Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΛΟΥ Παρέμβαση για ανέργους και άστεγους

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα της ανεργίας και των άστεγων λαϊκών οικογενειών στη Μαγνησία και ιδιαίτερα στο Δήμο Βόλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η ανεργία καλπάζει στο 40%, ενώ εκατοντάδες άνεργοι και οι οικογένειές τους είναι άστεγοι. Οι ξενώνες φιλοξενίας αστέγων στο Δήμο Βόλου (28 ωφελούμενοι), καθώς επίσης και η πράξη που υλοποιείται από το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη», που χρηματοδοτείται από πόρους της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με ωφελούμενους περίπου 50 αστέγους, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το μέγεθος του προβλήματος.
Στο εκρηκτικό πρόβλημα αναφέρεται, σε Επερώτησή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόλου, υπογραμμίζοντας: «Η πολιτική της κυβέρνησης για ανάκαμψη και η καπιταλιστική κερδοφορία "σκουπίζει" και τα ελάχιστα "ψίχουλα" που διαθέτουν για τους ανέργους και τους αστέγους. "Πετούν στο δρόμο" τους ωφελούμενους από το πρόγραμμα "Στέγαση και Επανένταξη", αφού αυτό λήγει στο τέλος του χρόνου, οδηγώντας τους σε τραγικό αδιέξοδο. Αντί να φροντίσουν για τη διεύρυνση των μέτρων προστασίας των ανέργων και αστέγων καλύπτοντας τις ανάγκες τους, οδηγούν στο δρόμο και αυτούς τους λίγους που έστω για ένα χρόνο είχαν "ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους"».
Στη συνέχεια αναφέρεται στις τεράστιες ευθύνες της δημοτικής αρχής Βόλου, που, ως «Πόντιος Πιλάτος», κάνει το διαμεσολαβητή - διαχειριστή, χωρίς να συμμερίζεται την αγωνία αυτών των ανθρώπων, θέτοντας, ταυτόχρονα, ορισμένα ερωτήματα για τη διαχείριση του προγράμματος, που θέτουν ωφελούμενοι, όπως: Ποια διαμερίσματα χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίηση του προγράμματος, σε ποιον ή ποιους φορείς ανήκαν, πόσα χρήματα δόθηκαν για συντηρήσεις και οικοσυσκευές; Γιατί οι ωφελούμενοι ζητούν να τους δοθούν χρήματα από το πρόγραμμα που, όπως ισχυρίζονται, δεν ξοδεύτηκαν για ενοίκια των κατοικιών που τους φιλοξένησαν; Υπάρχουν οικίες που ανήκουν σε κληροδοτήματα και γιατί ο Δήμος Βόλου δεν συνεχίζει να τα διαθέτει δωρεάν στους αστέγους;
Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι ρωτούν τη δημοτική αρχή ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες θα αναπτύξει και τι μέτρα θα πάρει για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των ανέργων και κυρίως των αστέγων, που απαριθμούνται σε αρκετές εκατοντάδες, ενόψει και του επερχόμενου χειμώνα, και τι θα κάνει για να στηρίξει τους ανέργους και την ικανοποίηση των αναγκαίων και δίκαιων αιτημάτων τους, όπως: Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όσο είναι άνεργοι. Σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα, την αποκατάσταση των απωλειών, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις. Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Μείωση των τιμολογίων ρεύματος, νερού και σταθερού τηλεφώνου κατά 50%. Καμία διακοπή των παροχών αυτών για όλη την περίοδο της ανεργίας. Διαγραφή του 50% των οφειλών των δανείων, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για τα καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για πιστωτικά δάνεια. Αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης για δάνειο. Καμία κατάσχεση ή πλειστηριασμό σε κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ανέργου. Δωρεάν μετακινήσεις στις αστικές συγκοινωνίες. Αναγνώριση ως συντάξιμου χρόνου του διαστήματος της ανεργίας χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται κράτος και εργοδότες. Επιδότηση ενοικίου 100% της αξίας του από το κράτος για τους ανέργους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger