Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Κρητικές πινελιές στην Αλόννησο

Ο Γιάννης Μεγαλακάκης  θα πραγματοποιήσει σεμινάρια στο νησί 
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλοννήσου διοργανώνει  κύκλο σεμιναρίων κρητικών χορών με τον Γιάννη Μεγαλακάκη, ερευνητή και χοροδιδάσκαλο σε τρεις ενότητες, στις 19 Μαρτίου, 30 Απριλίου και 7 Μαΐου. Οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν χορούς από ολόκληρη την Κρήτη, αυτοσχεδιασμούς και φιγούρες.
Ο Γιάννης Μεγαλακάκης κατάγεται από τα Χανιά και το Ρέθυμνο. H οικογένειά του έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ουσιαστική ενασχόλησή του με τον κρητικό πολιτισμό. Το 1994 ξεκίνησε να διδάσκει κρητικούς χορούς σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς.

To 1997 χορεύει στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο στην Αθήνα, και την επόμενη χρονιά  ιδρύει μαζί με τον δίδυμο αδερφό του Γιώργο την «Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών». Το 2004 χορεύει στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας,
Το 2005 παρουσιάζει με τη χορευτική του ομάδα την παράσταση «Όταν ακούω Κρήτη» στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα. Το 2006 οι αδερφοί Μεγαλακάκη ιδρύουν στην Αθήνα το Κέντρο Έρευνας και Διδασκαλίας Κρητικού Χορού και το καλοκαίρι του 2006 εμπνέει τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για το στήσιμο της σκηνής του χορού στην ταινία EL GRECO.
Το 2008 παρουσιάζει με τη χορευτική του ομάδα τη χορο-συναυλία «Η Κρήτη των ονείρων» με τη μουσική οικογένεια των Ξυλούρηδων στο Θέατρο Βράχων στα πλαίσια του Φεστιβάλ Βύρωνα, συνεχίζοντας την προσωπική διαδρομή στα χνάρια της Κρήτης, ενώ κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Χορογράφοντας» από τις εκδόσεις Δοκιμάκης στο οποίο βιβλίο περιέχει και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, που ενώνει τις δύο μεγάλες του αγάπες: το χορό και την ποίηση.
Τον Φεβρουάριο του 2011 παρουσιάζει την νέα ερευνητική εργασία της χορευτικής του ομάδας «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη» στο Ευγενίδειο Ίδρυμα / Πλανητάριο με τεράστια επιτυχία. Πρόκειται για μία ταινία–ντοκιμαντέρ, η οποία περιέχει σπάνια ντοκουμέντα και καταγραφές από χωριά της Κρήτης καθώς και τις καλύτερες χορευτικές στιγμές της χορευτικής του ομάδας το χρονικό διάστημα 2006 – 2011.
Πολλά άρθρα του σχετικά με την κρητική μουσικοχορευτική παράδοση, έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια κρητικών χορών στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Κιλκίς, Βέροια, Τρίπολη, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Χανιά, Ικαρία, Ρόδο, Κω, Ηράκλειο, Μόναχο, Βρυξέλλες, Ζυρίχη, Παρίσι, Λονδίνο, Λουξεμβούργο, Βασιλεία και άλλες πόλεις.
Με τη χορευτική του ομάδα έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής παρουσιάζοντας ιδιαίτερες χορευτικές παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου