Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Η γέφυρα του Καλάμου ή το γεφύρι της Άρτας Η σημερινή κατάσταση και οι απαντήσεις των υπουργών στο Χρήστο Μπουκώρο



Η αδυναμία της κυβέρνησης αλλά και του Δήμου Νοτίου Πηλίου για άμεση αποκατάσταση της γέφυρας του Καλάμου έπληξε σημαντικά την επισκεψιμότητα της περιοχής κατά την προηγούμενη τουριστική σεζόν.  Δυστυχώς, η ίδια κατάσταση αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος καθώς ακόμη δεν έχει γίνει καμία βελτιωτική ενέργεια για την  αποκατάσταση μιας μικρής γέφυρας.  Παρά τις συνεχείς ερωτήσεις του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Άμυνας και Εσωτερικών, η κατάσταση στον Κάλαμο εξακολουθεί να  παραμένει η ίδια, με τον οικισμό να είναι κομμένος στη μέση.
Η γέφυρα που συνδέει τις δύο συνοικίες του Καλάμου Αργαλαστής έχει καταρρεύσει από τον περασμένο Μάρτιο, λόγω της μεγάλης νεροποντής που έπληξε την περιοχή. Έκτοτε η αποκατάστασή της φαντάζει ένα μακρινό όνειρο. Ο βουλευτής Μαγνησίας έχει καταθέσει επανειλημμένως ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς, χωρίς να έχει δοθεί καμία ικανοποιητική απάντηση.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ενημέρωσε γραπτώς πως το συγκεκριμένο θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας με τη σειρά του διεμήνυσε ότι είναι αδύνατον να προχωρήσει η διαδικασία σιδηροκατασκευής της γέφυρας, λόγω χαμηλής διαθεσιμότητας υλικού και ακαταλληλότητας του περιβάλλοντος χώρου για τμηματική μεταφορά των υλικών γεφυροσκευής. Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε μια σειρά χρηματοδοτήσεων στις οποίες έχει προβεί το υπουργείο προς το Δήμο Νοτίου Πηλίου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην απάντησή του, για το έτος 2016 έχει κατανεμηθεί μέσα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για επενδύσεις το ποσό των 231.360€, με αντικείμενο τη χρηματοδοτική κάλυψη έργων, όπως είναι η γέφυρα του Καλάμου. Επίσης, τον Οκτώβριο του 2016 το υπουργείο αποφάσισε την επιχορήγηση του ποσού των 50.000€ προς το Δήμο Νοτίου Πηλίου, μέσω του Προγράμματος για τη πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού.

Παρόλα αυτά οι σημερινές εικόνες από τον Κάλαμο είναι λυπηρές, καθώς αποδεικνύουν ότι ακόμη δεν έχει γίνει καμία ενέργεια αποκατάστασης της γεφύρας.  Είναι αδιανόητο να έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της μια περιοχή ιδιαιτέρως τουριστική, τη στιγμή που θα έπρεπε ήδη να δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές για να υποδεχθούμε τη νέα τουριστική σεζόν. Δικαίως οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής νιώθουν παραμελημένοι και απροστάτευτοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger