλά για τάση να απολύσει προσωπικό, ενώ μόλις το 5,1% δηλώνει ότι είναι πιθανό να προσλάβει, σε μια σαφή ένδειξη ότι η συνεισφορά της πολύ μικρής επιχείρησης στην απασχόληση περιορίζεται σημαντικά. Κοινώς, περίπου μία στις πέντε πολύ μικρές επιχειρήσεις δηλώνει αδυναμία συγκράτησης του εργατικού δυναμικού της, σε μια αγορά που έχει τεράστια πλέον προβλήματα, τα οποία διογκώνονται.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι η τάση απολύσεων και συρρίκνωσης του απασχολούμενου δυναμικού σε τόσο μικρές εταιρείες και σχήματα έχει εκδικητικό χαρακτήρα. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς αποδεδειγμένα αυτού του τύπου τα εταιρικά σχήματα συγκρατούν εδώ και επτά χρόνια την απασχόληση με νύχια και με δόντια. Αυτά που φταίνε και δημιουργούν τη νέα αυτή τάση είναι η συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων και οι καθυστερήσεις στην αποσαφήνιση διατάξεων του ασφαλιστικού και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, αποτελώντας τις βασικές αιτίες για την καθήλωση της οικονομίας. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ένας πρόσθετος -εκτός του ασφαλιστικού κόστους που επέφερε ο ΕΦΚΑ- λόγος που δημιουργεί αρνητικό κλίμα στην αγορά είναι η παρατεταμένη ανασφάλεια που προκύπτει από την αδυναμία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Μια αδυναμία που εντείνεται όσο επεκτείνεται η διαπραγμάτευση προς την πασχαλινή περίοδο, μια σεζόν που με μεγάλη ανυπομονησία περιμένει η εγχώρια επιχειρηματικότητα για να ρεφάρει.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger