Το στίγμα της πορείας των NPLs έδωσε χθες η Eurobank, η οποία άνοιξε την αυλαία των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων 2016. Η Eurobank, η οποία για πρώτη φορά είχε αρνητικό σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο δ΄ τρίμηνο του 2016 (τα νέα NPEs μειώθηκαν κατά 108 εκατ. ευρώ) και κατάφερε να εξυγιάνει το 40% των ρυθμισμένων δανείων της, στο α΄ τρίμηνο του 2017 παρουσίασε τον υψηλότερο ρυθμό δημιουργίας νέων NPEs στα τελευταία πέντε τρίμηνα.  
Στο ίδιο μήκος κύματος, επιβεβαιώνοντας επιδείνωση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων στο α΄ τρίμηνο του 2017, η οποία οφείλεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της στο "ξανακοκκίνισμα" ρυθμισμένων δανείων, κινήθηκαν και οι ενημερώσεις της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας προς τους ξένους αναλυτές.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες είχαν τα πρώτα θετικά σημάδια "τιθάσευσης" των "κόκκινων" δανείων μέσω επιτυχών μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων το γ΄ τρίμηνο του 2016. Τότε, όπως ανέφεραν στους ξένους αναλυτές, ο δείκτης των ρυθμισμένων δανείων που ξαναγίνονταν "κόκκινα" είχε υποχωρήσει στο 17% - 18% έναντι επιπέδων 40% προς διετίας. Τώρα, μόνο μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2017%, το προ διετίας 40% έγινε 80%...
Οι αρνητικές εξελίξεις για τα NPLs στο α΄ τρίμηνο 2017 θα υποχρεώσουν τις τράπεζες να αυξήσουν σημαντικά τη "δόση" των διαγραφών και των πωλήσεων δανείων στο μίγμα της στρατηγικής τους προκειμένου να επιτύχουν τους φετινούς στόχους μείωσης των NPLs. 
Όπως εκτιμάται, η "δοσολογία" διαγραφών και πωλήσεων θα ενισχυθεί από 30% έως και 50% ανά τράπεζα, με έμφαση στις διαγραφές. Οι τραπεζίτες κάνουν λόγο για διαγραφές και "κουρέματα" δανείων που θα φτάσουν φέτος τα 8 δις. ευρώ έναντι των αρχικών σχεδιασμών για 2,5 – 3 δις. ευρώ. Σημειώνεται ότι τόσο οι διαγραφές, όσο και οι πωλήσεις δανείων στις οποίες επίσης θα προχωρήσουν οι τράπεζες από τα τέλη του ερχόμενου μήνα, απελευθερώνονται χωρίς επιπτώσεις για τα  κεφάλαια των τραπεζών χάρη στη διευθέτηση της απόσβεσης του αναβαλλόμενου φόρου σε ορίζοντα εικοσαετίας.
Η αναστροφή των αρνητικών εξελίξεων στα NPLs και η προσπάθεια να καλυφθεί ο "εκτροχιασμός" του α΄ τριμήνου, αναμένεται να συνοδευτεί και από μεγαλύτερη πίεση του SSM για την ανάκτηση ενεχύρων από τις τράπεζες. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να γίνει ορατή από το β΄ εξάμηνο του έτους, όταν θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η ουσιαστική λειτουργία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.