Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017

Βόρειες Σποράδες θα πάρουν τα όπλα απειλούν στην κυρα Παναγιά όλοι οι κάτοικοι


Μπαράζ αυξήσεων σε έμμεσους φόρους έλαβε χώρα από την 1η Ιανουαρίου, πυροδοτώντας ανατιμήσεις σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες

Μπαράζ αυξήσεων σε έμμεσους φόρους έλαβε χώρα από την 1η Ιανουαρίου πυροδοτώντας είτε άμεσα είτε εντός των προσεχών ημερών ανατιμήσεις σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες.Από την Πρωτοχρονιά αυξήθηκαν οι φόροι κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, ενώ επιβάλλονται για πρώτη φορά ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τον καφέ.
Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου επιβλήθηκε τέλος 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας. Σύμφωνα, ειδικότερα, με τις διατάξεις του «μνημονιακού» νόμου 4389/2016, από την 1η Ιανουαρίου 2017:

1. Επιβλήθηκαν αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβαρύνουν τα υγρά καύσιμα. Συγκεκριμένα:
* Ο ΕΦΚ που επιβαρύνει τη βενζίνη αυξήθηκε κατά 0,03 ευρώ το λίτρο, από το 0,67 στο 0,7 ευρώ το λίτρο.
* Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 0,08 ευρώ το λίτρο, από το 0,33 στο 0,41 ευρώ το λίτρο.
* Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης αυξήθηκε κατά 0,10 ευρώ το λίτρο, από το 0,33 στο 0,43 ευρώ το λίτρο.
Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών ήταν η απλή αμόλυβδη βενζίνη να πωλείται πλέον πολύ πάνω από τα επίπεδα του 1,5 ευρώ το λίτρο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, το δε πετρέλαιο κίνησης να ξεπεράσει το 1,2 ευρώ το λίτρο.
2. Επιβλήθηκαν αυξήσεις στους φόρους που επιβαρύνουν τα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Συγκεκριμένα, ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό αυξήθηκε από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό.
Ο αναλογικός φόρος αυξήθηκε από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Οι λιανικές τιμές πώλησης των τσιγάρων προβλέπεται να αυξηθούν σύντομα κατά 0,2 έως 0,5 ευρώ ανά πακέτο.
3. Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στην εισαγωγή και την παραγωγή προϊόντων καφέ. Ο ΕΦΚ υπολογίζεται με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.
Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθούν οι τιμές πώλησης του καφέ κατά ποσοστά άνω του 15% με 20%.
4. Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης και στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το ύψος του φόρου είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.
5. Επιβάλλεται φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος υπολογίζεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού.
Το αποτέλεσμα της επιβολής του τέλους αυτού θα είναι όλοι οι λογαριασμοί σταθερής τηλεφωνίας που εκδίδονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά να «φουσκώσουν» κατά 5%, ενώ με την προσθήκη και του ΦΠΑ η τελική επιβάρυνση ανέρχεται στο 6%.
6. Αυξήθηκε ο ΦΠΑ σε 20 νησιά του Αιγαίου, λόγω κατάργησης των μειωμένων συντελεστών κατά 30%. Συγκεκριμένα, οι συντελεστές ΦΠΑ αυξήθηκαν από τα επίπεδα του 4%, του 9% και του 17% στα επίπεδα του 6%, του 13% και του 24% στα νησιά Αμμουλιανή και Διάπορο από το Βόρειο Αιγαίο, Σκόπελο, Κυρά Παναγιά, Περιστέρα και Τσουγκριά από το σύμπλεγμα των Βορείων Σποράδων και Αμοργό, Ίο, Κύθνο, Σέριφο, Σίκινο, Ανάφη, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Ηρακλειά, Δονούσα, Θηρασία, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δήλο από το σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου