Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΥΡΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ Ανοίγει πυρ στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία


Ως τουρική απάντηση στην
 απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο λίγο νωρίτερα προχωρούσε στην έγκριση νέων συμβολαίων για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης οικοπέδων φυσικού αερίου, έρχεται η απαίτηση της Τουρκίας για διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ, την οποία ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα η Υδρογραφική Υπηρεσία Αττάλειας. 
 
Η NAVTEX 320/17 δεσμεύει περιοχή η οποία βρίσκεται στα διεθνή ύδατα, νοτιοδυτικά της Πάφου για ασκήσεις με πυρά την Κυριακή 19 Μαρτίου.
 
Η περιοχή που δεσμεύεται βρίσκεται εντός του "Οικοπέδου 1" της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Eτσι, ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στις αποκαλύψεις των πηγών του ΥΠΕΘΑ για τη Τουρκία, δηλαδή ότι θα προσπαθήσει να προκαλέσει «θερμό» το αμέσως επόμενο διάστημα στην Κύπρο όταν και θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις!
 
Aναλυτικά, η Λευκωσία είχε εγκρίνει τα τρία συμβόλαια αναλογικού καταμερισμού για τα τεμάχια 6, 8 και 10 για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, όπως είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της συνεδρίας ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τα τρία συμβόλαια αναλογικού καταμερισμού για τα τεμάχια 6, 8 και 10 για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Ενέργειας να τα υπογράψει. Οι υπογραφές θα γίνουν στις 5 και 6 Απριλίου και οι λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν πάρα πολύ σύντομα».
 
Ερωτηθείς αν υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τα συμβόλαια που είχαν ετοιμαστεί για τις προηγούμενες εταιρείες, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι:
 
«ουσιαστικά είχε προηγηθεί διαπραγμάτευση όπως ανακοινώσαμε στις 7 Μαρτίου. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο Υπουργικό τα αποτελέσματα τόσο τα τεχνικά όσο τα οικονομικά, αλλά και τα νομικά, τα οποία προέκυψαν από αυτή τη διαπραγμάτευση».
 
Επιβεβαίωσε ότι 103,5 εκ. ευρώ θα εισρεύσουν άμεσα στα ταμεία του κράτους από τον τρίτο γύρο αδειοδότησης. Πρόκειται, είπε, «για το μπόνους υπογραφής και είναι το ποσό που θα δοθεί από τις εταιρείες, χωρίς να αναφερόμαστε ξεχωριστά στο κάθε ποσό, κατά την υπογραφή των συμβολαίων».
 
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στέλεχος της ΕΝΙ δεν απέκλεισε να ανευρεθεί κοίτασμα στην κυπριακή ΑΟΖ παρόμοιο με αυτό του Ζορ, ο κ. Υπουργός είπε ότι «το ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την ΑΟΖ της Κύπρου επιστεγάζεται και σήμεα με την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και με την ποιότητα των προτάσεων που έχουμε λάβει γενικότερα και από αυτούς που έχουν κερδίσει και από αυτούς που δεν έχουν κερδίσει.
 
Από κει και πέρα θέλουμε να κρατάμε μικρό καλάθι, το έχουμε πει πολλές φορές ότι αν δεν γίνει γεώτρηση δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε τις προσδοκίες που έχουμε για την κυπριακή ΑΟΖ», πρόσθεσε.
 
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «το ότι ήρθαν όμως όλοι αυτοί οι κολοσσοί αυτό κάτι σημαίνει» και πρόσθεσε ότι «είναι έτοιμοι να επενδύσουν, έτοιμοι να ρισκάρουν στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που σημαίνει πάρα πολλά σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες ή τις προοπτικές όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της περιοχής ευρύτερα».
 
Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι «πέραν της γεώτρησης στο τεμάχιο 11, προγραμματίζονται ακόμα δύο γεωτρήσεις από την ΕΝΙ, δεν έχουν ακόμη όμως καθοριστεί σε ποια τεμάχια. Αυτό θα το καταδείξουν σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα σεισμικά. Οπότε πρόθεση μας είναι να έχουμε τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 και να έχουμε ακόμα δύο γεωτρήσεις πριν το τέλος του χρόνου, τουλάχιστον να αρχίσουν πριν το τέλος του χρόνου».
 
Να σημειωθεί ότι, ερωτηθείς αν υπάρχει εκ μέρους των εταιρειών προβληματισμοί για τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σε σχέση με τις προθέσεις τους στην περίπτωση γεωτρήσεων, ο κ. Υπουργός απάντησε «έχετε δει εσείς κάποιον προβληματισμό σε όλη αυτή την προσπάθεια, είτε στον προγραμματισμό για τις γεωτρήσεις είτε στον τρίτο γύρο αδειοδότησης;
 
Αυτό που λέω είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θα έχουμε ενώπιον μας, τεχνικές, οικονομικές, γεωπολιτικές. Θα πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας που αυτή τη στιγμή είναι (το) περαιτέρω ερευνητικό πρόγραμμα».
 
Το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» με την Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου τον Ιούνιο, οπότε θα ξεκινήσει η εξόρυξη Φυσικού Αερίου  είχαν αναφέρει προ λίγων εβδομάδων πηγές του υπουργείου Άμυνας. 
 
«Η εκτίμηση είναι ότι πιθανολογούμε πως μπορεί να υπάρξει κάποιο επεισόδιο, μια στρατιωτική δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά. 
 
Το έχουν ξανακάνει και στο παρελθόν στέλνοντας υπενθύμισαν τότε οι πηγές του Πενταγώνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger