ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 08:54
Σταθερά σε πορεία αυτοδυναμίας φαίνεται να κινείται η Νέα Δημοκρατία, καθώς από μήνα σε μήνα διευρύνεται το υψηλό δημοσκοπικό προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται σε καθοδική πορεία εξαιτίας της απογοήτευσης που προκαλεί στους πολίτες η επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου αλλά και, συνολικά, της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του "Πρώτου Θέματος", στην πρόθεση ψήφου η επίδοση της ΝΔ φτάνει στο 28,1%και είναι αυξημένη κατά 0,3% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της Marc που έγινε τον Ιανουάριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί ελαφρώς στο 13,5% με αποτέλεσμα η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων να ανεβαίνει στο 14,6% από 14,1% τον Ιανουάριο και 13,8% τον Δεκέμβριο.
Για την τρίτη θέση, η εν λόγω έρευνα αναδεικνύει το ΚΚΕ να συγκεντρώνει 6,4%, τη Χρυσή Αυγή να φτάνει στο 6,3% και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να αγγίζει το 5,4%.
Όσον αφορά τη μάχη στην ουρά κατάταξης των πολιτικών δυνάμεων, η Ένωση Κεντρώων μένει στο 2,7%, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ συγκεντρώνουν από 2,1%. Κατά τα άλλα, τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα βρίσκονται σε φάση υποχώρησης. Η Πλεύση Ελευθερίας πέφτει στο 1,6%, η Λαϊκή Ενότητα στο 1,1%, οι Οικολόγοι συγκεντρώνουν 1,3%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, ενώ 3% δηλώνουν όσοι προτίθενται να επιλέξουν "άλλο κόμμα".
Μειωμένα είναι και τα ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου. Το 3,4% των συμμετεχόντων προτίμησε την άκυρη ή λευκή ψήφο, το 6,7% προτίμησε την αποχή και το 15,3% ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη.
Επί των των εγκύρων
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων (χωρίς να περιλαμβάνονται τα άκυρα, τα λευκά και η αποχή), τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:
Νέα Δημοκρατία: 31,2%
ΣΥΡΙΖΑ: 15%
ΚΚΕ: 7,1%
Χρυσή Αυγή: 7%
Δημ. Συμπαράταξη: 6%
Ένωση Κεντρώων: 3%
ΑΝΕΛ: 2,4%
Ποτάμι: 2,4%
Πλεύση Ελευθερίας: 1,8%
Οικολόγοι: 1,4%
Λαϊκή Ενότητα: 1,2%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,1%
Άλλο κόμμα: 3,4%
Αναποφάσιστοι: 17%
Εκτιμήσεις
Υπό αυτές τις συνθήκες και με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων, η δύναμη της ΝΔ εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 37,7%, ποσοστό το οποίο εφόσον επιβεβαιωθεί στην κάλπη, θα οδηγήσει στην εκλογή 163 βουλευτών, που σημαίνει άνετη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα.
Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ίδια παραδοχή, θα εκλέξει 54 βουλευτές (18,1%), το ΚΚΕ και η ΧΑ θα διαθέτουν από 25 έδρες (με 8,6% και 8,4%, αντίστοιχα), 22 έδρες θα έχει η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 7,3% και 11 η Ένωση Κεντρώων με 3,6%.
Το κατώφλι του 3% ελπίζουν να υπερβούν το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ.