Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

ΣΚΟΠΕΛΟΣ: ΕΠΙΑΣΕ ΛΟΦΙΟΨΑΡΟ, ΤΟ ΨΑΡΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΜΟΛΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

του Νίκου Αβουκάτου

Ένα ιδιαίτερα σπάνιο ψάρι έπιασε με παραγάδι ένας ερασιτέχνης ψαράς από την Αθήνα, ανοιχτά της Σκοπέλου. Έκπληκτος, δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό το ψάρι που έβλεπε μπροστά του.

Ο Αντώνης Βουτσάς, κατασκευαστής σκαφών, πριν από λίγες ημέρες πήγε μαζί με τον γαμπρό του για ψάρεμα στην ευρύτερη περιοχή των Βορείων Σποράδων, ανάμεσα σε Εύβοια και Σκόπελο. Μαζί αντίκρισαν ένα ομολογουμένως σπάνιο θέαμα.
«Δυσκολευτήκαμε πολύ να το ανεβάσουμε πάνω στη βάρκα, ήταν αρκετά βαρύ, περίπου 10 κιλά. Όταν τελικά τα καταφέραμε δεν πιστεύαμε αυτό που βλέπαμε, ήταν ένα πολύ περίεργο ψάρι που κανένας μας δε είχε ξαναδεί», δήλωσε στη Greenagenda.gr ο κ. Βουτσάς.
Το ψάρι αναγνωρίστηκε από επιστήμονες της iSea ως το είδος Lophotuslacepede ή αλλιώς, με την ελληνική κοινή ονομασία, λοφιόψαρο.

Αλιευμένο λοφιόψαρο στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 2015 (Πηγή: K. Konnaris, fishbase.org)
Όπως εξηγεί στη Greenagenda.gr ο ερευνητής της iSea Γιάννης Γιώβος, που αναγνώρισε το είδος, «πρόκειται για ένα εντυπωσιακό και εξαιρετικά σπάνιο ψάρι. Μόνο τέσσερις επίσημες καταγραφές υπάρχουν για το είδος αυτό στην Ελλάδα και συνολικά 22 σε όλη τη Μεσόγειο. Είναι πολύ σημαντικό τέτοια δείγματα να παραδίδονται στους επιστήμονες ώστε να μελετώνται για να μαθαίνουμε περισσότερα για τη βιολογία και την οικολογία τόσο σπάνιων ειδών».
Ο Αντώνης Βουτσάς, πριν δυο εβδομάδες, αλίευσε ένα ακόμη παρόμοιο ψάρι από την ίδια περιοχή, βάρους 8 κιλών. Και τα δύο ψάρια βρίσκονται στην κατάψυξη του σπιτιού του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger