Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Πώς θα καταθέσετε πινακίδες και τι θα γλιτώσετε

Το έναυσμα για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων για το 2017 και το ξεκίνημα για τον προγραμματισμό κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας στις εφορίες, σηματοδοτεί η ανάρτηση στο taxis των ειδοποιητηρίων πληρωμής τους από το Υπ. Οικονομικών.
Μετά από μήνες επεξεργασίας σεναρίων και διαβουλεύσεις επιτροπών για αλλαγές που θα έκαναν το σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας πιο δίκαιο αλλά και πιο αποτελεσματικό στην εισπραξιμότητα, τελικά για τη συντριπτική πλειοψηφία τους έμειναν αμετάβλητα. Για ένα σχετικά μικρό αριθμό οχημάτων όμως υπήρξε κατάταξη σε άλλη κατηγορία τελών, λόγω της υποχρέωσης της χώρας για συμμόρφωση με συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για οχήματα που
εισήχθησαν στη χώρα ως μεταχειρισμένα και πλέον τα τέλη κυκλοφορίας, το τεκμήριο διαβίωσης καθώς και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζονται με βάση το έτος πρώτης κυκλοφορίας σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Η ανακατάταξη αφορά περίπου 133.000 οχήματα από σύνολο άνω των 5.500.000. Από αυτά για τα 41.978 υπήρξε μείωση των τελών κυκλοφορίας, για τα 60.234 δεν υπήρξε μεταβολή και για τα 31.854 υπήρξε αύξηση.
Για του χρόνου το υπουργείο Οικονομικών έχει υποσχεθεί τη δημιουργία ενός αυτομάτου επανυπολογισμός των τελών κάθε έτος και για κάθε όχημα. Έτσι, θα υπάρχει, για παράδειγμα, αυτόματη μείωση των τελών κάθε έτος λόγω παλαιότητας ενώ τα τέλη θα εξαρτώνται, από την εμπορική αξία των οχημάτων καθώς και τους εκπεμπόμενους ρύπους.
Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες οχημάτων για να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο στο οποίο αναγράφεται ο κωδικός για την πληρωμή των τελών θα πρέπει να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis στο www.gsis.gr και να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:
1. Στην Υπηρεσία προς του Πολίτες επιλέξτε την ένδειξη «Έντυπο Τ.Κ. 2017».
2. Στη συνέχεια στην ειδική φόρμα που εμφανίζεται συμπληρώστε τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος. Μόλις ολοκληρωθεί η αναζήτηση θα πρέπει να δώσετε την εντολή εκτύπωσης για να εμφανιστεί το ειδοποιητήριο με τα τέλη κυκλοφορίας του 2017.
Για να αποφύγετε την παραπάνω διαδικασία, αντιγράψτε την παρακάτω διεύθυνση https://www1.gsis.gr/webtax2/telhkykl/year2012/telhkykl/index.jsp , μπείτε απευθείας στην εφαρμογή και πατήστε την ένδειξη "είσοδος".
Σημειώνεται πως τα ποσά δεν έχουν διαφοροποιηθεί και τα τέλη παραμένουν ίδια. Θα πρέπει να πληρωθούν εφάπαξ έως τις 31 Δεκεμβρίου, σε τράπεζες ή ΕΛΤΑ καθώς και μέσω web banking με τη χρήση της σχετικής ταυτότητας οφειλής που θα αναγράφεται στο ειδοποιητήριο. Οι τράπεζες πάντως δίνουν στους κατόχους πιστωτικών καρτών τη δυνατότητα να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας από 6 - 12 άτοκες δόσεις. Για όσους δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπεται η επιβολή προστίμου ίσου με την αξία τους.
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ
Εννοείται πως όσοι δεν θέλουν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας (και παράλληλα να απαλλαγούν από τεκμήρια διαβίωσης και φόρο πολυτελείας) θα πρέπει να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων στις εφορίες, υποβάλλοντας τις γνωστές δηλώσεις ακινησίας. Η προθεσμία και για αυτούς είναι η 31η Δεκεμβρίου 2016 και ως συνήθως τις τελευταίες ημέρες του χρόνου στις εφορίες επικρατεί το αδιαχώρητο. Θυμίζουμε πως από το 2012 και μετά, τουλάχιστον 5.000 ιδιοκτήτες "παρκάρουν" τα οχήματά τους στην εφορία κάθε χρόνο…      
Πάντως όσοι υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους στις Δ.Ο.Υ. μέχρι το τέλος του μήνα:
* εφόσον κατέχουν ΙΧ αυτοκίνητα με κινητήρες μέχρι 1.928 κυβικά, θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας του 2017, τα οποία για όσα ΙΧ κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέχρι 31-10-2010 κυμαίνονται από 22 έως 300 ευρώ.
* εφόσον κατέχουν ΙΧ αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1928 κυβικών, θα απαλλαγούν από τέλη που κυμαίνονται από 660 έως 1.320 ευρώ. Επιπλέον, όσοι εξ' αυτών κατέχουν αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1η-1-2006 και μετά δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο πολυτελείας το 2017 (για τη χρήση του 2016). Θα γλιτώσουν δηλαδή επιπλέον από την καταβολή ποσών που κυμαίνονται από 287 έως και πάνω από 4.000 ευρώ.
Επίσης θα γλιτώσουν κι από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για το 2016 καθώς στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν του χρόνου δεν θα υπολογιστούν τεκμήρια διαβίωσης για τα αυτοκίνητά τους.
Πάντως οι φορολογούμενοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και να καταθέσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους στις εφορίες της Λάρισας θα πρέπει να προσκομίσουν:
α) την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος
β) τις πινακίδες κυκλοφορίας
γ) φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, από την οποία πρέπει να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.
δ) απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2016
ε) υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο
στ) αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.
ΑΡΣΗ ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ
Προφανώς και του χρόνου θα δοθεί η δυνατότητα επανάκτησης των πινακίδων, καταβάλλοντας το σχετικό.. αντίτιμο. Βάσει της διάταξης που ίσχυε φέτος , για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός καταβάλλονταν τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού κοκ   Για το αν ισχύσει και του χρόνου η διάταξη μένει να το δούμε…  
Γιώργος Νούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger